Na mala vrata #3

17.12.2021., 12:00

Eva Kotjatkova, Domink Lang, Flying Rescue Station, galerija Podroom, 2021

Na mala vrata #3
Kolekcija Oktobarski salon
Aleksandar Dimitrijević, Ana Krstić, Jelena Mijić
Petak, 17. decembar 2021. u 12.00

Na privremenoj izložbi u kancelariji vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra Beograda, istoričarke umetnosti Mirjana Dragosavljević, Jelena Stević i Milica Pekić predstaviće tri rada iz Kolekcije Oktobarski salon.
Mirjana Dragosavljević govoriće o radu Ane Krstić Mi ne znamo šta je to ali sigurno nije ono što mi mislimo da jeste, Jelena Stević će predstaviti rad Veliko X, Aleksandra Dimitrijevića, dok će Milica Pekić razgovarati sa Jelenom Mijić o njenom radu Rainstatement.

Odabrana tri rada, iz različitih perspektiva propituju položaj i različite pozicije umetnica i umetnika, ali i šire, kulturnih radnika i radnica u okviru umetničkog sistema proizvodnje. Postavka u kancelarijama, a ne u izložbenim prostorima, pruža nov nivo tumačenja, s obzirom da je u pitanju živo mesto iza scene (backstage) u kojem se odvijaju procesi pre i posle svih programa. Položaj odabrane kancelarije sa dve strane u staklu omogućava i određenu perspektivu sa ulice, ali sa distance i samo donekle sagledljivo, dajući ovoj maloj privremenoj postavci još jednu site-specific povoljnost.

Mirjana Dragosavljević, istoričarka umetnosti, nezavisna kustoskinja, deluje pretežno u oblastima savremene vizuelne umetnosti, plesa i performansa. Osnivačica je Udruženja Stereovizija. Članica je kolektiva Stanica Servis za savremeni ples i Međunarodnog udruženja likovnih kritičara, Srbija – AICA. Trenutno radi kao koordinatorka Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Jelena Stević (Požarevac, 1994) masterirala na Seminaru za studije moderne umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2020. godine. Tokom 2020. godine bila glavna urednica web-magazina TAG koji prati recentna zbivanja na lokalnoj sceni. Od 2019. saradnica Remont – nezavisne umetničke asocijacije i članica saveta galerije Remont.

dr. Milica Pekić, istoričarka umetnosti i kustoskinja, suosnivačica KIOSK platforme za savremenu umetnost. U svom istraživanju bavi se politikama konfrontacije u umetničkim praksama, avangardama druge polovine 20. veka, potencijalom institucionalne transformacije i novim modelima zajedničkog upravljanja javnim resursima kulture. Organizovala veliki broj izložbi i projekata na lokalnom i međunarodnom nivou.

Izložbeni format pod nazivom Na mala vrata predstavlja jednu u nizu aktivnosti u okviru Kolekcije Oktobarski salon. Podrazumeva izbor jednog umetničkog rada iz pomenute Kolekcije od strane različitih autora, koji biva privrmeno (na nekoliko sati) izložen u prostoru Kulturnog centra Beograda i/ili u njegovom neposrednom okruženju.
Izložbu koja traje tek par sati prati i razgovor o odabranom radu.
Program se realizuje uživo, a tema serijala mini izložbi ostaje otvorena sa idejom da pozvani saradnici odnosno „jednodnevni kustosi“ samostalno naprave izbor i o istom prirede i tekstualni zapis koji će biti dostupan sa sajtu Kolekcije Oktobarski salon.

Program osmislila Zorana Đaković Minniti, programska urednica KCB-a.

Treće izdanje programa se odvija u okviru projekta Digitalizacija Kolekcije Oktoabrski salon – četvrta faza, koje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Loading...