Eva Kotjatkova, Domink Lang, Flying Rescue Station, galerija Podroom, 2021

На мала врата #3
Колекција Октобарски салон
Александар Димитријевић, Ана Крстић, Јелена Мијић
Петак, 17. децембар 2021. у 12.00

На привременој изложби у канцеларији вршиоца дужности директора Културног центра Београда, историчарке уметности Мирјана Драгосављевић, Јелена Стевић и Милица Пекић представиће три рада из Колекције Октобарски салон.
Мирјана Драгосављевић говориће о раду Ане Крстић Ми не знамо шта је то али сигурно није оно што ми мислимо да јесте, Јелена Стевић ће представити рад Велико X, Александра Димитријевића, док ће Милица Пекић разговарати са Јеленом Мијић о њеном раду Раинстатемент.

Одабрана три рада, из различитих перспектива пропитују положај и различите позиције уметница и уметника, али и шире, културних радника и радница у оквиру уметничког система производње. Поставка у канцеларијама, а не у изложбеним просторима, пружа нов ниво тумачења, с обзиром да је у питању живо место иза сцене (backstage) у којем се одвијају процеси пре и после свих програма. Положај одабране канцеларије са две стране у стаклу омогућава и одређену перспективу са улице, али са дистанце и само донекле сагледљиво, дајући овој малој привременој поставци још једну site-specific повољност.

Мирјана Драгосављевић, историчарка уметности, независна кустоскиња, делује претежно у областима савремене визуелне уметности, плеса и перформанса. Оснивачица је Удружења Стереовизија. Чланица је колектива Станица Сервис за савремени плес и Међународног удружења ликовних критичара, Србија – АИЦА. Тренутно ради као координаторка Асоцијације Независна културна сцена Србије.

Јелена Стевић (Пожаревац, 1994) мастерирала на Семинару за студије модерне уметности на Филозофском факултету у Београду 2020. године. Током 2020. године била главна уредница wеб-магазина ТАГ који прати рецентна збивања на локалној сцени. Од 2019. сарадница Ремонт – независне уметничке асоцијације и чланица савета галерије Ремонт.

др. Милица Пекић, историчарка уметности и кустоскиња, суоснивачица КИОСК платформе за савремену уметност. У свом истраживању бави се политикама конфронтације у уметничким праксама, авангардама друге половине 20. века, потенцијалом институционалне трансформације и новим моделима заједничког управљања јавним ресурсима културе. Организовала велики број изложби и пројеката на локалном и међународном нивоу.

Изложбени формат под називом На мала врата представља једну у низу активности у оквиру Колекције Октобарски салон. Подразумева избор једног уметничког рада из поменуте Колекције од стране различитих аутора, који бива приврмено (на неколико сати) изложен у простору Културног центра Београда и/или у његовом непосредном окружењу.
Изложбу која траје тек пар сати прати и разговор о одабраном раду.
Програм се реализује уживо, а тема серијала мини изложби остаје отворена са идејом да позвани сарадници односно „једнодневни кустоси“ самостално направе избор и о истом приреде и текстуални запис који ће бити доступан са сајту Колекције Октобарски салон.

Програм осмислила Зорана Ђаковић Миннити, програмска уредница КЦБ-а.

Треће издање програма се одвија у оквиру пројекта Дигитализацијa Колекције Октоабрски салон – четврта фаза, које је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Loading...