NAJKRAĆI DAN

21.12.2021., 15:00

O festivalu

Najkraći dan je festival kratkometražnog filma koji se od 2012. godine u organizaciji Filmkulture obeležava u Srbiji na najkraći dan u godini – 21. decembra. Kao deo svetske proslave Dana kratkog filma, Festival se trenutno održava u Beogradu gde okuplja ljubitelje filma svih uzrasta i iz celog regiona.
Najkraći dan iz godine u godinu širi svoj filmski i edukativni program koji kvalitetom i raznovrsnošću privlači sve više publike i pruža priliku za prikazivanjem stotinama studentskih i amaterskih kratkih filmova, sa fokusom na mlade autore. Takođe, Najkraći dan je jedina manifestacija u Srbiji koja svake godine prikazuje selekciju kratkih filmova Evropske filmske akademije.

Tradicionalno, revijalni program Festivala se sastoji od kratkih filmova Evropske filmske akademije iz te godine, dok je takmičarski program posvećen filmovima studenata i amatera iz zemalja Južne, Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope.
Kao neke od osnovnih misija Najkraćeg dana izdvajaju se afirmacija perspektivnih filmskih umetnika iz Srbije i regiona, njihova promocija na domaćoj i na inostranoj filmskoj sceni, popularizacija i afirmacija kratkometražnog filma kroz prikazivanje jedinstvenih i aktuelnih filmskih sadržaja i edukacija dece i omladine na polju filmske umetnosti kroz upoznavanje sa formom kratkometražnog filma. Shodno tome, Najkraći dan aktivno radi na edukaciji mladih filmskih stvaralaca organizujući brojne prateće programe svake godine uz pomoć nekih od najboljih domaćih i stranih audio-vizuelnih autora, a u vidu kreativnih radionica, masterklasova i okupljanja.
Najkraći dan je posvećen ljubiteljima filma svih uzrasta, deci i omladini, afirmisanim i neafirmisanim filmskim profesionalcima, kao i svima koji su spremni da maratonski gledaju selekciju najboljih domaćih i stranih kratkih metara!

O studentskoj selekciji

Studentska selekcija predstavlja takmičarski deo programa koji Najkraći dan posvećuje studentima filma, audio-vizuelnih umetnosti ili autorima koji su snimili film uz podršku ili pod okriljem svog fakulteta.
Festival nastoji da stvori prostor u kom publika može pogledati studentske filmove stvaralaca iz zemalja Južne, Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope i na taj način mogu biti u toku sa umetnošću i radom mladih autora.
U ovoj kategoriji dodeljuje se nagrada za Najbolji studentski kratkometražni film.

Selekcija najboljih studentskih filmova će se prikazivati 21.12. u Dvorani kulturnog centra Beograda.

O amaterskoj selekciji

Amaterska selekcija predstavlja takmičarski deo programa koji Najkraći dan posvećuje svim filmskim entuzijastima i amaterima koji nemaju formalno obrazovanje iz oblasti filmske i audio-vizuelne umetnosti i nisu snimili film pod okriljem fakulteta. Selekcija najboljih amaterskih filmova dolazi iz zemalja Južne, Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope.
Festival nastoji da ohrabri i motiviše mlade filmske stvaraoce koji nemaju formalno obrazovanje u oblasti filma i poveže autore u cilju zajedničkog rada i stvaranja.
U ovoj kategoriji dodeljuje se nagrada za Najbolji amaterski kratkometražni film.

Selekcija najboljih amaterskih filmova će se prikazivati 21.12. u Dvorani kulturnog centra Beograda.

Reč umetničkog tima

Najkraći dan kroz tri selekcije predstavlja kratke filmove autora iz regiona kao i čitave Evrope. U formi filmskog maratona, Najkraći dan pravi rekapitulaciju najznačajnijih dešavanja u svetu kratkog filma prethodne godine, sa ciljem da se otkriju i domaćoj publici predstave novi smeli autorski glasovi.
Selekcija kratkih filmova Evropske filmske akademije (EFA) je jedinstvena prilika da domaća publika pogleda širok izbor filmova kvalifikovanih za nagradu Evropske filmske akademije, i na taj način da pogleda pobednike najznačajnijih festivala Evrope, poput Kana, Berlina, Venecije i Lokarna.
U fokusu Studentske selekcije se predstavljaju najhrabriji i najiskreniji studentski filmovi iz regiona, koji na inovativan način tumače svet i suočavaju se sa nesvakidašnjim i gorućim temama.
Kroz Amatersku selekciju želimo publici da predstavimo sirove i sveže kratke filmove autora iz regiona, sa apsolutnim fokusom na istraživanju i poigravanju sa filmskim jezikom, ne uzimajući u obzir bilo kakve produkcijske ili tehničke kvalitete, već smelu autorsku zamisao.
Najkraći dan je jedinstvena i poslednja u godini prilika da publika pogleda najsmelije kratke filmove mladih evropskih autora i na taj način proslavi praznik kratkog filma i produži najkraći dan u godini.

– Nikola Stojanović i Nađa Petrović

15:00 – 16:40 Amaterski slot

1. Još uvijek ne znam (I Still Don’t Know) / Bela Bračko-Milešević / Hrvatska / 2020 / 5’
2. Distance (Distances) / Iva Milojković / Srbija / 2021 / 11’
3. Prozor kroz prostor sad (Ready Set Window) / Stanislava Paunović, Emilija Vučićević / Srbija / 2020 / 3’
4. Jednog zelenog dana (On a Green Day) / Lidija Sredojević / Srbija / 2021 / 5’
5. Rođenje savršenog čovjeka (The Birth of a Perfect Man)  Ivori Sošić / Hrvatska / 2021 / 7’
6. Za vikend gajbi Lastom u 15 do 5 sa Autokomande da ne bih plaćao peronsku na stanici 170 dinara (Home for the weekend with Lasta at 15 to 5 from Autokomanda so i dont have to pay the entry fee 170 dinars) / Danilo Lazović / Srbija / 2021 / 7’
7. Bijeli dan (White Day) / Višnja Vukašinović / Hrvatska / 2021 / 14’
8. Klik (Click) / Mato Uljarević / Crna Gora / 2021 / 4’
9. Samo najbolje za tebe (Nothing But the Best) / Vanja Vujin / Srbija / 2021 / 12’
10. Duboko u nama (Far Within Us) / Emilija Drašković / Srbija / 2021 / 9’
11. Plejade (Pleiades) / Mateja Zidarić / Hrvatska / 2021 / 12’

17:00 – 19:10 I studentski slot

1. U šumi (In the Woods) / Sara Grgurić / Hrvatska / 2020 / 17’
2. Džonika / Ana Đurović / Srbija / 2021 / 20’
3. 2 GODINE 2 MINUTA (2 YEARS 2 MINUTES) / Aleksa Bartol, Lola Petrović / Srbija / 2021 / 2’
4. Još malo do nove godine (Last Days of the Year) / Marko Bičanić / Hrvatska / 2021 / 18’
5. Kora pomorandže (Orange Peel) / Isidora Vulić / Srbija / 2021 / 5’
6.  Birds Don’t Loose Their Way (A madarak nem tévednek el ) / Zsófia Polacsek  / Rumunija / 2021 / 20’
7. Tuđa posla (Someone Else’s Business) / Andrija Tomić / Hrvatska / 2021 / 12’
8. Ženolovci (Woman Hunters) / Alexandar Ivanović, Lazar Aleksić, Mirza Abdagić / Srbija / 2021 / 30’

19:30 –21:40 II studentski slot

1. Bog na kotačima (God On Wheels) / Bela Bračko-Milešević / Hrvatska / 2021 / 8’
2. Velika dostignuća (Development) / Nikola Vučinić / Nikola Vučinić / 2020 / 20’
3. Matijevići u izolaciji (Matijevići In Isolation) / Matej Matijević / Hrvatska / 2020 / 13’
4. Inkognito (Incognito) / Júlia Lantos / Mađarska / 2020 / 8’
5. When Night Lost (Όταν έχασε η νύχτα) / Asteris Tziolas / Grčka / 2021 / 18’
6. Korijeni (The Roots) / Stefan Tomić / Bosna i Hercegovina / 2020 / 16’
7. Sparina (Sultriness) / Petar Vukičević / Hrvatska / 2020 / 18’
8. Za sve ste vi krive (It’s All Your Fault!!) / Tamara Tasić / Srbija / 2021 / 28’

Loading...