Predstavljanje knjige „Truba – moj instrument“ Sare Lakičević

23.12.2021., 18:00

U vreme praznika trubu (kao deo trubačkih orkestara) srećemo gotovo na svakom koraku, na svim beogradskim trgovima i pešačkim zonama. Ipak, ove večeri u Galeriji Artget, o trubi ćemo pričati sa pedagozima i muzičarima govoreći o važnosti pedagoških osnova za postizanje najviših umetničkih dometa, ali i važnosti usmeravanja dece i upoznavanja sa kulturnim vrednostima kroz muzičko obrazovanje, prateći sadržaj knjige Sare Lakičević Truba – moj instrument.

O knjizi će govoriti: Jovan Savić, prva truba Beogradske filharmonije, Marijana Milošević, muzički pedagog i autorka knjige Sara Lakičević. Kao gost nastupiće Boško Bismiljak, student druge godine trube na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Knjiga Truba – moj instrument predstavlja prvu knjigu u Crnoj Gori i regionu ovog tipa. Napisana je za potrebe nastave trube u osnovnoj muzičkoj školi, a mogu je koristiti i početnici na svim limenim duvačkim instrumentima. Sadrži precizno objašnjene sve tehničke aspekte sviranja trube, počev od pravilnog stava, istezanja tela i vježbi disanja, do konkretnih vježbi dugih tonova, fleksibilnosti, intervala, ljestvica i etida. Knjiga je pisana savremenim jezikom, prilagođena djeci i sadrži dodatna poglavlja poput pripreme za javni nastup, liste prijedloga za slušanje muzike i dnevnika vježbanja kojima autorka daje lični pečat, sagledavajući širi kontekst učenja sviranja duvačkog instrumenta, vaspitanja i obrazovanja mladih.

„Odluka da se napiše udžbenik o trubi bila je odvažna, racionalna i cjelishodna. Pošto autorka trubu vidi kao kraljevski instrument, ona zna kako se brani i vrijednost njegovog identiteta i umjetničkog uticaja.“
prof. dr Ratko Božović

„Udžbenik Truba – moj instrument donosi potrebnu organizaciju i nudi objašnjenje za svaki postojeći aspekt u hijerarhiji razvoja na muzičkom instrumentu. Njegova važnost bi mogla biti značajno prepoznata ukoliko posluži kao osnov za jedinstvenost pedagoškog pristupa najmlađima i time posluži kao temelj za uspostavljanje nacionalne škole trube u Crnoj Gori.“
Jovan Savić, Beogradska filharmonija

„Dovoljno je istaći inovativan, savremenim jezikom napisan i postupno obrađen uvod u ovu i te kako složenu temu. Obrazovanje mladih, njihovo pravilno usmeravanje ka zdravim navikama i upoznavanje sa kulturnim vrednostima, svakako predstavlja prioritet svake zemlje, svake škole i svakog roditelja.“
Sava Rajković, Crnogorski simfonijski orkestar

Biografije učesnika:
Sara Lakičević (1991) je muzičko obrazovanje započela je u MŠ Vida Matjan u Kotoru, učeći klavir, a sa 12 godina upisuje i trubu. Završila jesrednju muzičku školu i to tri odseka: klavir, trubu i teoretski odsek. Za osnovno i srednje obrazovanje nosilac je diplome Luča. Diplomirala je trubu  2014. godine na FMU u Beogradu u klasi prof. Mladena Đorđevića sa najvišom ocenom iz trube.  U Barseloni je završila Master studije trube na Conservatorio liceu u klasi čuvenog soliste i pedagoga Luisa Gonazalesa Martija. Dobitnik je nacionalne stipendije za izvrsnost – Heric Crne Gore, a u Španiji je dobitnik audicije svih studenata Master studija koja joj je obezbiedila besplatno školovanje od strane fondacije španske kraljevske porodice. Tokom školovanja osvajala je nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima i pohađala je seminare kod priznatih pedagoga i svirača. Do sada, nastupala je kao član orkestara Novog Sada, Beograda i Barselone, Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, orkestrom Narodnog pozorištu u Beogradu, orkestrom Banjalučke filharmonije, Beogradskom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom, novosadskim Big bendom, i kao član bras kvinteta u svim značajnim salama u regionu. Godine 2014, pridružila se organizaciji MusicArt Project sa kojom radi na socijalno-inkluzivnom programu muzičkog obrazovanja dece i odraslih i održavala seminare trube u Užicu radeći sa odraslim amaterima trubačima na muzičkom opismenjavanju. Njena saradnja sa festivalom KotorArt počela je još 2006. godine kada je svirala u orkestru izvodeći Mocartov Rekvijem posvećen Don Branku Sbutegi, čije ime danas nosi muzički deo festivala. Na festivalu je svirala kao solista sa Festivalskim orkestrom KotorArta pod dirigentskom palicom brazilskog maestra Heldera Trefzgera 2015. godine. Nekoliko godina je radila kao asistent produkcije, zatim kao saradnik za protokol a od 2017. godine kao PR menadžerka festivala. Član je Operosa Montenegro orkestra, Gradske muzike Kotor, Mense Crne Gore i Rotary kluba Podgorica. Od 2016. godine zaposlena je u Crnogorskom simfonijskom orkestru. Radila je kao profesor trube u srednjim muzičkim školama Vida Matjan iz Kotora i Vasa Pavić iz Podgorice. Sara je trenutno doktorantkinja na smeru Komunikologija i mediji u okviru Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica. Autorka je udžbenika Truba – moj instrument za potrebe predmeta trube za osnovnu muzičku školu.

Jovan Savić je završio MŠ Josip Slavenski u Beogradu, a potom osnovne i specijalističke studije muzičkog izvođaštva na trubi u klasi prof. Mladena Đorđevića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao solista i kamerni muzičar sarađuje sa ansamblima u zemlji i inostranstvu. Član je limenog duvačkog kvarteta. Od 2008. do 2011. godine je stalni član Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, a od 2011. godine je stalni član Beogradske filharmonije na pozicije prve trube.

Mirjana Milošević, kao diplomirani muzički pedagog je autor više akreditovanih seminara koji se bave savremenim metodama muzičkog obrazovanja, namenjenim zaposlenima u Srbiji i Crnoj Gori. Takođe, svoje znanje prenosi i zaposlenima i roditeljima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji i svima koji imaju potrebu za stalnim stručnim usavršavanjem. Seminari su nastali iz velike želje da se pomogne svima koji rade u obrazovanju i mogu da pozitivno utiču na intelektualni i muzički razvoj dece. Član stručnog tima NTC programa koji je sa istim ciljem, a drugačijim putem, nastao za dobrobit svakog deteta. Autor je knjige “Više od muzičke igre”, niza društvenih muzičkih igara za lako i zabavno muzičko opismenjavanje dece i odraslih, radne sveske namenjene predškolcima i pripremnim razredima muzičke škole pod nazivom “Više od muzičke sveske” objavljene okviru udruženja “Motiv MT” i priručnika Muzičke kockice. Autor je i muzičke radionice za bebe, Bim Bam, koja okuplja decu starosti od 6 meseci kao i njihove roditelje, sa ciljem da pruži deci sigurno okruženje u kome se igra, peva i druži, dok roditelji uče o važnosti različitih aktivnosti za različite uzraste dece.

Loading...