Представљање књиге „Труба – мој инструмент“ Саре Лакичевић

23.12.2021., 18:00

У време празника трубу (као део трубачких оркестара) срећемо готово на сваком кораку, на свим београдским трговима и пешачким зонама. Ипак, ове вечери у Галерији Артгет, о труби ћемо причати са педагозима и музичарима говорећи о важности педагошких основа за постизање највиших уметничких домета, али и важности усмеравања деце и упознавања са културним вредностима кроз музичко образовање, пратећи садржај књиге Саре Лакичевић Труба – мој инструмент.

О књизи ће говорити: Јован Савић, прва труба Београдске филхармоније, Маријана Милошевић, музички педагог и ауторка књиге Сара Лакичевић. Као гост наступиће Бошко Бисмиљак, студент друге године трубе на Академији уметности у Новом Саду.

Књига Труба – мој инструмент представља прву књигу у Црној Гори и региону овог типа. Написана је за потребе наставе трубе у основној музичкој школи, а могу је користити и почетници на свим лименим дувачким инструментима. Садржи прецизно објашњене све техничке аспекте свирања трубе, почев од правилног става, истезања тела и вјежби дисања, до конкретних вјежби дугих тонова, флексибилности, интервала, љествица и етида. Књига је писана савременим језиком, прилагођена дјеци и садржи додатна поглавља попут припреме за јавни наступ, листе приједлога за слушање музике и дневника вјежбања којима ауторка даје лични печат, сагледавајући шири контекст учења свирања дувачког инструмента, васпитања и образовања младих.

„Одлука да се напише уџбеник о труби била је одважна, рационална и цјелисходна. Пошто ауторка трубу види као краљевски инструмент, она зна како се брани и вриједност његовог идентитета и умјетничког утицаја.“
проф. др Ратко Божовић

„Уџбеник Труба – мој инструмент доноси потребну организацију и нуди објашњење за сваки постојећи аспект у хијерархији развоја на музичком инструменту. Његова важност би могла бити значајно препозната уколико послужи као основ за јединственост педагошког приступа најмлађима и тиме послужи као темељ за успостављање националне школе трубе у Црној Гори.“
Јован Савић, Београдска филхармонија

„Довољно је истаћи иновативан, савременим језиком написан и поступно обрађен увод у ову и те како сложену тему. Образовање младих, њихово правилно усмеравање ка здравим навикама и упознавање са културним вредностима, свакако представља приоритет сваке земље, сваке школе и сваког родитеља.“
Сава Рајковић, Црногорски симфонијски оркестар

Биографије учесника:
Сара Лакичевић (1991) је музичко образовање започела је у МШ Вида Матјан у Котору, учећи клавир, а са 12 година уписује и трубу. Завршила јесредњу музичку школу и то три одсека: клавир, трубу и теоретски одсек. За основно и средње образовање носилац је дипломе Луча. Дипломирала је трубу  2014. године на ФМУ у Београду у класи проф. Младена Ђорђевића са највишом оценом из трубе.  У Барселони је завршила Мастер студије трубе на Conservatorio liceu у класи чувеног солисте и педагога Луисa Гоназалесa Мартија. Добитник је националне стипендије за изврсност – Хериц Црне Горе, а у Шпанији је добитник аудиције свих студената Мастер студија која јој је обезбиедила бесплатно школовање од стране фондације шпанске краљевске породице. Током школовања освајала је награде на домаћим и међународним такмичењима и похађала је семинаре код признатих педагога и свирача. До сада, наступала је као члан оркестара Новог Сада, Београда и Барселоне, Симфонијским оркестром Радио Телевизије Србије, оркестром Народног позоришту у Београду, оркестром Бањалучке филхармоније, Београдском филхармонијом, Сарајевском филхармонијом, новосадским Биг бендом, и као члан брас квинтета у свим значајним салама у региону. Године 2014, придружила се организацији MusicArt Project са којом ради на социјално-инклузивном програму музичког образовања деце и одраслих и одржавала семинаре трубе у Ужицу радећи са одраслим аматерима трубачима на музичком описмењавању. Њена сарадња са фестивалом КоторАрт почела је још 2006. године када је свирала у оркестру изводећи Моцартов Реквијем посвећен Дон Бранку Сбутеги, чије име данас носи музички део фестивала. На фестивалу је свирала као солиста са Фестивалским оркестром КоторАрта под диригентском палицом бразилског маестра Хелдера Трефзгера 2015. године. Неколико година је радила као асистент продукције, затим као сарадник за протокол а од 2017. године као ПР менаџерка фестивала. Члан је Опероса Монтенегро оркестра, Градске музике Котор, Менсе Црне Горе и Ротарy клуба Подгорица. Од 2016. године запослена је у Црногорском симфонијском оркестру. Радила је као професор трубе у средњим музичким школама Вида Матјан из Котора и Васа Павић из Подгорице. Сара је тренутно докторанткиња на смеру Комуникологија и медији у оквиру Хуманистичких студија Универзитета Доња Горица. Ауторка је уџбеника Труба – мој инструмент за потребе предмета трубе за основну музичку школу.

Јован Савић је завршио МШ Јосип Славенски у Београду, а потом основне и специјалистичке студије музичког извођаштва на труби у класи проф. Младена Ђорђевића на Факултету музичке уметности у Београду. Као солиста и камерни музичар сарађује са ансамблима у земљи и иностранству. Члан је лименог дувачког квартета. Од 2008. до 2011. године је стални члан Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије, а од 2011. године је стални члан Београдске филхармоније на позиције прве трубе.

Мирјана Милошевић, као дипломирани музички педагог је аутор више акредитованих семинара који се баве савременим методама музичког образовања, намењеним запосленима у Србији и Црној Гори. Такође, своје знање преноси и запосленима и родитељима у Босни и Херцеговини, Хрватској, Македонији и Словенији и свима који имају потребу за сталним стручним усавршавањем. Семинари су настали из велике жеље да се помогне свима који раде у образовању и могу да позитивно утичу на интелектуални и музички развој деце. Члан стручног тима НТЦ програма који је са истим циљем, а другачијим путем, настао за добробит сваког детета. Аутор је књиге “Више од музичке игре”, низа друштвених музичких игара за лако и забавно музичко описмењавање деце и одраслих, радне свеске намењене предшколцима и припремним разредима музичке школе под називом “Више од музичке свеске” објављене оквиру удружења “Мотив МТ” и приручника Музичке коцкице. Аутор је и музичке радионице за бебе, Бим Бам, која окупља децу старости од 6 месеци као и њихове родитеље, са циљем да пружи деци сигурно окружење у коме се игра, пева и дружи, док родитељи уче о важности различитих активности за различите узрасте деце.

Loading...