Добитник Награде „Небојша Поповић“ за 2021. годину

11.01.2022., 20:00

Фотографија: Lenny

Добитник Награде „Небојша Поповић“ за 2021. годину је ПАВЛЕ ЛЕВИ,
филмолог и филмски публициста, редовни професор историје и теорије филма и шеф Катедре за уметност Универзитета Стенфорд у Калифорнији, САД.

Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Културни центар Београд, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица/ Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана „Поглед у свет“/ Фестивал ауторског филма, Фонд Б92/ Фестивал „Слободна зона“, Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“ и чланови породице Небојше Поповића, у жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека, као и наслеђе које је оставио, основали су годишњу НАГРАДУ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“ ЗА ДОПРИНОС ПРОМОЦИЈИ И КРИТИЧКОМ ПРОМИШЉАЊУ ФИЛМСКЕ УМЕТНОСТИ И КУЛТУРЕ.

Добитник награде за 2021. годину је
ПАВЛЕ ЛЕВИ
за текстове о савременом постјугословенском филму који представљају празник филмске мисли, перцепције и луцидности, изузетан допринос теорији и критици алтернативног, авангардног и експерименталног филма, те промоцију српског/југословенског филма у свету и повезивање филмских култура Србије и Сједињених Америчких Држава.

Жири у саставу Мирољуб Стојановић (председник), Срдан Голубовић и Иван Велисављевић (чланови) своју једногласну одлуку је образложио на следеће начин:
Павле Леви је за награду предложен, између осталог, због књиге која је ове године објављена у Загребу под насловом Минијатуре: о политици филмске слике, у којој је анализирао филмове савремених филмских аутора и ауторки на југословенском простору. Неки од тих текстова, који су објављени на интернет-порталима у Србији, представљају прави празник филмске мисли, перцепције и луцидности. Као професор филма на Универзитету Стенфорд, организацијом и курирањем програма авангардног, алтернативног и експерименталног југословенског филма у престижним академским и културним центрима, пре свега у САД, Павле Леви је веома много допринео промоцији тог и таквог филма у свету. Поред тога, континуиран рад Павла Левија на теорији и критици авангардног филма, изврсно уобличен у књигама Кино другим средствима и Цимање слике, објављеним на енглеском, доказ је да је он један од најзанимљивијих филмолога и филмских есејиста уопште, који паралелно делује у Србији и САД, а чије књиге можемо читати на нашем језику.

Награда „Небојша Поповић“ ће овогодишњем добитнику бити уручена у уторак, 11. јануара 2022. у 20 сати, у Дворани Културног центра Београда, у окружју филмског маратона који је конципирао Срђан Вучинић, добитник Награде за 2020. годину.
Награду чине новчани износ и уметнички предмет/плакета према ауторском концепту Ајле Селенић, које обезбеђује Филмски центар Србије, као и право и привилегија добитника Награде на селекцију филмског програма приликом доделе Награде за наредну годину.

* * *

НЕБОЈША ПОПОВИЋ (1958–2015) је био један од ретких преосталих светлих гласова критичарске професије. Његове критике биле су луцидне и ерудитске, бритке и модерно презентоване, тако да истовремено комуницирају и са најширим телевизијским аудиторијумом и са интелектуалном елитом. Његови чувени разговори са водећим савременим светским и домаћим филмским ауторима у емисији „Други век“ на РТС-у поставили су висок стандард као свеобухватне и дубинске, живе, личне интеракције које су стварале слојевите портрете саговорника и често бацале нову светлост на њихово стваралаштво. Као уредник филмског програма Дворане Културног центра Београда профилисао је концепт квалитетног уметничког филма на којем су укус формирале генерације гледалаца. Небојша Поповић је својим целокупним деловањем промовисао љубав према филму, као и његово дубоко интелектуално промишљање.

Павле Леви биографија

Loading...