DODELA NAGRADE „NEBOJŠA POPOVIĆ“ i FILMSKI MARATON 11. 1. 2022.

11.01.2022., 12:00

Fotografija: Lenny

DODELA NAGRADE „NEBOJŠA POPOVIĆ“ i FILMSKI MARATON
11. januar 2022.

Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica/ Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“/ Festival autorskog filma, Fond B92/ Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i na nasleđe koje je ostavio, dodeljuju godišnju Nagradu „Nebojša Popović“, za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture.

Dobitnik za 2021. je PAVLE LEVI, filmolog i filmski publicista, redovni profesor istorije i teorije filma i šef Katedre za umetnost Univerziteta Stenford u Kaliforniji, SAD.

Pavle Levi se bavi eksperimentalnim filmom, odnosom estetike i ideologije, teorije i prakse, te kinematografijama iz jugoslovenskog regiona. Autor je više knjiga: Raspad Jugoslavije na filmu (2007), Kino drugim sredstvima (2012), Cimanje slike (2019), Minijature: o politici filmske slike (2021). Njegovi tekstovi o savremenom postjugoslovenskom filmu predstavljaju praznik filmske misli, percepcije i lucidnosti i izuzetan su doprinos teoriji i kritici alternativnog, avangardnog i eksperimentalnog filma. Kao profesor filma na Univerzitetu Stenford, organizacijom i kuriranjem programa avangardnog, alternativnog i eksperimentalnog jugoslovenskog filma u prestižnim akademskim i kulturnim centrima, pre svega u SAD, veoma mnogo je učinio za promociju srpskog/jugoslovenskog filma u svetu i povezivanje filmskih kultura Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

DODELU NAGRADE „NEBOJŠA POPOVIĆ“ PAVLU LEVIJU MOŽETE PRATITI I PUTEM ZOOM-a
Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/83677971443?pwd=SHcrcUcrS1UwQVZnZjJ0a3hCR0p3UT09

Meeting ID: 836 7797 1443
Passcode: 224071

NEBOJŠA POPOVIĆ (1958–2015) je bio jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Njegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. Njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u emisiji „Drugi vek“ na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo.
Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca.
Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje.

FILMSKI MARATON
Selektor programa: SRĐAN VUČINIĆ
dobitnik Nagrade „Nebojša Popović“ za 2020. godinu

12.00     KRADLJIVCI (Japan, 2018) 121’
Režija: Hirokazu Kore-eda 
Priča prati siromašnu porodicu koja živi na ivici egzistencije u predgrađu Tokija.  Da bi preživeli, bave se sitnim krađama. Nakon jedne od njih, nailaze na napuštenu devojčicu i prihvataju je kao člana svoje porodice.  Iako su u neprekidnoj borbi za opstanak – kada su zajedno, svi oni izgledaju kao veoma srećna porodica. Njihove tajne iz prošlosti počinju da se otkrivaju nakon incidenta koji će ugroziti porodičnu idilu.

14.30     FRANKOFONIJA (Francuska/ Nemačka, 2015) 90’
Režija: Aleksandar Sokurov
Kombinacijom arhivskog materijala i igranih delova, autor oživljava priču o dvojici odvažnih ljudi koji usred II svetskog rata i okupacije Francuske uspevaju da sačuvaju umetničko blago Luvra od mogućeg uništenja. Film-esej o odnosu između umetnosti, haosa istorije i neponovljivog ljudskog čina.

16.00     PARAZIT (Južna Koreja, 2019) 132’
Režija:  Bong Joon- ho
Nezaposlena četvoročlana porodica dobija nadu u izbavljenje kada njihovog najstarijeg sina prijatelj preporuči za dobro plaćen posao u kući imućne porodice. On se lažno predstavlja za profesora engleskog.  Za njim i ostali članovi njegove porodice, uz pomoć spletki i lažno se predstavljajući – dobijaju posao u istoj bogataškoj kući. Nakon nezaustavljivog niza nesreća, naizgled trivijalna komedija prerasta u vlastitu suprotnost.

18.30     LICE  (Poljska, 2018) 91’
Režija: Malgoržata Šumovska
Jasek voli hevi metal, svoju devojku i svog psa. Njegova porodica i stanovnici malog mesta u kojem živi smatraju ga za čudaka. On radi na konstrukciji koja bi trebalo da predstavlja najveću statuu Hrista na svetu. Kada ga teška nesreća potpuno unakazi, sve oči su uprte u njega, dok on prolazi kroz prvu transplantaciju lica u zemlji.

20.00     URUČENJE NAGRADE „NEBOJŠA POPOVIĆ“

21.00     MOJ JUTARNJI SMEH (Srbija, 2019) 94’
Režija:  Marko Đorđević
Priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to u širem smislu govori o jednoj generaciji koja je odrastala pod „staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili  dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

Cena ulaznice je 100 dinara.

DVORANA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA

 

Loading...