ДОДЕЛА НАГРАДЕ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“ и ФИЛМСКИ МАРАТОН 11. 1. 2022.

11.01.2022., 12:00

Фотографија: Lenny

ДОДЕЛА НАГРАДЕ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“ и ФИЛМСКИ МАРАТОН
11. јануар 2022.

Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Културни центар Београд, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица/ Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана „Поглед у свет“/ Фестивал ауторског филма, Фонд Б92/ Фестивал „Слободна зона“, Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“ и чланови породице Небојше Поповића, у жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека, као и на наслеђе које је оставио, додељују годишњу Награду „Небојша Поповић“, за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе.

Добитник за 2021. је ПАВЛЕ ЛЕВИ, филмолог и филмски публициста, редовни професор историје и теорије филма и шеф Катедре за уметност Универзитета Стенфорд у Калифорнији, САД.

Павле Леви се бави експерименталним филмом, односом естетике и идеологије, теорије и праксе, те кинематографијама из југословенског региона. Аутор је више књига: Распад Југославије на филму (2007), Кино другим средствима (2012), Цимање слике (2019), Минијатуре: о политици филмске слике (2021). Његови текстови о савременом постјугословенском филму представљају празник филмске мисли, перцепције и луцидности и изузетан су допринос теорији и критици алтернативног, авангардног и експерименталног филма. Као професор филма на Универзитету Стенфорд, организацијом и курирањем програма авангардног, алтернативног и експерименталног југословенског филма у престижним академским и културним центрима, пре свега у САД, веома много је учинио за промоцију српског/југословенског филма у свету и повезивање филмских култура Србије и Сједињених Америчких Држава.

ДОДЕЛУ НАГРАДЕ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“ ПАВЛУ ЛЕВИЈУ МОЖЕТЕ ПРАТИТИ И ПУТЕМ ZOOM-a
Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/83677971443?pwd=SHcrcUcrS1UwQVZnZjJ0a3hCR0p3UT09

Meeting ID: 836 7797 1443
Passcode: 224071

НЕБОЈША ПОПОВИЋ (1958–2015) је био један од ретких преосталих светлих гласова критичарске професије. Његове критике биле су луцидне и ерудитске, бритке и модерно презентоване, тако да истовремено комуницирају и са најширим телевизијским аудиторијумом и са интелектуалном елитом. Његови чувени разговори са водећим савременим светским и домаћим филмским ауторима у емисији „Други век“ на РТС-у поставили су висок стандард као свеобухватне и дубинске, живе, личне интеракције које су стварале слојевите портрете саговорника и често бацале нову светлост на њихово стваралаштво.
Као уредник филмског програма Дворане Културног центра Београда профилисао је концепт квалитетног уметничког филма на којем су укус формирале генерације гледалаца.
Небојша Поповић је својим целокупним деловањем промовисао љубав према филму, као и његово дубоко интелектуално промишљање.

ФИЛМСКИ МАРАТОН
Селектор програма: СРЂАН ВУЧИНИЋ
добитник Награде „Небојша Поповић“ за 2020. годину

12.00     КРАДЉИВЦИ (Јапан, 2018) 121’
Режија: Хироказу Коре-еда 
Прича прати сиромашну породицу која живи на ивици егзистенције у предграђу Токија.  Да би преживели, баве се ситним крађама. Након једне од њих, наилазе на напуштену девојчицу и прихватају је као члана своје породице.  Иако су у непрекидној борби за опстанак – када су заједно, сви они изгледају као веома срећна породица. Њихове тајне из прошлости почињу да се откривају након инцидента који ће угрозити породичну идилу.

14.30     ФРАНКОФОНИЈА (Француска/ Немачка, 2015) 90’
Режија: Александар Сокуров
Комбинацијом архивског материјала и играних делова, аутор оживљава причу о двојици одважних људи који усред II светског рата и окупације Француске успевају да сачувају уметничко благо Лувра од могућег уништења. Филм-есеј о односу између уметности, хаоса историје и непоновљивог људског чина.

16.00     ПАРАЗИТ (Јужна Кореја, 2019) 132’
Режија:  Бонг Јоон- хо
Незапослена четворочлана породица добија наду у избављење када њиховог најстаријег сина пријатељ препоручи за добро плаћен посао у кући имућне породице. Он се лажно представља за професора енглеског.  За њим и остали чланови његове породице, уз помоћ сплетки и лажно се представљајући – добијају посао у истој богаташкој кући. Након незаустављивог низа несрећа, наизглед тривијална комедија прераста у властиту супротност.

18.30     ЛИЦЕ  (Пољска, 2018) 91’
Режија: Малгоржата Шумовска
Јасек воли хеви метал, своју девојку и свог пса. Његова породица и становници малог места у којем живи сматрају га за чудака. Он ради на конструкцији која би требало да представља највећу статуу Христа на свету. Када га тешка несрећа потпуно унакази, све очи су упрте у њега, док он пролази кроз прву трансплантацију лица у земљи.

20.00     УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“

21.00     МОЈ ЈУТАРЊИ СМЕХ (Србија, 2019) 94’
Режија:  Марко Ђорђевић
Прича о закаснелом одрастању тридесетогодишњака Дејана који коначно губи невиност. Све то у ширем смислу говори о једној генерацији која је одрастала под „стакленим звоном“ и чији су родитељи покушавали да сачувају децу од сурове реалности. Сада, када су родитељи изгубили  достојанство и снагу и када су породице почеле да се урушавају, њихова деца, већ одрасли људи, коначно морају да преузму одговорност и суоче се са животом.

Цена улазнице је 100 динара.

ДВОРАНА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА

 

Loading...