Концерт пијанисте Укија Оваскаинена

26.01.2022., 20:00

Уки Оваскаинен спада међу најактивније пијанисте у Србији. Редовно наступа са многим еминентним домаћим и иностраним музичарима, а у Скупштини града 26. јануара одржаће солистички концерт. За ову прилику одабрао је Шубертову Сонату у Ге–дуру и Шуманову Фантазију у Це–дуру, обимна и емотивно раскошна романтичарска дела, која представљају велики изазов за сваког пијанисту.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом на damjana.njegic@kcb.org.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до 12 сати на дан концерта или док се места не попуне.

Програм:
Франц Шуберт
Соната у Ге–дуру, D. 894
Molto moderato e cantabile
Andante
Menuetto. Allegro moderato — Trio
Allegretto

Роберт Шуман
Фантазија у Це–дуру, оп. 17
Durchaus phantastisch und leidenschaftlich vorzutragen
Mässig. Durchaus energisch
Langsam getragen. Durchweg leise zu halten

Биографија:
Уки Оваскаинен је лауреат, добитник специјалне награде Contemporanea и награде публике на такмичењу Premio Jaen у Шпанији. Студирао је на Музичкој академији Сибелијус у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у Копенхагену у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку Високе школе за музику и сценске уметности у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија. Радио је са истакнутим уметницима и педагозима као што су Пнина Салцман, Андраш Шиф, Емануел Красовски, Чарлс Розен, Јали Вагман и Фу Цонг. Наступа као солиста и камерни музичар у Србији и широм Европе, између осталог на фестивалима као што су: Савремени ликови пијанизма Мариинског тетра, Hagen Open, Међународни фестивал музике у Бургосу, Дијабели лето у Мацеу, Концерти у дворцу Вајлбург, Златни дани Копенхагена, Међународна недеља пијанизма у Еспоу. Извео је на Краљевском данском конзерваторијуму у Копенхагену јединствену серију од 8 реситала са различитим програмом у току само 11 дана. Свирао је, између осталог, као солиста са симфонијским оркестром Маринског театра у Санкт Петербургу и Филхармонијом Копенхагена у Великој сали Тиволија, наступао је у Концертхаусу у Бечу, на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра, радио је као корепетитор Опере Фабер у Португалу, свирао клавирске деонице на концертима професионалних оркестара у Данској и Србији, радио са професионалним хоровима. Са чувеним финским хором Тапиола (као члан и пијаниста) наступао је на преко 200 концерата, на четири континента. Активан је и као уметнички организатор турнеје камерне музике у Данској која носи његово име. Такође, снимио је улогу корепетитора балета Киров у филму Рејфа Фајнса Бела врана. Ангажован је као официјелни клавирски сарадник на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду. Своје педагошко деловање проширује радом са ансамблима са и без клавира, као и са гудачким оркестром, у оквиру организације ArtLink. Ангажован је у настави на Факултету музичке уметности у Београду као самостални уметнички сарадник на катедри за гудачке инструменте. Редовно наступа са еминентним српским и иностраним инструменталистима – виолинистима, виолистима, виолончелистима, контрабасистима, флаутистима, пиколофлаутистима, обоистима, кларинетистима, саксофонистима, фаготистима, хорнистима, трубачима и тромбонистима, као и певачима.

Loading...