Концерт виолисткиње Јане Стојановић и пијанисткиње Јоване Николић

17.01.2022., 20:30

Након боравка у Швајцарској и бројних наступа широм Европе, виолисткиња Јана Стојановић ће одржати концерт у Београду у Галерији Артгет у сарадњи са пијанисткињом Јованом Николић, која је завршила редовне и мастер студије на Високој школи за музику у Карлсруеу.

Културни догађаји се одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Артгет ограничен и за овај концерт су ПОПУЊЕНА.

Програм:
Михаил Глинка

Соната за виоли у клавир у де-молу
Allegro moderato
Larghetto ma non troppo

Франц Шуберт
Соната Arpeggione, D.821
Allegro moderato
Adagio
Allegretto

Роберт Шуман
Адађо и алегро, oп. 70

Биографије:
Јована Николић (Београд, 1984) је завршила СМШ др.Војислав Вучковић у Београду у класи Злате Малеш. Дипломирала је 2004. године на ФМУ у Београду у класи Невене Поповић. Школске године 2002/03. се паралелно усавршавала на Scuola Cantorum у Паризу у класи Еугена Инђића. Похађала је редовне и мастер студије на Високој школи за музику у Карлсруеу (Немачка) у класи Михаела Удеа и Маркуса Стангеа, где је завршила и Konzertexamen за камерну музику.
Добитник је бројних награда на националним и интернационалним такмичењима као солиста и камерни музичар (Лауреат републичких такмичења, конкурса у Стрези, Кошицама, Паризу, такмичења Карл Черни у Прагу и других). Такође, додељена јој је награда ФМУ у Београду из Фонда Јелена Павловић за студента генерације. У дуу са виолинисткињом Мари Клодин Пападопулос је освојила прву награду на такмичењу камерних дуа Фреундескреис у Карлсруеу (2006) што им је омогићило учешће на такмичењу Felix Mendelssohn-Bartholdy Preis у Берлину. Тамо су заузеле друго место и Förderpreis у дисплини камерних дуа виолина/клавир, након чега је уследио наступ на летњем фестивалу у Монтепулчану (Тоскана, 2008).
Била је стипендиста фондације Schloss Solitude из Штутгарта као и Alfred Toepfer Stiftung F.V.S. из Хамбурга. Наступала је као солиста и камерни музичар на интернационалном фестивалу Brasil –Alemanha у Рио де Жанеиру (2009). Редовно наступа као солиста на летњем музичком фестивалу у Медулину у Истри. Наступала је у Француској, Италији, Немачкој, Чешкој, Словачкој и Швајцарској. Као уметнички клавирски сарадник на Летњој школи Интернационалног фестивала Менделсон у Хамбургу, сарађивала је са еминентним педагозима као што су Режис Паские, Регис Пасqуиер, Тања Бекер-Бендер, Хагаи Шахам и Себастијан Шмит. Била је гостујући доцент за камерну музику на Високој школи за музику у Карлсруеу (2011/2012). Била је ангажована као клавирски сарадник на Високој школи за музику у Хамбургу (2016/2017). Тренутно живи у Београду и ради као клавирски сарадник у Музичкој школи за таленте у Ћуприји.

Јана Стојановић (1998) је прве часове виолине добила од своје мајке Татјане Сматлик у МШ Јосип Славенски. Завршила је Средњу музичку школу др. Војислав Вучковић и то виолину у класи проф. Б. Јакшић и виолу у класи проф. Ј. Стојановић. Освојила је бројне награде на домаћим такмичењима и учествовала у међународним пројектима као сто су: Симфонијски оркестар Jeunesses Musicales Suisse (Швајцарска), ESYO (Италија),  MUSICA MUNDI (Белгија). Од 2017. година је члан оркестра Nationaal Jeugd Orkest (Холандија). Студије је започела на ФМУ у Београду у класи П. Величковића. У то време је свирала у оркестрима: СО РТС, Камерата Сербика, Београдска филхармонија итд. По позиву, наставила је студије виоле на престижној Међународној музичкој академији Мењухин (IMMA) у Швајцарској у класи проф. Ивана Вукчевића. Одмах је постала члан реномираног ансамбла Menuhin Academy Soloists са којим је као солиста, и у оквиру различитих камерних састава, остварила бројне наступе широм Швајцарске, као и у Немачкој, Француској и Монаку. Наступала је и на бројним фестивалима од којих више пута на Мењухин фестивалу у Гштату. Имала је прилике да наступа са неким од највећих уметника данашњице као што су: Максим Венгеров, Рено Каписон, Валериј Соколов, Гари Хофман, Чечилија Бартоли, Жил Апап, Олга Ситковетцки, Баиба Скриде, Олег Каскив, Анастасија Кобекина и други. Такође је имала прилику да индивидуално ради са бројним уметницима-педагозима као што су Максим Венгеров, Пинкас Цукерман, Жерар Косе, Владимир Менделсон, Габор Такацс-Нагy, Ваг Папијан и други. Током 2021. године интензивно је наступала у Србији као солиста и камерни музичар на бројним фестивалима (Arlemm, Strings festival, Convivium Musicum итд.). Исте године била је финалиста и лауреат престижног такмичења Јоханес Брамс у Аустрији.

 

 

Loading...