Свечана додела Награде ЛАЗАР ТРИФУНОВИЋ и Признања ДИУС за 2021. годину

14.01.2022., 12:00

Свечана додела Награде ЛАЗАР ТРИФУНОВИЋ и
Признања ДИУС за 2021. годину
ПЕТАК 14. ЈАНУАР У 12:00
Галерија Артгет, Трг Републике 5/1

У петак 14. јануара 2022. године с почетком у 12:00  доделиће се две престижне стручне награде из области промишљања савремене визуелне и ликовне уметности у нашој земљи. НАГРАДА „ЛАЗАР ТРИФУНОВИЋ“ за 2021. која се додељује за ликовну критику и теоријско разматрање савремене визуелне уметности у штампаним и електронским медијима, и ПРИЗНАЊЕ ДИУС које се додељује за најбољу ауторску изложбу приређену у претходној години, традиционално се уручују лауреатима на свечаности у Културном центру Београда.

Добитница НАГРАДЕ “ЛАЗАР ТРИФУНОВИЋ“ за 2021. годину је Слађана Петровић Варагић, док је добитница ПРИЗНАЊА ДИУС Соња Јанков.

Жири у саставу: Ана Ереш, Стеван Вуковић и Дарка Радосављевић Васиљевић (добитници Награде „Лазар Трифуновић за 2017, 1998. и 2004. годину) је разматрао предлоге доспеле на конкурс за награду за 2021. годину, као и многе друге јавно доступне доприносе критичком мишљењу о модерној и савременој уметности који су реализовани и објављени током године. Фокусирајући се на позицију, стање и могућности осавремењивања ликовне критике данас, жири је већином гласова донео одлуку да Награду „Лазар Трифуновић“ додели Слађани Петровић Варагић, историчарки уметности, кустоскињи и истраживачици у пољу савремене визуелне уметности, за ауторски осмишљен и критички интониран видео серијал посвећен 58. Октобарском салону, који је објављен у четири сегмента између 31. августа и 2. новембра 2021, а реализован је у оквиру ширег пројекта „Критика на делу“, јавно доступног на интернету, на страници: https://www.youtube.com/playlist?list=PLTjmwEw66acXw-tYvmNUOKLRjRt1_fC8U 

Слађана Петровић Варагић је, кроз овај комплексан пројекат у коме у исто време наступа у улози иницијаторке, организаторке, реализаторке и стручне консултанткиње, а који успева да спроведе у дело без икакве стабилне институнционалне подршке, са скромним и неизвесним средствима, уз подршку најзначајнијег портала за културу, http://www.seecult.org/, успела да поврати легимитет ликовне критике као инстанце која омогућава диференцијално позиционирање уметничког рада, у односу на непосредни контекст његовог излагања, те и друге радове и уметничке праксе, као и  историју и теорију уметности. Овај нови формат аналитичког праћења свих значајних изложби у пољу савремене ликовне ументности у Србији и њиховог критичког тумачења уз помоћ већег броја веома прецизно одабраних стручњака из земље и региона, у великој мери доприноси повећању степена значаја ликовне критике данас. Током протекле године се посебно издвојио серијал посвећен 58. Октобарском салону који је веома брзо покренуо низ питања и преиспитивања разлога организовања, структуре и начина реализована највеће манифестације савремене визуелне уметности у Србији.

У најужем избору за овогодишњу Награду „Лазар Трифуновић“ нашли су се и следећи текстови:
•             Јован Чекић, „Хоризонт мноштва“, уводни текст у каталогу самосталне изложбе Марије Драгојловић „Ла дивина пропортионе“,  Ликовна галерија КЦБ. 9. септембар–10. октобар 2021;
•             Уну Поповић, „О фотографској пракси Горанке Матић као искуству унутар гужве“, уводни текст у каталогу самосталне изложбе Горанке Матић „Искуство у гужви“, МСУБ, 24.март–24.мај 2021;
•             Мирослав Карић, „После вас“, текст у каталогу истоимене изложбе Иване Ивковић, Салон МСУБ 17.9–20.10.2021
•             Мирјана Боба Стојадиновић, „Отуђени спектакл“, објављен у додатку Данаса „Бетон“, 20. јула 2021.

Жири за доделу Признања ДИУС који је радио у саставу историчара уметности и кустоса Маиде Груден, Саше Јањића и Неле Тонковић, донео је одлуку да добитница Признања за најбољу ауторску изложбу у 2021. години буде Соња Јанков, за  изложбу (Де)конструкције простора: Архитектура другим средствима, одржане у Културном центру Панчева, у периоду од 2. децембра 2020. до 2. јануара 2021. године. Како жири наводи у образложењу:
„Соња Јанков је изложбом (Де)конструкције простора: Архитектура другим средствима окупила ликовне уметнике, архитекте и дизајнере различитих генерација који у својим радовима тематизују, документују, стварају и обликовно (ре)дефинишу функционалне, психолошке и културолошко-историјске аспекте архитектонског простора. Кроз концепт изложбе, темељно елабориран у тексту каталога, кустоскиња је интердисциплинарно приступила појму архитектуре и у галеријском простору формирала вишезначну изложбену поставку уметничких радова изведених у медију цртежа, филма, инсталације, објекта-прототипа, фото-монтаже, фото-инсталације, методолошко-истраживачке концепције који ре/де-конструишу мотив и симболику архитектуре из различитих ауторских перспектива. Полазећи од постмодерних теоријских увида америчког теоретичара Фредерика Џејмсона о архитектури, чија разматрања природе позног капитализма постају све актуелнија у савременом добу, Соња Јанков оживљава поље у коме савремени уметници сагледавају архитектуру и простор као динамичан процес а не као статично окружење, као лични и историјски наратив који се може наново сагледати, институционални простор који је нужно критички ревалоризовати. Изложбу прати одлично продуциран каталог који осим ауторског текста, визуелно документује изложене радове као и елаборације представљених радова од стране самих уметника/ца.

Соња Јанков делује из позиције независне кустоскиње, као сарадница бројних институција у земљи и региону, успевајући да у претходних десет година успешно реализује низ запажених пројеката. Развијајући свој кустоски приступ и градећи искуство темељно и посвећено, добитница овогодишњег признања ДИУС-а за најбољу ауторску изложбу савремене ликовне уметности успева да тему архитектуре и простора, постави у фокус актуелних дешавања, савремених урбаних трансформација, позиције човека и могућности консолидације друштва које је захваћено контигентним флуксом историјских догађаја.“

Соња Јанков (1985) је независни кустос, тренутно докторанд Теорије уметности и медија на Универзитету уметности у Београду. Волонтирала је и радила у Музеју савремене уметности Војводине (2012-2015) и спољни је сарадник бројних институција и независне сцене у региону. Као резидент је боравила у Пољској, Румунији, Аустрији и Хрватској, а провела је и годину дана усавршавајући се на Центру за критичку теорију у Прагу (2008/2009). Реализовала је и девет самосталних уметничких изложби у Букурешту, Загребу, Новом Саду, Ужицу и Београду. Као кустос је реализовала изложбе у ММСУ – Ријека, Галерији Казамат – Осијек, Погону Јединство – Загреб, Културном центру Београда, Галерији савремене уметности – Панчево, Галерији Ремонт – Београд. Аутор је неколико научних радова, међу којима су “ Full-Scale Architectural Models in Post-Yugoslav Art Practices” (Интеркултуралност 16, 2018), “Re-Thinking Architectural Modernism in Contemporary Art: Jasmina Cibic, Dušica Dražić and Katarina Burin” (AM Journal of Art and Media Studies 16, 2018), “Architectural Scale Models within Contemporary Art Practices in Post-Socialist Europe” (Живот умјетности: часопис о модерној и сувременој умјетности и архитектури 102, 2018), „Пионирски градови у пост-југословенском контексту” (Архитектура и урбанизам 44, 2017). Живи у Новом Саду.

НАГРАДА „ЛАЗАР ТРИФУНОВИЋ” се састоји из плакете са ликом професора Лазара Трифуновића, рад вајара Михајла Пауновића, новчаног износа и изложбе коју лаурет приређује у оквиру циклуса „Критичари су изабрали” у Ликовној галерији КЦБ. ПРИЗНАЊЕ ДИУС садржи диплому струковног Друштва и новчани износ. Обе награде од оснивања 1993. и 1994. године подржавају Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Београд – Секретаријат за културу.

 

Loading...