Vokalna muzika Ivana Jevtića – veče pesama za sopran i klavir

28.01.2022., 20:00

Odabrane solo pesme iz opusa Ivana Jevtića nastale u period od 1971. do 2021. godine, izvešće sopran Evgenija Jeremić i pijanistkinja Natalija Mladenović sa gostima flautistkinjom Sanjom Marić i trubačem Jovanom Savićem.

Kulturni događaji se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Artget ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

Program:
Ivan Jevtić
Tri pesme na stihove iz zbirke Kamena uspavanka Stevana Raičkovića (1971)
Suncu kraj je
O sjaj su samo vrata kraja
U zimski sumrak

Narcisa (muški san) na stihove pesama Ane Moralić (1981)

Sučim sjutra pred Miloša na stihove pesme Vjere Vitošević (2019)

Pet pesama za sopran, flautu i klavir na stihove iz zbirke Vedrina vetra Milane Piletić (2002)
Šetnja
Poeziji
Iznutra
Rovinjska noć
Bulka

Vokaliza (drugi stav Sonate za hornu i klavir) (2021)

Ciklus pesama Preskočih zoru (L’aube franchie) za sopran, trubu i klavir na stihove iz istoimene zbirke pesama Elizabet Ule (2013)
Preskočih zoru
Svanulo je
Oštar horizont
Iskušati prazninu
K’o zlato u kovača
Noć

Biografije izvođača:
Evgenija Jeremić (Kragujevac, 1991) je završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi Lidije Jevremović u Kragujevcu. Studije solo pevanja je započela na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu u klasi prof. Marine Trajković Bidžovski, a nastavila na FMU u Beogradu, gde je i masterirala 2016. godine, u klasi prof. dr. Violete Pančetović Radaković. Od brojnih nagrada koje je osvojila tokom školovanja izdvajaju se: prve nagrade na 2. Međunarodnom takmičenju Elena Nikolai (Bugarska) i 43. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine (Srbija), kao i nagrade i zvanja laureata na takmičenjima Nikola Cvejić (Ruma), Lazar Jovanović (Beograd) i Petar Konjović (Beograd). Primljena je u operski studio Borislav Popović Narodnog Pozorišta u Beogradu 2011. godine, koji je vodila primadona Radmila Bakočević, a potom i prvakinja opere Suzana Šuvaković Savić. Kao član operskog studija, debitovala je 2012. godine u operi Sestra Anđelika. Kao član operskog studija FMU debitovala je 2014. godine u ulozi Stanke u operi Na uranku S. Biničkog. Njen operski repertoar obuhvata uloge kao što su Mikaela (Karmen, Ž. Bize), Violeta Valeri (Travijata, Đ. Verdi), Dezdemona (Otelo, Đ. Verdi), Sestra Anđelika (Sestra Anđelika, Đ. Pučini), Mimi (Boemi, Đ. Pučini), Rozalinda (Slepi miš, J. Štraus), Koštana (Koštana, P. Konjović) i druge. Kao solista je nastupala sa ansamblima kao što su Hor i SO Radio televizije Srbije, Beogradska filharmonija, Beloruska filharmonija, orkestar Plovdivske opere, Orkestar Opere iz Brašove, Umetnički ansambl Stanislav Binički, Filharmonija mladih Borislav Pašćan i Niška filharmonija. Dobitnica je nagrada iz fondova Danice Mastilović i Biserke Cvejić u 2014. godini, a 2015. godine bila je student generacije FMU u Beogradu. Iste godine dobila je nagradu revije klasične muzike Muzika klasika za najmlađeg izvođača godine. U Minsku, 2016. godine dodeljena joj je međunarodno priznata nagrada Belbrend u kategoriji za solo pevanje, a 2019. godine nagrada UMUS-a za najuspešnijeg mladog umetnika u 2018. godini.

Natalija Mladenović je počela da uči klavir sa pet godina u Samari (Rusija). Od jedanaeste godine pohađala je Centralnu specijalnu mizičku školu pri konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, gde su njeni profesori bili Vladimir Bunjin i Anatolij Rjabov. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski državni konzervatorijum Čajkovski, gde je studirala u klasama Larise Djedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Magistrirala je u klasi prof. Nevene Popović na FMU u Beogradu.
Dobitnik je nagrada na Međunarodnim takmičenjama Petar Konjović u Beogradu i Rubinštajn u Parizu. Nastupala je širom Evrope, kao i širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Kao solista je nastupala sa orkestrom Samarske filharmonije i orkestrom RTS-a, pod upravom Angela Šureva i Bojana Suđića. Učestvovala je u izvođenju opera Zora D., Maratonci i Dve glave i devojka Isidore Žebeljan. Sarađivala je sa istaknutim violončelistima, među kojima su Kiril Rodin, Stefan Popov, Ksenija Janković, Mineo Hajaši, Aleksandar Buzlov, Mark Kope; i violinistima Sretenom Krstićem, Matejom Marinkovićem, Jovanom Kolundzijom, Li Cuan Jinom, Draganom Lauford, Raulom Garsijom Marianom, Jurijem Revičem i drugima. Sa violinistkinjom Ivanom Aćimoski-Žikić je održala niz koncerata u Srbiji u okviru Nacionalne koncertne sezone. Bila je klavirski saradnik na Javnom času koji je održao u Beogradu Miša Majski. Učestvovala je na festivalima kao što su BEMUS, NOMUS, NIMUS, Čelo fest i Međunarodna tribina kompozitora. Bila je angažovana kao oficijalni klavirski saradnik na takmičenju Muzičke omldine. Snimila je kompakt disk sa violinistom Stankom Madićem, kao i nekoliko dela Ljubice Marić na disku izdatom povodom 100 godina od rođenja kompozitorke. Deluje kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente FMU u Beogradu.

Sanja Marić je osnovne studije završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Miomira Simonovića, kod koga trenutno pohađa master studije. Tokom školovanja osvojila je brojne prve nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Pohađala je majstorske kurseve u Beogradu, Đeru (Mađarska) i Majncu (Nemačka) kod eminentnihsvetskih flautista kao što su Petar-Lukas Graf, Karolina Beter, Gergelj Ičeš, Juben Kim, Vensan Luka, Andreš Adorjan i Dejan Gavrić. Kao solista, član kamernih ansambala i orkestara, nastupala je u brojnim salama u Beogradu i Srbiji od kojih se izdvajaju Velika sala Kolarčeve zadužbine, sala Beogradske filharmonije, galerija SANU, SKC, Narodno pozorište, Centar Sava. Takođe je nastupala na 51. Mokranjčevim danima u Negotinu.

Jovan Savić je započeo muzičko obrazovanje u MŠ Josip Slavenski u Beogradu. Osnovne i specijalističke studije muzičkog izvođaštva na trubi završio je u klasi prof. Mladena Đorđevića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao solista i kamerni muzičar redovno nastupa sa različitim ansamblima u zemlji i inostranstvu. Nastupao je kao solista sa orkestrima Beogradske filharmonije, Umetničkim ansamblom VJ Stanislav Binički, orkestrom Opere Narodnog pozorišta, Kraljevskim gudačima Sv. Đorđa, ansamblima Beogradski barok i Zabuna i drugim. Član je limenog duvačkog kvarteta Mesing. Od 2008. do 2011. godine je bio stalni član Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, a od 2011. godine je stalni član Beogradske filharmonije na poziciji prve trube.

Biografija kompozitora:
Ivan Jevtić je rođen u Beogradu, gde je studirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Stanojla Rajičića. Diplomirao je 1971, a magistrirao 1973. godine. Nastavio je usavršavanje na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu za muziku, a u klasi poznatog francuskog kompozitora Olivijea Mesijana, a nakon toga i u Beču, kod profesora Alfreda Ula na Visokoj školi za muziku (Herderova stipendija). Od 1978. godine živi i radi kao slobodni umetnik. Laureat je brojnih konkursa za kompoziciju. Dela Ivana Jevtića su izvođena od strane eminentnih muzičkih umetnika u skoro svim zemljama Evrope, Severnoj i Južnoj Americi, Rusiji, Japanu i Kini. Bio je član žirija više internacionalnih muzičkih takmičenja, gde su na programu istih, njegova dela bila zadata kao obavezni komadi: u Parizu, Narbonu, Lunevilu, Beogradu, Arlu i Ženevi. Od 1997. do 1999. godine bio je profesor kompozicije i orkestracije na Konzervatorijumu za muziku Federalnog univerziteta u Pelotasu (Rio grande do sul), Brazil. Napisao je više od 100 kompozicija u oblasti kamerne, koncertantne i simfonijske muzike. Njegova dela su su objavila tri poznata francuska izdavača: A. Leduc, G. Billaudot i Chant du Monde, kao i švajcarski izdavač Éds. Bim. Štampano je oko 20 kompakt diskova sa njegovim kompozicijama u Srbiji, Francuskoj, Švedskoj, SAD, Nemačkoj, Japanu i drugim zemljama. Godine 2003. je izabran za Dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

 

Koncert podržali: www.zepter.com

Loading...