Концерт фаготисткиње Милене Станковић и пијанисте Марка Богдановића

28.02.2022., 20:30

Милена Станковић је завршила основне и мастер студије на ФМУ у Београду. Наступала је као члан еминентних домаћих оркестара. У Галерији Артгет ће извести дела Моцарта, Давида и Арнолда у сарадњи са пијанистом Марком Богдановићем.

Културни догађаји се и даље одржавају уз прописане епидемиолошке мере за сузбијање ширења вируса COVID-19, те је број места за публику у Галерији Италијанског института за културу ограничен. Молимо Вас да своје место резервишете пријавом на damjana.njegic@kcb.org.rs или телефоном на 011 2622 058. Пријављивање је могуће до 12 сати на дан концерта или док се места не попуне.

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Концерт за фагот у Бе–дуру, К. 191
Allegro
Andante ma adagio
Rondo – Tempo di minuetto

Фердинанд Давид
Кончертино за фагот, оп. 12
Andante
Presto Agitato

Малколм Арнолд
Фантазија за фагот, оп. 86

Биографије:
Милена Станковић је завршила основне и мастер студије на ФМУ у Београду у класи професора Мирка Исаеског. Освојила је бројне награде на републичким и међународним такмичењима. Као солиста, камерни и оркестарски музичар наступала је у широм земље као и на бројним фестивалима и концертима у Немачкој, Аустрији, Норвешкој и Француској. Похађала је часове код еминентних фаготиста попут Волкера Тесмана, Рихарда Галера, Хенрика Рабиена, Томаша Франтиша, Карла Коломба, Ненада Јанковића, Марка Енгелхарта, Фредрика Екдала, Гиорга Мандолесија, Николауса Малера, Петра Ристића.
Добитник је престижне стипендије Доситеја на основним и мастер студијама, као и стипендије Републике Србије.
Била је стални члан Црногорског симфонијског оркестра, са којим је наступала у катедрали Св. Рока у Паризу. Са истим оркестром је наступила на више од 100 концерата. Као хонорарни члан наступала је са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС-а, УА МО Станислав Бинички, Бањалучком филхармонијом, као и са Нишким симфонијским оркестром, са којим је два пута наступала и као солиста. Као оркестарски музичар активно наступа свирајући инструмент контрафагот. Хумелов концерт за фагот у њеном извођењу издат је на компакт диску ревије Музика класика.
Од 2017. године ради на месту професора фагота у МШ Станковић, где њени ученици освајају прве награде на републичким и међународним такмичењима, а од 2019. године и као професор фагота у МШ Петар Коњовић.

Марко Богдановић (Београд, 1982) је матурирао на одсеку за клавир МШ Др Војислав Вучковић у класи проф. Бранке Жиравац-Јеремић. Завршио је и основно музичко образовање на одсеку за соло-певање у МШ Мокрањац у класи проф. Георгија Минова. Дипломирао је на одсеку за клавир ФМУ у Београду (2009), а током студија је учио у класама проф. Александра Шандорова и проф. Александре Павловић. Тренутно је студент докторских академских студија на Катедри за камерну музику у класи проф. Људмиле Поповић. Добитник је награда на домаћим и међународним такмичењима, од којих су најзначајније друге награде на Међународном конкурсу Николај Рубинштајн (Париз, 1997), Међународном конкурсу младих пијаниста Фредерик Шопен (Рим, 1998), као и прва награда на Републичком такмичењу у Београду (1999). Током школовања је концертирао као солиста, и у ансамблу, у Србији и у иностранству. Од значајнијих концерата издваја се солистички наступ сa УА МО Станислав Бинички (2008). Ради као наставник клавира и клавирски сарадник у МШ Јосиф Маринковић у Београду. Ангажован је и као хонорарни уметнички сарадник на Музичкој академији на Цетињу. Као званични уметнички сарадник је учествовао у реализацији бројних међународних конкурса и мајсторских курсева. Активан је као камерни музичар и редовно наступа у оквиру разноврсних ансамбала.

Loading...