Koncert fagotistkinje Milene Stanković i pijaniste Marka Bogdanovića

28.02.2022., 20:30

Milena Stanković je završila osnovne i master studije na FMU u Beogradu. Nastupala je kao član eminentnih domaćih orkestara. U Galeriji Artget će izvesti dela Mocarta, Davida i Arnolda u saradnji sa pijanistom Markom Bogdanovićem.

Kulturni događaji se i dalje održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, te je broj mesta za publiku u Galeriji Italijanskog instituta za kulturu ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Koncert za fagot u Be–duru, K. 191
Allegro
Andante ma adagio
Rondo – Tempo di minuetto

Ferdinand David
Končertino za fagot, op. 12
Andante
Presto Agitato

Malkolm Arnold
Fantazija za fagot, op. 86

Biografije:
Milena Stanković je završila osnovne i master studije na FMU u Beogradu u klasi profesora Mirka Isaeskog. Osvojila je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Kao solista, kamerni i orkestarski muzičar nastupala je u širom zemlje kao i na brojnim festivalima i koncertima u Nemačkoj, Austriji, Norveškoj i Francuskoj. Pohađala je časove kod eminentnih fagotista poput Volkera Tesmana, Riharda Galera, Henrika Rabiena, Tomaša Františa, Karla Kolomba, Nenada Jankovića, Marka Engelharta, Fredrika Ekdala, Giorga Mandolesija, Nikolausa Malera, Petra Ristića.
Dobitnik je prestižne stipendije Dositeja na osnovnim i master studijama, kao i stipendije Republike Srbije.
Bila je stalni član Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je nastupala u katedrali Sv. Roka u Parizu. Sa istim orkestrom je nastupila na više od 100 koncerata. Kao honorarni član nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, UA MO Stanislav Binički, Banjalučkom filharmonijom, kao i sa Niškim simfonijskim orkestrom, sa kojim je dva puta nastupala i kao solista. Kao orkestarski muzičar aktivno nastupa svirajući instrument kontrafagot. Humelov koncert za fagot u njenom izvođenju izdat je na kompakt disku revije Muzika klasika.
Od 2017. godine radi na mestu profesora fagota u MŠ Stanković, gde njeni učenici osvajaju prve nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima, a od 2019. godine i kao profesor fagota u MŠ Petar Konjović.

Marko Bogdanović (Beograd, 1982) je maturirao na odseku za klavir MŠ Dr Vojislav Vučković u klasi prof. Branke Žiravac-Jeremić. Završio je i osnovno muzičko obrazovanje na odseku za solo-pevanje u MŠ Mokranjac u klasi prof. Georgija Minova. Diplomirao je na odseku za klavir FMU u Beogradu (2009), a tokom studija je učio u klasama prof. Aleksandra Šandorova i prof. Aleksandre Pavlović. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na Katedri za kamernu muziku u klasi prof. Ljudmile Popović. Dobitnik je nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, od kojih su najznačajnije druge nagrade na Međunarodnom konkursu Nikolaj Rubinštajn (Pariz, 1997), Međunarodnom konkursu mladih pijanista Frederik Šopen (Rim, 1998), kao i prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu (1999). Tokom školovanja je koncertirao kao solista, i u ansamblu, u Srbiji i u inostranstvu. Od značajnijih koncerata izdvaja se solistički nastup sa UA MO Stanislav Binički (2008). Radi kao nastavnik klavira i klavirski saradnik u MŠ Josif Marinković u Beogradu. Angažovan je i kao honorarni umetnički saradnik na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Kao zvanični umetnički saradnik je učestvovao u realizaciji brojnih međunarodnih konkursa i majstorskih kurseva. Aktivan je kao kamerni muzičar i redovno nastupa u okviru raznovrsnih ansambala.

Loading...