Концерт клавирског дуа Наташа Митровић и Ненад Качар

23.02.2022., 20:00

Дуо остварује изузетну сарадњу уз највиши професионални ниво на својим наступима и концертима од 2017. године, а њихов богат репертоар обухвата дела од барокних до савремених аутора. Често гостују на концертима и фестивалима како у Хрватској и Србији тако и у иностранству. У Београду ће наступити у Свечаној сали Скупштине града у среду, 23. фебруара.

Због епидемиолошке ситуације, број места је ограничен те је потребно место резервисати телефоном на 2622 058 или путем мејла на damjana.njegic@kcb.org.rs најкасније до 12 сати на дан концерта.

Програм:
Јохан Себастијан Бах / Ђерђ Куртаг
Gottes Zeit ist die allarbeste Zeit из Кантате бр. 106 (Actus Tragicus), BWV 106

Јохан Себастијан Бах / Леонард Дак
Schafe konnen sicher weiden из Кантате бр. 208 (Ловачка кантата), BWV 208

Волфганг Амадеус Моцарт
Соната у Де–дуру, KV 381
Allegro
Andante
Allegro molto

Франц Шуберт
Фантазија у еф–молу, D.940

Камиј Сен-Санс
Карневал животиња
Интродукција и краљевски марш лавова
Кокоши и петлови
Брзе животиње
Корњаче
Слон
Кенгури
Акваријум
Животиње са дугим ушима
Кукавица у дубини шуме
Птице летачице
Пијанисти
Фосили
Лабуд
Финале

*аутор фотографије Оливера Радмановић

Биографије:
Пијанисткиња из Београда, Наташа Митровић, основне и магистарске студије завршила је на ФМУ у Београду у класи проф. Мирјане Шуица Бабић а докторске студије на истој академији у класи проф. Марије Ђукић. Усавршавала се код реномираних клавирских педагога у Вајмару, Прагу, Бечу и Линдау, као и у Америци у оквиру Фулбрајт програма. Добитница је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима, као и значајних уметничких признања међу којима су награда „Емил Хајек“ за најперспективнијег пијанисту и Октобарска награда града Београда. Одржала је бројне солистичке концерте и камерне наступе као и гостовања на више европских фестивала у Аустрији, Немачкој, Шпанији, Шведској, Француској, Турској, Чешкој, Грчкој, Италији, Бугарској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији и Србији као и у многим ваневропским државама; Израел, Кувајт, Кина, Јапан и САД укључујући реномиране концертне дворане као што су Кенеди центар у Вашингтон, Симфони спејс у Њујорку, Мартин хол у Прагу и Црква св. Софије у Охриду. Као солиста, наступала је 15 пута са домаћим симфонијским оркестрима, са Видинском филхармонијом (Бугарска) и Симфонијским оркестром Монтабаура (Немачка). У организацији Елеанор Валкенбург (сопран), директорке ансамбла „Поетика Музика“ са седиштем у Њујорку (САД) сваке године наступа у дворани Old Westbury Gardens. Од 2017. године наступа у клавирском дуу са пијанистом Ненадом Качаром.
Запослена је од 1998. године на ФМУ у Београду у звању редовног професора на Катедри за клавир. Одржала је бројна предавања и семинаре за студенте и младе уметнике у САД -у, Шпанији, Турској, Израелу, Грчкој, Бугарској, Македонији и Србији. Редован је члан бројних жирија на домаћим и међународним такмичењима. Њени студенти активно концертирају и освајају бројне награде на домаћим и међународним такмичењима. У оквиру Ерасмус пројекта је предавала и наступала на Музичкој академији у Вигу (Шпанија). Остварила је трајне снимке за бројне радио и телевизијске куће. У октобру 2018. је снимила и објавила солистички компакт диск (аудио и видео издање).

Хрватски пијаниста и педагог Ненад Качар (Загреб, 1965) се бави музиком од детињства, већ као петогодишњак имао је први  јавни наступ. Током студија је био добитник престижне државне стипендије. Студирао је и дипломирао на Музичкој академији у Загребу у класи угледног хрватског пијанисте и професора, академика Јурице Мураја. Усавршавао се код бројних пијаниста као што су  Е. Тимакин, М. Лорковић А. Прегер, Р. Керер, М. Фаре и И. Жуков. Наступао је у бројним градовима Хрватске, као и широм Европе (Словенија, Италија, Немачка, Чешка, Холандија, Белгија, Шведска, Бугарска, Македонија, Русија). Снимао је за домаће и стране радио и ТВ постаје. На подручју камерне музике је сарађивао са истакнутим музичарима, диригентима, ансамблима и оркестрима. Од 2017. године наступа у клавирском дуу са Наташом Митровић. Године 2019. је наступио са Хрватским камерним оркестром у Хрватком музичком заводу у Загребу под диригентском палицом Дијана Чобанова. Том приликом су извели Моцартов концерт за клавир и оркестар, К.В.466 који ће бити објављен и на компакт диску.
Од 1987. године се бави педагошком делатношћу. Његови ученици су победници бројних такмичења на домаћим и међународним такмичењима (више од 250) и остварују запажене јавне наступе у еминентним салама широм Европе, као и у Америци. Дугогодишњи је шеф одсека за клавир МШ Златка Балоковића. Ментор је бројним младим клавирским педагозима до полагања државног стручног испита. Одржао је низ стручних семинара, мајсторских курсева и предавања у Хрватској, Европи и Русији. Био је члан жирија на многим међународним клавирским такмичењима. Објављује стручне радове из подручја клавирске педагогије и методике клавира. Члан је ЕПТА-е Хрватске и Удружења ХДГПП-а. Од 2009. године, као гост предавач предаје студентима 4. и 5. године Музичке академије у Загребу у оквиру колегија Педагошка пракса. Министарство науке, образовања и спорта и АЗОО именовали су га и промовисали у звање-професор ментор 2011. године, пет година касније у звање – професор саветник, а 2021. године у трајно звање професор – саветник. За свој уметничко педагошки рад награђиван је бројним наградама.

Loading...