Preminuo Milan Vlajčić, filmski i književni kritičar, novinar i publicista

10.02.2022., 12:00

Kulturni centar Beograda izražava duboko žaljenje zbog iznenadne smrti Milana Vlajčića, filmskog i književnog kritičara, novinara i publiciste, dugogodišnjeg predanog saradnika i iskrenog prijatelja Kulturnog centra Beograda i njegove Dvorane, sa kojim smo realizovali mnoge programe i mnoge razgovore o filmu i knjizi vodili, dobitnika Nagrade „Nebojša Popović“ 2018. za trajan doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture (Filmski centar Srbije, Kulturni centar Beograda, Radio-televizija Srbije, Jugoslovenska kinoteka, filmski festivali „Slobodna zona“, Festival autorskog filma, Festival evropskog filma Palić, Beldoks, članovi porodice Nebojše Popovića).

Milan Vlajčić (1938) je bio i ostao uzor mnogim filmskim kritičarima tokom poslednjih decenija; on je primer da su za dobru filmsku kritiku podjednako potrebni i znanje i ljubav prema „pokretnim slikama“. Takvim sveobuhvatnim pristupom prema filmskoj umetnosti on je uvek bio pouzdani oslonac ne samo filmskim poslenicima i kritičarima filma, već je postao omiljen i među svojim mnogobrojnim čitaocima Politike, u kojoj je pisao dvadeset godina, a zatim su u poslednjih petnaestak godina imali privilegiju da njegove kritike i kulturne komentare čitaju u Blicu. Tokom poslednje dve godine, bio je kritičar portala i dnevnog lista Nova. Za sve njih, kao i za gledaoce i čitaoce, kad je učestvovao u mnogim debatama ili davao intervjue u raznim medijima, Vlajčić je uvek predstavljao onoga kome se veruje, bilo da je kritički razmatrao aktuelnu filmsku problematiku i širio svest o značaju filmske umetnosti u širokom kulturnom i civilizacijskom kontekstu, bilo da je kritički analizirao kulturne fenomene.

Za svoje višestrano delovanje u kulturi Milan Vlajčić je dobio još niz značajnih nagrada: „Milan Bogdanović“ za 1981. godinu – za najbolju novinsku književnu kritiku u novinama, na radiju i TV, „Dušan Duda Timotijević“ (nedeljni list TV novosti) za najbolju televizijsku kritiku u jugoslovenskim medijima u 1984. godini, „Zlatno pero” (Institut za film u Beogradu) za najbolju filmsku kritiku u jugoslovenskim medijima u 1988. godini), „Zlatni beočuk“ grada Beograda 2000. godine za trajni doprinos kulturi, Nagrada Fondacije BK za doprinos kulturnom novinarstvu za 2003. godinu, prvi dobitnik Nagrade za vrhunski domet u kulturnom novinarstvu Fondacije „Tanja Petrović“ za 2014, „Životni stil“ (nezavisna kuća Fabrika) za doprinos kulturi Srbije 2018. godine.
Pored velikog broja predgovora, pogovora, ogleda, u poslednjih 20-ak godina objavio je i knjige: Uzvodno od Džimija Barke (Kulturni centar Niš, 2001), Noć u Kazablanki (Otkrovenje, Beograd, 2001), Fest, odbrojavanje (Gradska skupština, Beograd 2002), Legenda o zidu (KOV, Vršac, 2008), Gradska šetnja (KOV, Vršac, 2010), Pogled iz ogledala (Gradac K, Čačak, 2015), Potemkinovi potomci (Gradac K, Čačak, 2016) i Zvezdana prašina (Dereta, Beograd, 2018).

Loading...