40 godina – istorija jedne kontrainstitucije

08.03.2022., 17:30

U utorak 8. marta u 17.30 u foajeu bioskopa Kulturnog centra Beograd, biće svečano otvorena izložba o prvih 40 godina Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Izložba je centralni događaj proslave godišnjice osnivanja Instituta, i biće važna retrospektiva društvenih, intelektualnih, političkih i kulturnih zbivanja u Jugoslaviji i Srbiji u poslednjih pola veka. Nastanak Instituta vezuje se za osnivanje Centra za filozofiju i društvenu teoriju pri Institutu društvenih nauka u Beogradu 1981. i sudbinu grupe profesora koja je 1975. godine bila uklonjena iz nastave sa Filozofskog fakulteta u Beogradu. Konstantno u otporu dominantinm društvenim i političkim matricama, Institut je izgrađivao sebe, ali i društvo, postajući angažovana i dosledna – kontrainstitucija.

Ko su bili profesori Univerziteta koji su bili prva opozicija Titovom režimu i koje je on označio kao državne neprijatelje i strane agente? Kako su naučnici provodili godišnje odmore u zatvoru? Kako je izgledala ustanova u kojoj su radili vođe najvećih, a opet različitih opozicionih partija u Srbiji početkom devedesetih? Odgovore na ova pitanja pružiće jedinstvena izložba „40 godina – istorija jedne kontrainstitucije“

Postavku izložbe moguće je pogledati do 31. marta 2022.

Nakon svečanog otvaranja na kome će se obratiti i Dragoljub Mićunović, preostali od osam osnivača instituta, na sceni bioskopa će se održati panel diskusija o razvojnom putu intelektualaca i dometima intelektualnog angažmana u današnjim društvima: „Od Praxisa do prakse angažovanosti: mogu li intelektualci menjati društvo?“

U razgovoru će učestvovati: Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu, Snježana Prijić Samaržija, rektorka Sveučilišta u Rijeci, Ivan Vejvoda, predsednik Upravnog odbora IFDT i Rajko Grlić, reditelj i profesor na Univerzitetu u Hjustonu.

Loading...