40 година – историја једне контраинституције

08.03.2022., 17:30

У уторак 8. марта у 17.30 у фоајеу биоскопа Културног центра Београд, биће свечано отворена изложба о првих 40 година Института за филозофију и друштвену теорију.

Изложба је централни догађај прославе годишњице оснивања Института, и биће важна ретроспектива друштвених, интелектуалних, политичких и културних збивања у Југославији и Србији у последњих пола века. Настанак Института везује се за оснивање Центра за филозофију и друштвену теорију при Институту друштвених наука у Београду 1981. и судбину групе професора која је 1975. године била уклоњена из наставе са Филозофског факултета у Београду. Константно у отпору доминантинм друштвеним и политичким матрицама, Институт је изграђивао себе, али и друштво, постајући ангажована и доследна – контраинституција.

Ко су били професори Универзитета који су били прва опозиција Титовом режиму и које је он означио као државне непријатеље и стране агенте? Како су научници проводили годишње одморе у затвору? Како је изгледала установа у којој су радили вође највећих, а опет различитих опозиционих партија у Србији почетком деведесетих? Одговоре на ова питања пружиће јединствена изложба „40 година – историја једне контраинституције“

Поставку изложбе могуће је погледати до 31. марта 2022.

Након свечаног отварања на коме ће се обратити и Драгољуб Мићуновић, преостали од осам оснивача института, на сцени биоскопа ће се одржати панел дискусија о развојном путу интелектуалаца и дометима интелектуалног ангажмана у данашњим друштвима: „Од Praxisa до праксе ангажованости: могу ли интелектуалци мењати друштво?“

У разговору ће учествовати: Владан Ђокић, ректор Универзитета у Београду, Сњежана Пријић Самаржија, ректорка Свеучилишта у Ријеци, Иван Вејвода, председник Управног одбора ИФДТ и Рајко Грлић, редитељ и професор на Универзитету у Хјустону.

Loading...