Koncert flautistkinje Andrijane Aćimović i flautistkinje Ane Kaličanin Radivojević

28.03.2022., 20:30

Flautistkinji Andrijani Aćimović, koja je završila osnovne i master studije u Nemačkoj, ovom prilikom će se pridružiti koleginica Ana Kaličanin Radivojević, asistentkinja na Katedri za duvačke instrumente na FMU u Beogradu, kako bi predstavile program za duo flauta koji nemamo često priliku da čujemo.

Program:
Karl Filip Emanuel Bah
Duo za flautu i violinu, H. 598
Andante
Allegro
Allegretto

Ludvig van Betoven
Duo za dve flaute u Ge–duru, WoO26
Allegro con brio
Minuetto quasi Allegretto

Klod Debisi
Sirinks za solo flautu
ANA KALIČANIN RADIVOJEVIĆ

Volfgang Amadeus Mocart
Duet br. 1 iz Tri dueta, K. 156
Allegro maestoso
Rondo

Šulamit Ran
Istočni vetar za solo flautu
ANDRIJANA AĆIMOVIĆ

Žorž Bize
Karmen svita (izbor), aranžman za dve flaute Kurta Valtera
I Overture
VI Danse Bohème

Feliks Mendelson
Scherzo iz muzike za predstavu San letnje noći

Biografije:
Andrijana Aćimović (Užice, 1993) je završila osnovne studije na Muzičkoj akademiji u Majncu (Hochschule für Musik Mainz) u klasi Dejana Gavrića. Osim usavršavanja na modernoj flauti, intenzivno se bavila i sviranjem barokne traverzo flaute, u klasi Suzane Kajzer. Sarađivala je sa renomiranim profesorima i solistima kao što su Sara Luvijon, Tomas Rihter, Maksans Lariju, Štefani Vinker, Nataša Marić i drugi. Završila je master studije na Muzičkoj akademiji u Hamburgu (Hochschule für Musik und Theater Hamburg) u klasi Jurgena Franca. Godine 2021. je upisala master kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Hamburgu zajedno sa harfistkinjom Luizik Dulbeko u klasi Niklasa Šmita.
Imala je priliku da nastupa sa nizom simfonijskih i kamernih orkestara u Majncu, Visbadenu, Hanauu, Koblencu, Frankfurtu, Hamburgu i drugim gradovima. U koncertnoj sezoni 2015/16. je bila zaposlena na poziciji druge flaute u Državnom simfonijskom orkestru u Majncu (Philharmonisches Staatsorchester Mainz) u Nemačkoj. U narednoj sezoni je u istoj filharmoniji bila angažovana kao honorarni saradnik.
U toku školovanja je bila više puta nagrađivana na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Od 2018. godine je stipendista Jehudi Menuhinove fondacije Yehudi Menuhin Live Music Now u okviru koje aktivno nastupa sa više kamernih sastava. U istoj godini je odlikovana stipendijom za nadarene studente od strane Ministarstva za nauku grada Hamburga.
Od 2021. godine  je zaposlena na poziciji druge flaute sa pikolom u Beogradskoj filharmoniji.

Ana Kaličanin Radivojević (1990) je završila osnovne i master studije na FMU, u klasi Ljubiše Jovanovića. Godine 2018. je magistrirala na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču, u klasi Valtera Auera i Barbare Gisler Hase. Usavršavala se i na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu, u klasi Ervina Klambauera. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na FMU u Beogradu.
Dobitnik je brojnih nagrada od kojih se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima Anton Eberst, Ohridski biseri, Mladi virtuoz, kao i treća nagrada na takmičenju duvačkih instrumenata Intermuzika (Austrija). Jedan je od malobrojnih stipendista fondacije Dr. Robert i Lina Til-Dur (Švajcarska) i Verner Trip Memorijalnog fonda (Austrija).
Usavršavala se sa svetski priznatim flautistima. Sarađivala je sa orkestrima kao što su Kraljevski koncertgebau orkestar Amsterdam, Tonkunstler orkestar Austrija, Nemačka filharmonija mladih, Vebern simfonijski orkestar iz Beča, Vebern kamerna filharmonija iz Beča, kao i sa dirigentima poput Zubina Mehte i Semiona Bičkova. Godine 2014. je položila audiciciju za Omladinski orkestar Gustav Maler, a 2018. godine audiciju za Letnju akademiju Bečke filharmonije Angelika Prokop. Bila je aktivni učesnik Festivala flauta u Pekingu.
Od 2021. godine je zaposlena kao asistent na Katedri za duvačke instrumente, umetnička oblast flauta, na FMU u Beogradu. Iste godine je primljena na mesto solo flaute Beogradske filharmonije, gde je pre toga bila zaposlena na poziciji druge flaute sa pikolom. Od 2017. godine honorarni je saradnik SO RTS na poziciji prve flaute i stalni honorarni saradnik Bečkog Rezidenc orkestra sa kojim nastupa više od 100 puta u sezoni.

Loading...