Koncert flautistkinje Dragane Jovanović i pijanistkinje Sandre Jakopović

21.03.2022., 20:30

Dragana Jovanović je završila master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i na Visokoj školi za muziku u Nirnbergu. Sandra Jakopović je završila trogodišnje specijalističke postdiplomske studije superior virtuozite u Parizu. Publici će se predstaviti delima za flautu i klavir Sen-Sansa, Vidora, Mocarta i Šuberta.

Program:
Kamij Sen-Sans
Romansa za flautu i klavir, op. 37

Šarl-Mari Vidor
Svita za flautu i klavir, op. 34
Moderato
Scherzo
Romance
Final

Volfgang Amadeus Mocart
Rondo za flautu i klavir u De–duru, K. Anh. 184 (po Rondu za violinu, K. 373)

Franc Šubert
Introdukcija i varijacije, D. 802

Biografije:
Dragana Jovanović (Priština, 1992) je završila Srednju muzičku školu u Nišu. Diplomirala je i završila master studije u klasi Ljubiše Jovanovića na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Master akademske studije završila je i na Visokoj školi za muziku u Nirnbergu u klasi Markosa Fregnanija. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Bila je član Međunarodne letnje akademije Topenkurset u Norveškoj (2011). Nastupala je na Međunarodnom festivalu flautista u Kini (2014).
Sarađivala je sa orkestrom Beogradske filharmonije i orkestrom Kamerata Serbika. U školskoj godini 2014/ 2015. je bila demonstrator i saradnik u nastavi u klasi LJ. Jovanovića na FMU. Stipendistkinja je Fonda za mlade talente Republike Srbije i dobitnica nagrade Dositeja za postignute rezultate u toku školovanja, kao i stipendistkinja Visoke škole za muziku u Nirnbergu.
U Nemačkoj je sarađivala sa orkestrom Nirnberške filharmonije, Nirnberškim simfoničarima, kao i orkestrom u Hamelbergu. Bila je stipendistkinja Međunarodne letnje akademije (ISA) u Pajerbahu u Austriji, gde se usavršavala kod eminentnih profesora Andree Liberkneht i Feliksa Renglija. Sa duvačkim kvintetom u okviru Akademije je osvojila nagradu za najbolje izvođenje kompozicije za ovaj sastav. Nastupala je kao solista sa orkestrom u Marienbadu u Češkoj.
Usavršavala se kod brojnih flautista i pedagoga, kao što su Emanuel Pai, Petar-Lukas Graf, Aliće Morcenti, Žan-Klod Žerard, Mario Karoli, Kerin Livajn, Bartold Kujiken, Eugenia Moliner i Martin Kofler.
Predavala je flautu u MŠ Štigler u Nirnbergu i u MŠ Dr Vojislav Vučković u Beogradu. Trenutno je zaposlena kao profesor u Nemačkoj školi u Beogradu.

Sandra Jakopović (Nikozija, 1989) je počela da svira klavir sa pet godina. Prva tri razreda osnovne škole je završila po programu Triniti koledža iz Londona. Završila je Osnovnu i SMŠ Dr Vojislav Vučković u Beogradu, u klasi Katarine-Regine Stojković. Osnovne i master akademske studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Dejana Stošića. Završila je trogodišnje specijalističke postdiplomske studije superior virtuozite u Parizu (2017).
Osvajala je nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenjima, a jedno od najvažnijih priznanja je dobila kada je imala deset godina – kao laureat je osvojila Grand Pri u Ženevi.
Snimala je za TV RTS. Nastupala je u Sali SKC-a, Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, Galeriji Kolarca, Domu Vojske, Artgetu, Velikoj sali Šlos Laudona u Beču, kao i u Crkvi Sv. Duha u Kotoru. Godine 2015. je održala resital u crkvi Sv. Sofije na zatvaranju festivala Ohridsko leto, a na istom festivalu nastupala je i dve godine kasnije. Usavršavala se u Ženevi (2008–2010) kod Đorđa Milojkovića. Pohađala je prestižni Viner Masterkurs u Beču (2011, 2012).
Usavršavala se kod eminentnih profesora kao što su Piotr Žukovski, Mauricio Moreti, Kristofer Hinterhuber, Arbo Valdma, Martin Hues.

Loading...