Koncert violončeliste Vukašina Nikolića i pijaniste Ukija Ovaskainena

07.03.2022., 19:00

Mladi violončelista Vukašin Nikolić je student treće godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Sandre Belić. Publici će se predstaviti delima Baha, Prokofjeva, Popera i Solime, zajedno sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Svita za violončelo br. 6 u De–duru, BWV 1012 (izbor)
I Prelude
II Allemande
IV Sarabande

Sergej Prokofjev
Sonata za violončelo i klavir u Ce–duru, op. 119
Andante Grave – Moderato Animato
Moderato – Andante dolce
Allegro, ma non troppo

David Poper
Igra patuljaka, op. 39

Đovani Solima
Lamentatio

Biografija:
Vukašin Nikolić (Beograd, 2001) je pohađao OMŠ Vojislav Vučković i SMŠ Mokranjac u klasama Nataše Jovanović, Danjele Milutinović i Đorđa Miloševića. Završio je srednju muzičku školu kao najbolji učenik violončela. Treutno je student treće godine na FMU u Beogradu u klasi Sandre Belić. Usavršavao se kod Đorđa Miloševića, Srđana Sretenovića, Petra Ivanovića, Denisa Severina, Ronde Brenkli, Nemanje Stankovića i Nikole Jovanovića. Pohađao je brojne majstorske kurseve. Dobitnik je prve nagrade Udruženje muzičara (Beograd, 2013), prve nagrade Relja Ćetković najboljem izvođaču (2018), druge nagrade na Republičkom takmičenju gudača i pevača, prve nagrade Radost muziciranja (2019), i nagrade Dragomir Matić za najboljeg učenika violončela.
Nastupao je na koncertima od kojih izdvaja solo nastup na Dan MŠ Mokranjac, održan u Kolarčevoj zadužbini. Kao član simfonijskog orkestra European Youth Symphony Orchestra Progressive i Kamernog orkestra Mokranjac je nastupao na turnejama. Kao solista i kamerni muzičar je nastupao u Artgetu, Italijanskom institutu, Novosadskoj sinagoogi, Adventističkoj crkvi, na Kolarcu, u Galeriji Gvarnerius, MŠ Đorđević,kao i u Sali Beogradske filharmonije.
Gostovao je i nastupao na jutarnjem programu. Bio je član Kamernog orkestra Metamorfozis, a od nedavno je član KO Gudača Svetog Đorđa.

Uki Ovaskainen je laureat, dobitnik specijalne nagrade Contemporanea i nagrade publike na takmičenju Premio Jaen u Španiji. Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku Visoke škole za muziku i scenske umetnosti u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Radio je sa istaknutim umetnicima i pedagozima kao što su Pnina Salcman, Andraš Šif, Emanuel Krasovski, Čarls Rozen, Jali Vagman i Fu Cong. Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji i širom Evrope, između ostalog na festivalima kao što su: Savremeni likovi pijanizma Mariinskog tetra, Hagen Open, Međunarodni festival muzike u Burgosu, Dijabeli leto u Maceu, Koncerti u dvorcu Vajlburg, Zlatni dani Kopenhagena i Međunarodna nedelja pijanizma u Espou. Izveo je na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu jedinstvenu seriju od 8 resitala sa različitim programom u toku samo 11 dana. Svirao je, između ostalog, kao solista sa simfonijskim orkestrom Marinskog teatra u Sankt Peterburgu i Filharmonijom Kopenhagena u Velikoj sali Tivolija, nastupao je u Koncerthausu u Beču, na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra, radio je kao korepetitor Opere Faber u Portugalu, svirao klavirske deonice na koncertima profesionalnih orkestara u Danskoj i Srbiji, radio sa profesionalnim horovima. Sa čuvenim finskim horom Tapiola (kao član i pijanista) nastupao je na preko 200 koncerata, na četiri kontinenta. Aktivan je i kao umetnički organizator turneje kamerne muzike u Danskoj koja nosi njegovo ime. Takođe, snimio je ulogu korepetitora baleta Kirov u filmu Rejfa Fajnsa Bela vrana. Angažovan je kao oficijelni klavirski saradnik na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu. Svoje pedagoško delovanje proširuje radom sa ansamblima sa i bez klavira, kao i sa gudačkim orkestrom, u okviru organizacije ArtLink. Angažovan je u nastavi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente. Redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim instrumentalistima – violinistima, violistima, violončelistima, kontrabasistima, flautistima, pikoloflautistima, oboistima, klarinetistima, saksofonistima, fagotistima, hornistima, trubačima i trombonistima, kao i pevačima.

Loading...