Концерт виолончелисте Вукашина Николића и пијанисте Укија Оваскаинена

07.03.2022., 19:00

Млади виолончелиста Вукашин Николић је студент треће године Факултета музичке уметности у Београду у класи проф. Сандре Белић. Публици ће се представити делима Баха, Прокофјева, Попера и Солиме, заједно са пијанистом Укијем Оваскаиненом.

Програм:
Jохан Себастијан Бах
Свита за виолончело бр. 6 у Де–дуру, BWV 1012 (избор)
I Prelude
II Allemande
IV Sarabande

Сергеј Прокофјев
Соната за виолончело и клавир у Це–дуру, оп. 119
Andante Grave – Moderato Animato
Moderato – Andante dolce
Allegro, ma non troppo

Давид Попер
Игра патуљака, оп. 39

Ђовани Солима
Lamentatio

Биографија:
Вукашин Николић (Београд, 2001) је похађао ОМШ Војислав Вучковић и СМШ Мокрањац у класама Наташе Јовановић, Данјеле Милутиновић и Ђорђа Милошевића. Завршио је средњу музичку школу као најбољи ученик виолончела. Треутно је студент треће године на ФМУ у Београду у класи Сандре Белић. Усавршавао се код Ђорђа Милошевића, Срђана Сретеновића, Петра Ивановића, Дениса Северина, Ронде Бренкли, Немање Станковића и Николе Јовановића. Похађао је бројне мајсторске курсеве. Добитник је прве награде Удружење музичара (Београд, 2013), прве награде Реља Ћетковић најбољем извођачу (2018), друге награде на Републичком такмичењу гудача и певача, прве награде Радост музицирања (2019), и награде Драгомир Матић за најбољег ученика виолончела.
Наступао је на концертима од којих издваја соло наступ на Дан МШ Мокрањац, одржан у Коларчевој задужбини. Као члан симфонијског оркестра European Youth Symphony Orchestra Progressive и Камерног оркестра Мокрањац је наступао на турнејама. Као солиста и камерни музичар је наступао у Артгету, Италијанском институту, Новосадској синагооги, Адвентистичкој цркви, на Коларцу, у Галерији Гварнериус, МШ Ђорђевић,као и у Сали Београдске филхармоније.
Гостовао је и наступао на јутарњем програму. Био је члан Камерног оркестра Метаморфозис, а од недавно је члан КО Гудача Светог Ђорђа.

Уки Оваскаинен је лауреат, добитник специјалне награде Contemporanea и награде публике на такмичењу Premio Jaen у Шпанији. Студирао је на Музичкој академији Сибелијус у Хелсинкију, на Краљевском данском конзерваторијуму у Копенхагену у класи проф. Хозеа Рибере, и на солистичком одсеку Високе школе за музику и сценске уметности у Хановеру у класи проф. Матија Раекалија. Радио је са истакнутим уметницима и педагозима као што су Пнина Салцман, Андраш Шиф, Емануел Красовски, Чарлс Розен, Јали Вагман и Фу Цонг. Наступа као солиста и камерни музичар у Србији и широм Европе, између осталог на фестивалима као што су: Савремени ликови пијанизма Мариинског тетра, Hagen Open, Међународни фестивал музике у Бургосу, Дијабели лето у Мацеу, Концерти у дворцу Вајлбург, Златни дани Копенхагена и Међународна недеља пијанизма у Еспоу. Извео је на Краљевском данском конзерваторијуму у Копенхагену јединствену серију од 8 реситала са различитим програмом у току само 11 дана. Свирао је, између осталог, као солиста са симфонијским оркестром Маринског театра у Санкт Петербургу и Филхармонијом Копенхагена у Великој сали Тиволија, наступао је у Концертхаусу у Бечу, на концертима камерне музике Бечког камерног оркестра, радио је као корепетитор Опере Фабер у Португалу, свирао клавирске деонице на концертима професионалних оркестара у Данској и Србији, радио са професионалним хоровима. Са чувеним финским хором Тапиола (као члан и пијаниста) наступао је на преко 200 концерата, на четири континента. Активан је и као уметнички организатор турнеје камерне музике у Данској која носи његово име. Такође, снимио је улогу корепетитора балета Киров у филму Рејфа Фајнса Бела врана. Ангажован је као официјелни клавирски сарадник на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду. Своје педагошко деловање проширује радом са ансамблима са и без клавира, као и са гудачким оркестром, у оквиру организације ArtLink. Ангажован је у настави на Факултету музичке уметности у Београду као самостални уметнички сарадник на катедри за гудачке инструменте. Редовно наступа са еминентним српским и иностраним инструменталистима – виолинистима, виолистима, виолончелистима, контрабасистима, флаутистима, пиколофлаутистима, обоистима, кларинетистима, саксофонистима, фаготистима, хорнистима, трубачима и тромбонистима, као и певачима.

Loading...