Koncert violiste Nemanje Adamovića i pijanistkinje Katarine Radojičić-Firevski

14.03.2022., 20:30

Mladi violista Nemanja Adamović je student master studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Dejana Mlađenovića. Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada. Publici će se predstaviti delima Baha, Britna i Šostakoviča zajedno sa pijanistkinjom Katarinom Radojičić-Firevski.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Partita br. 1 u ha–molu, BWV 1002 (izbor)
V Sarabanda
VI Dubl

Bendžamin Britn
Lakrime, op. 48

Dmitrij Šostakovič
Sonata za violu i klavir, op. 147
Moderato
Allegretto
Adagio

Biografije:
Nemanja Adamović (Beograd, 1999) je počeo da svira violinu sa 4 godine, a sa 6 godina upisao je muzičku školu. Osnovnu muzičku školu je završio u klasi Biljane Stevanović. Sa 13 godina je počeo da svira violu. Završio je SMŠ Dr Vojislav Vučković u klasi Jovana Stojanovića. Trenutno je student master akademskih studija na FMU u Beogradu u klasi Dejana Mlađenovića. Osvojio je brojne prve nagrade na međunarodnim i republičkim takmičenjima. Usavršavao se na kursu kamerne muzike Musica Mundi u Belgiji (2016, 2017).
Bio je je član nekoliko omladinskih orkestara, kao što su European Spirit of Youth Orchestra, Musica Mundi festival orkestra u Belgiji, Filharmonija mladih Borislav Pašćan i Operosa akademia orkestra. Osvojio je laureat i nagradu za apsolutnog pobednika discipline – viola na Međunarodnom takmičenju Zlatne stepenice (Valjevo, 2019). Usavršavao se na kursevima Josefa Klusona, Gilarda Karnija i Milana Milisavljevića.
Nemanja je član Filharmonije Baltičkog mora (pod upravom K. Jarvija), Simfonijskog orkestra RTS, Ansambla Metamorfozis, Kamernog orkestra Muzikon, Artlink orkestra, Boljšoj festival orkestra i orkestra Camerata Serbica, a takođe sarađuje i sa Beogradskom filharmonijom. Vođa je grupe viola orkestra Camerata Balcanica. Od ove godine Nemanja je honorarni član Filharmonije Casco iz Genta (Belgija) kao i Simfonijskog orkestra Tokija. Sa Ansamblom za novu muziku je nastupio u palati Bozar u Briselu. Kao član Filharmonije Baltičkog mora snimio je kompakt disk sa muzikom Maksa Rihtera za Dojče gramofon.

Katarina Radojičić-Firevski (Beograd) je završila OMŠ Davorin Jenko i SMŠ Stanković. Diplomirala je na Odseku za klavir na FMU u Beogradu u klasi Mirjane Vukdragović. Naklonost ka kamernom muziciranju pokazala je tokom školovanja, tako da se po završetku studija posvetila ovoj vrsti muzičke umetnosti. Po završetku studija zaposlila se kao klavirski saradnik u Školi za muzičke talente u Ćupriji gde je imala priliku da razvije ljubav prema radu sa talentovanom decom. Izuzetno veliki repertoar stekla je svirajući i nastupajući na brojnim koncertima sa našim poznatim solistima, kolegama profesorima i studentima. Od 1999. godine radi kao umetnički saradnik na Katedri za gudače na FMU, a 2018. Godine je napredovala u zvanje samostalnog umetničkog saradnika (najviše zvanje u toj struci).

Loading...