PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA “TRIDSET GODINA MATUERE” / 18. 3. / 20.00

18.03.2022., 20:00

PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA “TRIDESET GODINA MATURE”

20.00 TRIDESET GODINA MATURE
Dokumentarni film
Srbija, 2022, 84’
Režija: Dušan Gajić
Učestvuju: Svetozar Putnik, Ljubica Gojgić, Miloš Šaranović, Vesna Pavlović, Dina Divljan, Bojan Trkulja, Aleksandar Đorđević, Milorad Miki Ristić…

U filmu TRIDESET GODINA MAURE, kroz razgovor sa svojom generacijom i ćerkom koja odrasta u Briselu, u Belgiji, autor preispituje nedavnu istoriju svoje zemlje. Polazeći od privatne fotografije, ličnog sećanja i uspomena, autor nastoji da razume pravi, ljudski smisao burne, često dramatične, istorije
poslednjih 30 godina.

“Portreti maturanata sa stepeništa Osme beogradske gimnazije za mene su odličan ključ da se ispriča priča o tome šta se desilo sa Srbijom u poslednjih 30 godina i šta je ta zemlja danas. Da se preko ličnih, privatnih istorija, ispriča javna istorija jedne zemlje i jednog društva”, kaže Dušan Gajić, autor filma.

Dok se maturanti iz 1989. posle trideset godina ponovo okupljaju u beogradskoj gimnaziji, jedno pitanje lebdi u vazduhu: šta je preostalo od generacijskih snova? Je li makar približno ostvaren generacijski san maturanata iz 1989 godine, ako se on pojednostavljeno formuliše kao parola sa studentskih demonstracija devedesetih godina “Beograd je svet”? Trideset godina mature je veoma lični prikaz Srbije, refleksija o društvu, vrednostima, nadama i težnjama.

U filmu učestvuju nekadašnji školski drugovi autora Dušana Gajića, danas novinari, lekari, umetnici, muzičari…: Svetozar Putnik, Ljubica Gojgić, Miloš Šaranović, Vesna Pavlović, Dina Divljan, Bojan Trkulja, Aleksandar Đorđević, Dejan Milićević, Milorad Miki Ristić i drugi. Autor i producent filma je Dušan Gajić. Film je realizovan u produkciji SEETV, koproducent je Radio Televizja Srbije, a film su podržali Evropski fond za Balkan, Fondacija za otvoreno društvo i Ministarstvo kulture i informisanja.

* Srpska premijera dokumentarnog filma TRIDESET GODINA MATURE Dušana Gajića biće održana u petak, 18. marta od 20 sati u Dvorani Kulturnog centra (DKC) Beograda, uz prisustvo autora i učesnika, a nakon projekcije biće upriličen razgovor sa rediteljem filma.

Loading...