ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА “ТРИДСЕТ ГОДИНА МАТУЕРЕ” / 18. 3. / 20.00

18.03.2022., 20:00

ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА “ТРИДЕСЕТ ГОДИНА МАТУРЕ”

20.00 ТРИДЕСЕТ ГОДИНА МАТУРЕ
Документарни филм
Србија, 2022, 84’
Режија: Душан Гајић
Учествују: Светозар Путник, Љубица Гојгић, Милош Шарановић, Весна Павловић, Дина Дивљан, Бојан Тркуља, Александар Ђорђевић, Милорад Мики Ристић…

У филму ТРИДЕСЕТ ГОДИНА МАУРЕ, кроз разговор са својом генерацијом и ћерком која одраста у Бриселу, у Белгији, аутор преиспитује недавну историју своје земље. Полазећи од приватне фотографије, личног сећања и успомена, аутор настоји да разуме прави, људски смисао бурне, често драматичне, историје
последњих 30 година.

“Портрети матураната са степеништа Осме београдске гимназије за мене су одличан кључ да се исприча прича о томе шта се десило са Србијом у последњих 30 година и шта је та земља данас. Да се преко личних, приватних историја, исприча јавна историја једне земље и једног друштва”, каже Душан Гајић, аутор филма.

Док се матуранти из 1989. после тридесет година поново окупљају у београдској гимназији, једно питање лебди у ваздуху: шта је преостало од генерацијских снова? Је ли макар приближно остварен генерацијски сан матураната из 1989 године, ако се он поједностављено формулише као парола са студентских демонстрација деведесетих година “Београд је свет”? Тридесет година матуре је веома лични приказ Србије, рефлексија о друштву, вредностима, надама и тежњама.

У филму учествују некадашњи школски другови аутора Душана Гајића, данас новинари, лекари, уметници, музичари…: Светозар Путник, Лјубица Гојгић, Милош Шарановић, Весна Павловић, Дина Дивљан, Бојан Тркуља, Александар Ђорђевић, Дејан Милићевић, Милорад Мики Ристић и други. Аутор и продуцент филма је Душан Гајић. Филм је реализован у продукцији СЕЕТВ, копродуцент је Радио Телевизја Србије, а филм су подржали Европски фонд за Балкан, Фондација за отворено друштво и Министарство културе и информисања.

* Српска премијера документарног филма ТРИДЕСЕТ ГОДИНА МАТУРЕ Душана Гајића биће одржана у петак, 18. марта од 20 сати у Дворани Културног центра (ДКЦ) Београда, уз присуство аутора и учесника, а након пројекције биће уприличен разговор са редитељем филма.

Loading...