Svetski dan poezije BRŽE OD VOZA

21.03.2022., 18:00

Svetski dan poezije / 21. mart
BRŽE OD VOZA
Bulevar Books, Novi Sad + FEJSBUK/JUTUB kanali KCB/Bulevar Books
21.03.2022.

Ovogodišnji Svetski dan poezije predstavlja pesnički dijalog i saradnju na relaciji Beograd – Novi Sad.

Manifestacija Kulturnog centra Beograda Svetski dan(i) poezije je od svog osnivanja podsticala susretanje pesnikinja i pesnika iz različitih sredina, kao i susretanje različitih umetničkih formi, promovišući često bliskost poezije i vizuelnih umetnosti. Poezija koja se stvara u Novom Sadu oduvek je imala mesto i na beogradskoj pesničkoj pozornici. Sedam dana nakon što bi brzi voz trebalo da još više približi Novi Sad i Beograd, predstavljamo nove tesktove, koji su i vrsta odgovora – pre svega na stvarnost, a zatim i na jednu od tema naše realnosti? – Brže od voza!

Shodno toj stvarnosti, koja nije jasna, determinisana niti izvesna, tekstovi objavljeni u zbirci „Brže od voza“, koja je dostupna i online, nisu strogo pesnički, već su i prozni, kolažni, a tu su parole kao i vizuelni radovi. Ne znamo da li smo povećali brzinu i gde ćemo i kako stići, ali smo sigurni da su upravo reči one koje dolaze na cilj, a poezija ona koja najbrže odveze čoveka do čoveka.

Svetski dan poezije 2022. u fokusu ima umetnike koji se bave vizuelnim, a pišu poeziju. Podstaknut pozivom da bude autor koncepta 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala), Kulturni centar Beograda tokom 2022. godine posvećuje i otvara većinu svojih programa za umetnice i umetnike koji se bave vizuelnim, pa je i to jedan od razloga zašto Svetski dan poezije ove godine izgleda drugačije.

Možemo slobodno reći da nam je taj pomereni pesnički pogled, pružio mnoštvo interesantnih tekstova i pokazao nam da poezija nije i ne treba da bude samo stvar pesnika, da je poezija svačija, a najviše onih koji je ne svojataju i skromno, na bočna vrata, ulaze u te prostore.

Urednica ovogodišnjeg izdanja i zbirke pesama je pesnikinja Vitomirka Trebovac. A dobri duh celokupne koncepcije ŠKART.

Autorke i autori: Una Petrović, Milica Denković, Milica Rakić, Milorad Mladenović, Luna Šalamon, Jovan Jakšić, Marina Milanović, Dragoljub Raša Todosijević, Žarko Aleksić, Milica Vučković, Miloš Tomić, Maša Vujošević, Natalija Vladisavljević, Teodora Jevtić, Suzana Rudić

program

Bulevar Books, Bulevar Mihaila Pupina, Novi Sad

21. mart 2022.

18 sati – 3 runde: čitaju se pesme, priče, parole
Una Petrović, Milica Denković, Milica Rakić, Milorad Mladenović, Luna Šalamon, Jovan Jakšić, Marina Milanović, Dragoljub Raša Todosijević, Žarko Aleksić, Milica Vučković, Miloš Tomić, Maša Vujošević, Natalija Vladisavljević, Teodora Jevtić, Suzana Rudić, Vitomirka Trebovac

★ko ne bude bio u Bulevar Books-u  da pročita, neko će to umesto njega ili nje da učini

LIVE + FEJSBUK/JUTUB kanali KCB/Bulevar Books-a

19 sati Na mala vrata u Bulevar Books-u

izložba radova grupe Škart, Nove kuvarice, vez na platnu, iz Kolekcije Oktobarski salon

Marija Radoš, istoričarka umetnosti, članica Remont-a nezavisne umetničke zajednice u razgovoru sa Brigitom Međo i Lenkom Zelenović, autorkama veza i Vladanom Nikolićem autorom crteža govori o radovima grupe Škart i njihovoj vezi sa poezijom

Izložbeni format pod nazivom Na mala vrata pokrenut 2021. godine predstavlja mini izložbe i razgovore o odabrenim radovima iz Kolekcije Oktobarski salon. Program se realizuje uživo, a tema serijala ostaje otvorena sa idejom da pozvani saradnici odnosno „jednodnevni kustosi“ samostalno naprave izbor i o istom prirede i tekstualni zapis koji će biti dostupan sa sajtu Kolekcije Oktobarski salon. Ovo je prvi put da Na mala vrata izlazi iz uobičajenog prostora KCB-a i realizuje se u Bulevar Books-u.
………………………………………………………………………………………………………

*Svetski dan poezije proglasio je UNESKO 1999. godine, a Kulturni centar Beograda je dve godine kasnije, u saradnji sa pesnikinjom Dubravkom Đurić – oslanjajući se na sopstvenu i ukupnu tradiciju organizacije pesničkih programa u Beogradu – započeo manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je vrlo brzo prerasla u međunarodni pesnički festival, koji se organizuje svake godine, 21.marta. Na njemu su do sada u Srbiji, u Kulturnom centru Beograda, ali i u brojnim partnerskim institucijama, gostovali autori i autorke poput Adama Zagajevskog, Eve Lipske, Amira Ora, Uvea Kolbea, Ane Blandijane, Valerija Magrelija, Aleša Debeljaka, Džeroma Rotenberga, te Radmile Lazić, Zvonka Karanovića, Ane Ristović, Milene Marković, Danice Vukićević, Petra Matovića, Dragane Mladenović, Duška Novakovića, Nenada Miloševića i mnogih drugih.

Program se realizuje uz podršku Grada Beograda-Sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Bulevar Books-a, autorki, autora

Loading...