Светски дан поезије БРЖЕ ОД ВОЗА

21.03.2022., 18:00

Светски дан поезије / 21. март
БРЖЕ ОД ВОЗА
Булевар Books, Нови Сад + ФЕЈСБУК/ЈУТУБ канали КЦБ/Булевар Books
21.03.2022.

Овогодишњи Светски дан поезије представља песнички дијалог и сарадњу на релацији Београд – Нови Сад.

Манифестација Културног центра Београда Светски дан(и) поезије је од свог оснивања подстицала сусретање песникиња и песника из различитих средина, као и сусретање различитих уметничких форми, промовишући често блискост поезије и визуелних уметности. Поезија која се ствара у Новом Саду одувек је имала место и на београдској песничкој позорници. Седам дана након што би брзи воз требало да још више приближи Нови Сад и Београд, представљамо нове тесктове, који су и врста одговора – пре свега на стварност, а затим и на једну од тема наше реалности? – Брже од воза!

Сходно тој стварности, која није јасна, детерминисана нити извесна, текстови објављени у збирци „Брже од воза“, која је доступна и онлине, нису строго песнички, већ су и прозни, колажни, а ту су пароле као и визуелни радови. Не знамо да ли смо повећали брзину и где ћемо и како стићи, али смо сигурни да су управо речи оне које долазе на циљ, а поезија она која најбрже одвезе човека до човека.

Светски дан поезије 2022. у фокусу има уметнике који се баве визуелним, а пишу поезију. Подстакнут позивом да буде аутор концепта 59. Октобарског салона (Београдског бијенала), Културни центар Београда током 2022. године посвећује и отвара већину својих програма за уметнице и уметнике који се баве визуелним, па је и то један од разлога зашто Светски дан поезије ове године изгледа другачије.

Можемо слободно рећи да нам је тај померени песнички поглед, пружио мноштво интересантних текстова и показао нам да поезија није и не треба да буде само ствар песника, да је поезија свачија, а највише оних који је не својатају и скромно, на бочна врата, улазе у те просторе.

Уредница овогодишњег издања и збирке песама је песникиња Витомирка Требовац. А добри дух целокупне концепције ШКАРТ.

Ауторке и аутори: Уна Петровић, Милица Денковић, Милица Ракић, Милорад Младеновић, Луна Шаламон, Јован Јакшић, Марина Милановић, Драгољуб Раша Тодосијевић, Жарко Алексић, Милица Вучковић, Милош Томић, Маша Вујошевић, Наталија Владисављевић, Теодора Јевтић, Сузана Рудић

програм

Булевар Books, Булевар Михаила Пупина, Нови Сад

21. март 2022.

18 сати – 3 рунде: читају се песме, приче, пароле
Уна Петровић, Милица Денковић, Милица Ракић, Милорад Младеновић, Луна Шаламон, Јован Јакшић, Марина Милановић, Драгољуб Раша Тодосијевић, Жарко Алексић, Милица Вучковић, Милош Томић, Маша Вујошевић, Наталија Владисављевић, Теодора Јевтић, Сузана Рудић, Витомирка Требовац

★ко не буде био у Булевар Books-у  да прочита, неко ће то уместо њега или ње да учини

ЛИВЕ + ФЕЈСБУК/ЈУТУБ канали КЦБ/Булевар Books

19 сати На мала врата у Булевар Books

изложба радова групе Шкарт, Нове куварице, вез на платну, из Колекције Октобарски салон

Марија Радош, историчарка уметности, чланица Ремонт-а независне уметничке заједнице у разговору са Бригитом Међо и Ленком Зеленовић, ауторкама веза и Владаном Николићем аутором цртежа говори о радовима групе Шкарт и њиховој вези са поезијом

Изложбени формат под називом На мала врата покренут 2021. године представља мини изложбе и разговоре о одабреним радовима из Колекције Октобарски салон. Програм се реализује уживо, а тема серијала остаје отворена са идејом да позвани сарадници односно „једнодневни кустоси“ самостално направе избор и о истом приреде и текстуални запис који ће бити доступан са сајту Колекције Октобарски салон. Ово је први пут да На мала врата излази из уобичајеног простора КЦБ-а и реализује се у Булевар Books-у.
………………………………………………………………………………………………………

*Светски дан поезије прогласио је УНЕСКО 1999. године, а Културни центар Београда је две године касније, у сарадњи са песникињом Дубравком Ђурић – ослањајући се на сопствену и укупну традицију организације песничких програма у Београду – започео манифестацију посвећену савременој поезији која је врло брзо прерасла у међународни песнички фестивал, који се организује сваке године, 21.марта. На њему су до сада у Србији, у Културном центру Београда, али и у бројним партнерским институцијама, гостовали аутори и ауторке попут Адама Загајевског, Еве Липске, Амира Ора, Увеа Колбеа, Ане Бландијане, Валерија Магрелија, Алеша Дебељака, Џерома Ротенберга, те Радмиле Лазић, Звонка Карановића, Ане Ристовић, Милене Марковић, Данице Вукићевић, Петра Матовића, Драгане Младеновић, Душка Новаковића, Ненада Милошевића и многих других.

Програм се реализује уз подршку Града Београда-Секретаријата за културу, Министарства културе и информисања Републике Србије, Булевар Books-а, ауторки, аутора

Loading...