Задружно организовање по мери самосталних радника: Од несигурног до достојанственог рада

11.03.2022., 18:00

Задружно организовање по мери самосталних радника: Од несигурног до достојанственог рада
Галерија Артгет, Трг републике 5/И
Петак, 11. 3. 2022. у 18 сати
Јавни разговор + ливе стреам
Фејсбук канал Платформе Заједничко и Културног центра Београда

Задружно организовање по мери самосталних радника: Од несигурног до достојанственог рада – разговор

Учесници/е разговора:
Франческа Мартинели (Francesca Martinelli) – Doc Servizi задруга, Италија
Томас Блондел (Thomas Blondeel)  – SMart задруга, Белгија
Александра Лакић – Платформа Заједничко
Вук Радуловић – фриленс предавач језика

Разговор модерира Јелена Шапић, једна од ауторки публикације „Модел задружног организовања по мери самосталних радника“, Платформе Заједничко.
Разговор ће се водити на енглеском језику.


Трансформације до којих последњих деценија долази у сфери рада утицале су на промене у приступу раду – све је више радника/ца који уместо за послодавца раде самостално и за више клијената, док је у порасту и број људи ангажованих краткорочно и за обављање временски одређених задатака за клијенте. Уједно, дигитализација и аутоматизација радних процеса и глобализација тржишта рада огроман број људи тера на онлајн тржиште рада које генерише нове форме несигурног запослења.

Иако се рад за сопствени рачун често изједначава са слободом и флексибилношћу у погледу организовања радног времена, одабира клијената и одређивања цене рада, реалност је знатно другачија. Заједничко за ову групу радника/ца, које условно можемо назвати самосталнима с обзиром да рад за клијенте често подразумева различите форме субординације, је то што се терет запошљавања и обезбеђивања приступа социјалној заштити, пристојним условима рада и радним правима у потпуности пребацује на раднике/це, без обзира на њихов стварни степен зависности у односу на клијенте за које раде.

У том светлу задружно организовање представља алтернативу која доприноси унапређењу њиховог положаја. Велики број задруга које окупљају самосталне раднике/це широм света указује на њихов потенцијал да одговоре на растућу прекаризацију и радницима омогуће сигурне и достојанствене услове рада.
Кроз разговор ћемо се осврнути на положај самосталних радника у Србији и главне препреке на које наилазе у свакодневном обављању делатности. Говорићемо о ситуацију у другим земљама у Европи и њиховим искуствима са покретањем задружних иницијатива. Током разговора размотрићемо и могућности за задружно организовање самосталних радника у Србији.

Разговор се организује у сарадњи са Културним центром Београда.

Loading...