ЕВА ГРЛИЋ, СЈЕЋАЊА И НЕОБЈАВЉЕНЕ ПРИЧЕ

20.04.2022., 18:00

Културни центар Београда и Удружње за културу повезивања МостАрт Југославија позивају вас на разговор о првом издању у Србији књиге Еве Грлић, Сјећања и необјављење приче и пројекцију филма Скривено дјетињство: Веснина прича.

Среда, 20. април 2022.
Дворана Културног центра Београда, Коларчева 6
18 сати – пројекција филма Скривено дјетињство: Веснина прича, режија Жељко Рогошић, 2021., 47 мин
19 сати – разговор о књизи
Учествују: Рајко Грлић, Анте Томић, Филип Давид и Драган Стојковић, издавач

Сјећања су својеврстан интимни дневник, али и дневник једног простора и времена. Идентитет и јединствена судбина Еве Грлић (1920-2008), утицали су на њен веома широк поглед на свет. Ева Грлић била је истакнута хрватска новинарка, преводитељица и уредница, супруга професора естетике Данка Грлића, и мајка познатог хрватског филмског редатеља и продуцента Рајка Грлића. Одрасла у Сарајеву двадесетих и тридесетих година 20. века, од 1938. живела је у Загребу. Најближи чланови породице су страдали у холокаусту, преживела је прогоне у НДХ, учествовала у партизанском покрету, да би након рата завршила на Голом отоку. Њена сећања су одлично полазиште кроз које је могуће анализирати и раздобље од прве Југославије и НДХ до социјализма и 90-их. Она пише о Корчуланској филозофској школи, путовањима, животним судбинама најближих пријатељица као и буђењу национализма на овим просторима откривајући како је појаве и ратне догађаје из 90-их видела она, која је живела у складу с начелима хуманости, солидарности и антифашизма.

Филм Скривено дјетињство прича је о двема женама, о мајци Еви и ћерки Весни, које су једине од уже и шире породице Израел и Доманy преживеле терор усташког режима и Независне Државе Хрватске. Кад је започео Други светски рат у Југославији, 6. априла 1941, Ева је имала 21 годину а Весну је родила неколико недеља касније.
Режија: Жељко Рогошић
Продукција: Удруга ФСЖФ Загреб, 2021.

Број места за пројекције и разговор је ограничен.
Молимо вас да најкасније до 19. априла потврдите свој долазак на мјел адресу jovana.radovanovic@kcb.rs и бесплатне карте преузмете на благајни Дворане Културног центра Беогарда сат времена пре почетка програма.

Организатори догађаја: Удружње за културу повезивања МОСТ АРТ ЈУГОСЛАВИЈА, и Културни центар Београда.

Loading...