FEMIX FEST- IZLOŽBA STRIPA “VRATITI SVOJE VR(IJ)EME”

17.04.2022-30.04.2022, 20:00

U nedelju, 17. aprila u 20.00 u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograda biće otvorena kolektivna izložba strip autorki ,,Vratiti svoje vr(ij)eme”. Publika će na ovoj izložbi imati priliku da vidi radove autorki Danice Jevđović, Jane Adamović – Yana, Dragane Radanović i Ane Milojković na temu neplaćenog kućnog rada, majčinstva, rada van doma i nemogućeg balansiranja.

Posebno nam je drago što smo u mogućnosti da posetiocima i posetiteljkama festivala predstavimo stripove koje je napisala nagrađivana bosanska književnica Lejla Kalamujić, a ilustrovala Danica Jevđović, nastale u sklopu istraživanja Centra za ženske studije i Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva “Vratiti svoje vr(ij)eme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama” i do sada dostupne jedino na internetu.

Radovi Jane Adamović – Yana, Dragane Radanović i Ane Milojković nadovezuju se i proširuju ovu temu iz njihovog ugla.

Na otvaranju će govoriti Nađa Bobičić (Centar za ženske studije), Danica Jevđović, autorka stripova “Vratiti svoje vr(ij)eme”, i Jana Adamović, strip autorka.

Otvaranje izložbe i koktel predstavlja zatvaranje ovogodišnjeg programa Festivala. Izložba će biti otvorena do 30. aprila.

Danica Jevđović rođena je 1992. godine u Užicu. Osnovne studije slikarstva i master studije primenjenih umetnosti završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno završava doktorske studije na istoj Akademiji gde se bavi izučavanjem savremenih i alternativnih formi ilustracije i stripa. Član je UPIDIV-a. Učesnik više samostalnih i grupnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu.

Jana Adamović – Yana strip autorka i ilustratorka. Stripove objavljuje u Srbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, S.A.D.-u, Španiji, Nemačkoj… Ilustrovala je više knjiga za decu i odrasle. Autorka više edukativnih i kolektivnih izložbi (Francuski institut Srbije , Nova Festival). Aktivno se zalaže za veću vidljivost strip autorki. Tokom 2019. godine odlikovana je ordenom viteza reda Umetnosti i književnosti Republike Francuske. Živi i stvara u Beogradu.

Dragana Radanović se aktivno bavi stripom u Briselu gde, uz pomoć stipendije Flamanskog naučnog fonda, radi doktorat na temu reprezentacije detinjstva u grafičkim narativima. Dobitnica je prve ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa između Francuske i Srbije, a svoje radove je izlagala u Srbiji, Francuskoj i Belgiji. Kombinuje akademski i praktičan rad na stripu a zanimaju je socijalne, feminističke i generalno teške teme.

Ana Milojković rođena je u Beogradu, trenutno živi u Novom Sadu. Kao srednjoškolka i tokom fakulteta vikendom pohađa školu stripa “Đorđe Lobačev”, gde je upoznala većinu svojih sadašnjih prijatelja i kolega. U periodu od 2006. do 2011. bila je član organizacionog tima Međunarodnog salona stripa u Beogradu, ne prestajući da paralelno i izlaže radove na pomenutom salonu.

Objavljivala je kratke stripove za Emitor – glasilo društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, zajedno sa scenaristom Milošem Petrikom. Zatim u internet magazinu “Veles” i fanzinu “Raketla”. Dva njena stripa našla su se u prvoj i osmoj knjizi kolektivnog francusko-srpskog izdanja “Linije Fronta” objavljenog u saradnji izdavačke kuće System Comics i Francuskog instituta u Srbiji. Godine 2018. njeni radovi su bili deo izložbe “Ona se budi / BD Egalite” koja je okupila pedeset autorki sa Balkana i Francuske. Poslednjih šest godina je deo gejming industrije, baveći se koncept artom i character dizajnom, ali strip i dalje ostaje njena prva ljubav.

Festival su podržali Rekonstrukcija ženski fond, Fond Mama Cash, Fond za nauku kroz projekat “Žensko liderstvo u muzici” FMU i FDU br. 6066876, Fond za mlade feministkinje FRIDA, Schüler Helfen Leben, Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO kroz projekat “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” NKSS, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri Festivala su Kulturni centar Beograda, Ustanova kulture “Parobrod” i Centar za ženske studije.

Loading...