FEMIX FEST- ИЗЛОЖБА СТРИПА “ВРАТИТИ СВОЈЕ ВР(ИЈ)ЕМЕ”

17.04.2022-30.04.2022, 20:00

У недељу, 17. априла у 20.00 у Филмској галерији Културног центра Београда биће отворена колективна изложба стрип ауторки ,,Вратити своје вр(иј)еме”. Публика ће на овој изложби имати прилику да види радове ауторки Данице Јевђовић, Јане Адамовић – Yана, Драгане Радановић и Ане Милојковић на тему неплаћеног кућног рада, мајчинства, рада ван дома и немогућег балансирања.

Посебно нам је драго што смо у могућности да посетиоцима и посетитељкама фестивала представимо стрипове које је написала награђивана босанска књижевница Лејла Каламујић, а илустровала Даница Јевђовић, настале у склопу истраживања Центра за женске студије и Удружења за културу и умјетност ЦРВЕНА из Сарајева “Вратити своје вр(иј)еме: кампања за равноправне навике у обављању кућног рада међу Миленијалкама и Зумеркама” и до сада доступне једино на интернету.

Радови Јане Адамовић – Yаnа, Драгане Радановић и Ане Милојковић надовезују се и проширују ову тему из њиховог угла.

На отварању ће говорити Нађа Бобичић (Центар за женске студије), Даница Јевђовић, ауторка стрипова “Вратити своје вр(иј)еме”, и Јана Адамовић, стрип ауторка.

Отварање изложбе и коктел представља затварање овогодишњег програма Фестивала. Изложба ће бити отворена до 30. априла.

Даница Јевђовић рођена је 1992. године у Ужицу. Основне студије сликарства и мастер студије примењених уметности завршила је на Академији уметности у Новом Саду. Тренутно завршава докторске студије на истој Академији где се бави изучавањем савремених и алтернативних форми илустрације и стрипа. Члан је УПИДИВ-а. Учесник више самосталних и групних изложби и пројеката у земљи и иностранству.

Јана Адамовић – Yаnа стрип ауторка и илустраторка. Стрипове објављује у Србији, Хрватској, Француској, С.А.Д.-у, Шпанији, Немачкој… Илустровала је више књига за децу и одрасле. Ауторка више едукативних и колективних изложби (Француски институт Србије , Нова Фестивал). Активно се залаже за већу видљивост стрип ауторки. Током 2019. године одликована је орденом витеза реда Уметности и књижевности Републике Француске. Живи и ствара у Београду.

Драгана Радановић се активно бави стрипом у Бриселу где, уз помоћ стипендије Фламанског научног фонда, ради докторат на тему репрезентације детињства у графичким наративима. Добитница је прве укрштене уметничке резиденције из области стрипа између Француске и Србије, а своје радове је излагала у Србији, Француској и Белгији. Комбинује академски и практичан рад на стрипу а занимају је социјалне, феминистичке и генерално тешке теме.

Ана Милојковић рођена је у Београду, тренутно живи у Новом Саду. Као средњошколка и током факултета викендом похађа школу стрипа “Ђорђе Лобачев”, где је упознала већину својих садашњих пријатеља и колега. У периоду од 2006. до 2011. била је члан организационог тима Међународног салона стрипа у Београду, не престајући да паралелно и излаже радове на поменутом салону.

Објављивала је кратке стрипове за Емитор – гласило друштва љубитеља фантастике “Лазар Комарчић”, заједно са сценаристом Милошем Петриком. Затим у интернет магазину “Велес” и фанзину “Ракетла”. Два њена стрипа нашла су се у првој и осмој књизи колективног француско-српског издања “Линије Фронта” објављеног у сарадњи издавачке куће System Comics и Француског института у Србији. Године 2018. њени радови су били део изложбе “Она се буди / BD Egalite” која је окупила педесет ауторки са Балкана и Француске. Последњих шест година је део гејминг индустрије, бавећи се концепт артом и цхарацтер дизајном, али стрип и даље остаје њена прва љубав.

Фестивал су подржали Реконструкција женски фонд, Fond Mama Cash, Фонд за науку кроз пројекат “Женско лидерство у музици” ФМУ и ФДУ бр. 6066876, Фонд за младе феминисткиње ФРИДА, Schüler Helfen Leben, Међународни фонд за културну разноликост UNESCO кроз пројекат “Родна равноправност за културну разноликост” НКСС, као и Министарство културе и информисања Републике Србије. Партнери Фестивала су Културни центар Београда, Установа културе “Пароброд” и Центар за женске студије.

Loading...