Koncert pijaniste Darija Sebića

20.04.2022., 20:00

Godine 2020. obeleženo je 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena. Nažalost, zbog pandemije brojni koncerti posvećeni ovoj značajnoj godišnjici su odloženi. Kako su se stekli uslovi, želeli smo da sa nekoliko koncerata, skrenemo pažnju publike na vanvremensko stvaralaštvo Betovena. Koncert Darija Sebića pod nazivom Betoven u doba korone obuhvatiće dve sonate za klavir, kao i njegove bagatele.

Zbog epidemiološke situacije, broj mesta je ograničen te je potrebno mesto rezervisati telefonom na 2622 058 ili putem mejla na damjana.njegic@kcb.org.rs najkasnije do 12 sati na dan koncerta.

Program:
Ludvig van Betoven
Sonata za klavir br. 14 u cis–molu, op. 27/2 (Mesečeva sonata)
Adagio sostenuto
Allegretto
Presto agitato

Bagatela u a–molu (Za Elizu)

Šest bagatela, op. 126
Andante con moto cantabile e compiacevole
Allegro
Andante cantabile e grazioso
Presto
Quasi allegretto
Andante amabile e con moto

Sonata za klavir br. 23 u ef–molu, op. 57 (Apasionata)
Allegro assai
Andante con moto
Allegro ma non troppo

Biografija:
Darije Sebić (Beograd, 1981) je završio Osnovnu i SMŠ Mokranjac u klasama Snežane Milosavljević i Radojke Jovičić. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Lidije Stanković, kod koje je bio angažovan i kao asitent-demonstrator. Usvršavao se kod istaknutih umetnika, kao i na letnjoj muzičkoj akademiji Prag-Beč-Budimpešta u klasi Šandora Favaija.
Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju prva nagrada na takmičenju EPTA u Beogradu (2003), specijalna nagrada na 34. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu (2004), specijalna nagrada Isidor Bajić i Olivije Mesijan na 4. međunarodnom takmičenju u Novom Sadu (2008).
Nastupao je solistički, kao kamerni muzičar i sa kamernim orkestrima u najeminentnijim salama u Beogradu, kao i u Novom Sadu, Vršcu i Zrenjaninu. Kao solista je nastupao u Rimu, Beču, Badenu i Štutgartu. Sarađivao je sa KO Ljubica Marić. Premijerno je izveo Sonatu i Bagdad varijacije za klavir Miloša Raičkovića.
Muzička kritika (Politika) ga je ocenila kao romantičara eksplozivne snage i izuzetnog pijanistu. Snimao je za RTS, Studio-B, Art TV i TV Metropolis. Muzička kuća Gvarnerius je objavila njegov CD sa delima Lista i Betovena (2008). Izdavačka kuća Klett objavila je njegovu biografiju u Enciklopediji stvaralaca 2019. godine. Bavi se komponovanjem i aranžiranjem. Trenutno radi kao profesor klavira u MŠ Josif Marinković u Vršcu.

Loading...