Концерт пијанисте Дарија Себића

20.04.2022., 20:00

Године 2020. обележено је 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена. Нажалост, због пандемије бројни концерти посвећени овој значајној годишњици су одложени. Како су се стекли услови, желели смо да са неколико концерата, скренемо пажњу публике на ванвременско стваралаштво Бетовена. Концерт Дарија Себића под називом Бетовен у доба короне обухватиће две сонате за клавир, као и његове багателе.

Због епидемиолошке ситуације, број места је ограничен те је потребно место резервисати телефоном на 2622 058 или путем мејла на damjana.njegic@kcb.org.rs најкасније до 12 сати на дан концерта.

Програм:
Лудвиг ван Бетовен
Соната за клавир бр. 14 у цис–молу, оп. 27/2 (Месечева соната)
Adagio sostenuto
Allegretto
Presto agitato

Багатела у а–молу (За Елизу)

Шест багатела, оп. 126
Andante con moto cantabile e compiacevole
Allegro
Andante cantabile e grazioso
Presto
Quasi allegretto
Andante amabile e con moto

Соната за клавир бр. 23 у еф–молу, оп. 57 (Апасионата)
Allegro assai
Andante con moto
Allegro ma non troppo

Биографија:
Дарије Себић (Београд, 1981) је завршио Основну и СМШ Мокрањац у класама Снежане Милосављевић и Радојке Јовичић. Дипломирао је и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду у класи Лидије Станковић, код које је био ангажован и као аситент-демонстратор. Усвршавао се код истакнутих уметника, као и на летњој музичкој академији Праг-Беч-Будимпешта у класи Шандора Фаваија.
Добитник је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима од којих се издвајају прва награда на такмичењу ЕПТА у Београду (2003), специјална награда на 34. Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду (2004), специјална награда Исидор Бајић и Оливије Месијан на 4. међународном такмичењу у Новом Саду (2008).
Наступао је солистички, као камерни музичар и са камерним оркестрима у најеминентнијим салама у Београду, као и у Новом Саду, Вршцу и Зрењанину. Као солиста је наступао у Риму, Бечу, Бадену и Штутгарту. Сарађивао је са КО Љубица Марић. Премијерно је извео Сонату и Багдад варијације за клавир Милоша Раичковића.
Музичка критика (Политика) га је оценила као романтичара експлозивне снаге и изузетног пијанисту. Снимао је за РТС, Студио-Б, Арт ТВ и ТВ Метрополис. Музичка кућа Гварнериус је објавила његов ЦД са делима Листа и Бетовена (2008). Издавачка кућа Klett објавила је његову биографију у Енциклопедији стваралаца 2019. године. Бави се компоновањем и аранжирањем. Тренутно ради као професор клавира у МШ Јосиф Маринковић у Вршцу.

Loading...