Koncert harmonikašica Nadežde Milenković i Danice Konatar

11.04.2022., 20:30

Nadežda Milenković se školovala u Kragujevcu i Gracu, a Danica Konatar pohađa doktorske studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Beogradskoj publici će se predstaviti delima Hendla i Matesona, kao i kompozicijama savremenih kompozitora Sofije Gubajduline i Uljasa Pulkisa.

U skladu sa važećim uredbama o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Republike Italije, broj posetilaca koji može istovremeno boraviti u sali je 35, a nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru je obavezno. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

Program:
Georg Fridrih Hendl
Svita br. 3 u de–molu, HWV. 428 (izbor)
I Prelude
III Allemande
IV Courante
V Air
VI Allegro
Nadežda Milenković

Johan Mateson
Svita br. 1 u de–molu
Prelude
Allemande
Double
Courante
Double
Sarabande
Gigue
Danica Konatar

Sofija Gubajdulina
Sonata Et expecto za bajan (izbor)
Nadežda Milenković

Uljas Pulkis
Streams za dve harmonike

Biografije:
Nadežda Milenković (Beograd, 1996) je završila Osnovnu i SMŠ Kosta Manojlović u Zemunu u klasi Daniele Vagner. Još tada je imala nekoliko značajnih nastupa, od kojih se izdvajaju nastup na sceni Beogradske filharmonije, u Studentskom kulturnom centru, na velikoj sceni Zadužbine Ilije M. Kolarca, kao i u Narodnom pozorištu u Mariboru.
Od 2015. godine je pohađala Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu u klasi Vojina Vasovića kod koga je naučila puno o savremenim delima za harmoniku, kao i o sviranju transkripcija na ovom instrumentu. Ljubav prema baroknoj muzici je odvela na master studije u Grac, u klasu Janea Retije – jednog od najistaknutijih izvođača današnjice na harmonici, a pogotovo barokne muzike. Tokom studija je počela intenzivno da se interesuje i za improvizaciju, naročito u ansamblima.
Neki od značajnijih nastupa su nastup solo i u kamernom ansamblu u prostorijama Muzikuma (Musikum) u Salcburgu, nastup u Pozorištu u Gracu (Schauspielhaus Graz), kao i nekoliko nastupa u sali Florentiner (Florentinersaal). Bila je dobitnica stipendije Dositeja, od strane Fonda za mlade talente, na osnovnim i master studijama.
Zaposlena je u MŠ Vatroslav Lisinski u Beogradu.

Danica Konatar (Smederevska Palanka, 1996) je završila osnovnu muzičku školu 2011. godine u klasi Vesne Mihailović Sakič, i Srednju muzičku školu u Kragujevcu u klasi Vladimira Mandića. Završila je osnovne i master studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu u klasi mr Vladimira Blagojevića, kod koga trenutno pohađa doktorske studije.
Ostvarila je značajne rezultate među kojima se izdvajaju: treće mesto na Republičkom takmičenju u Beogradu (2014); 13. mesto na Svetskom kupu u Salcburgu (2014); druga nagrada na međunarodnom takmičenju Eufonija u Novom Sadu (2017); prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Dani harmonike u Smederevu (2019) i druga nagrada na onlajn internacionalnom festivalu Acordeon Art Plus u Istočnom Sarajevu (2021).
Dobitnca je stipendije za najboljeg studenta Filološko-umetničkog fakulteta Odseka za muzičku umetnost, od strane Univerziteta u Kragujevcu. Dvostruki je nosilac Dositejeve stipendije za najbolje studente osnovnih i master akademskih studija pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.
Održala je solističke nastupe u Narodnom muzeju u Kraljevu, Kulturnom centru u Požegi,u Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu u okviru manifestacije Dani kulture, kao i u Kući Đure Jakšića u Kragujevcu. Tokom studija je nastupala kao član različitih kamernih ansambala u Kragujevcu i Beogradu, a takođe je i kao član Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista koncertirala širom Srbije i regiona. Učestvovala je i u globalnom projektu Our world Is on fire čija se premijera održala ove godine, sa ciljem da se povežu umetnici iz različitih delova sveta.

Loading...