Koncert „KLAVIR I FLAUTA U DELIMA SRPSKIH AUTORA“

04.04.2022., 20:30

Flautista Dejan Gavrić i pijanistkinja Maja Rajković osmislili su projekta pod nazivom „Klavir i flauta u delima srpskih autora“ koji čine niz koncerata na kojima izvode dela srpskih kompozitora pisanih za njihove instrumente. Jedan od koncerta izvešće u Galeriji Artget, a na programu su dela kompozitora Petra Stojanovića, Petra Konjovića, Marka Tajčevića, Konstantina Babića, Dejana Despića, Ivane Stefanović, Vladimira Tošića, Vere Milanković, Milane Stojadinović-Milić, Nataše Bogojević i Ivane Ognjanović. Pokrovitelj ovog projekta je SOKOJ. Ulaz je slobodan.

Foto: Olja Radmanović

Program:
Petar Stojanović (1877–1957)
Pesma bez reči za flautu i klavir

Vera Milanković (1953)
Tri prelida za klavir
Pensoso
Semplice
Lieto

Dejan Despić (1930)
Partita, op. 60 za flautu solo

Ivana Stefanović (1948)
Lagum za klavir

Milana Stojadinović Milić (1962)
Tristezza za Dragana za klavir

Vladimir Tošić (1949)
Arcus za flautu i klavir

Nataša Bogojević (1966)
Sleep Dance za klavir

Ivana Ognjanović (1971)
Seksta za klavir

Petar Konjović (1883–1970)
Panova frula za flautu solo

Marko Tajčević (1900–1984)
Tri stava iz ciklusa Balkanske igre za klavir
Con moto

Alegretto
Allegro

Konstantin Babić (1927–2009)
Dijalog za flautu i klavir

Dejan Gavrić, flauta
Maja Rajković, klavir

Projekat Klavir i flauta u delima srpskih autora izvodi se pod pokroviteljstvom SOKOJ-a

Biografije:
Dejan Gavrić (Beograd) je počeo da uči da svira flautu sa 11 godina, a samo godinu dana kasnije održao je prvi koncert. Od 1984. do 1988. godine studirao je na FMU u Beogradu, a potom je dobio stipendiju koja mu je omogućila da studira sledeće Univerzitetu Folkwang Hochschule u Esenu u klasi Matijasa Ritersa. Diplomirao je 1991. godine sa visokim počastima. Tokom studiranja je dobio prvu nagradu na takmičenju fakulteta, a takođe je dobitnik i nagrade za umetnički učinak Folkwang – napredne nagrade. Godine 1993. završio je Konzertexamen (magistarske studije) takođe sa visokim počastima od strane celokupne komisije. Nakon završetka studija, ostao je na istom fakultetu kao predavač. Dejan Gavrić je 1996. i 2001. godine bio nosilac nagrada na međunarodnim takmičenjima Maria Kanals u Barseloni (Španija) i Leonardo de Lorenzo u Vigianu (Italija). Tokom studiranja u Beogradu više puta je nastupio kao solista sa Beogradskom filharmonijom kao i orkestrom Radio televizije Srbije. Nastupao je na BEMUS-u kao i na letnjem muzičkom festivalu u Splitu. Snimao je za potrebe Radija i Televizije Beograd. Kao solista i kamerni izvođač više puta je nastupao u Engleskoj, Francuskoj, Španiji, Austriji, Italiji, Nemačkoj, Japanu i Americi. Od 1996. do 1998. godine je bio solo flautista Teatra i Filharmonije u Esenu, a zatim Nove filharmonije Vestfalena. Od sezone 1999/2000 je bio solo flautista Filharmonije i asistent solo flautisti Bečke filharmonije Diteru Fliriju na Visokoj školi za muziku i lepe umetnosti u Gracu. Od 2002. godine redovni je profesor na Visokoj školi za muziku u Majncu.

Maja Rajković (Beograd, 1965) je stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi Radmile Živković i Miroslave Lili Petrović. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Konstantina Boginoa. Završila je Školu za visoko muzičko usavršavanje u Portogruaru (Italija), kod istog profesora, gde se usavršavala u oblasti klavira i kamerne muzike. Magistrirala je u klasi Dušana Trbojevića na FMU u Beogradu, gde je i zaposlena kao redovni profesor na Katedri za klavir. Od 1998. do 2010. godine je bila predsednik Muzičke omladine Beograda, a od 2001. godine potpredsednik MCNM (Mediterranean Collaboration of Musicians). Doktorirala je 2014. godine na temi Polifoni način muzičkog mišljenja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kod dr Ljiljane Vukelje. Prvi resital je održala u svojoj četrnaestoj godini, a tokom školovanja je osvojila niz značajnih nagrada za klavir i kamernu muziku. Dobitnik je Treće nagrade na Međunarodnom pijanističkom konkursu Carlo Soliva (Italija, 1984). Bila je finalista konkursa Rahmanjinov ’93. Na 24. Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine je osvojila treću nagradu žirija i specijalnu nagradu publike. Dobitnik je Srebrne medalje Univerziteta umetnosti u Beogradu za izuzetno umetničko dostignuće na koncertnom podijumu, nagrade Izvođač godine (2013) koju dodeljuje revija Muzika klasika, nagrade UMUS-a za najbolje muzičko ostvarenje u 2020. godini i Nagrade Aleksandar Pavlović Udruženja kompotitora Srbije 2021. godine. Snimala je za RTS. Nastupala je sa Filharmonijskim orkestrom Nju Džerzija, Simfonijskim orkestrom Opere Astana, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Gudačima Svetog Đorđa, Gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Simfonijskim orkestrom RTCG i drugima. Učestvovala je na festivalima kao što su BEMUS, Zagrebačko Bijenale, Dani muzike u Herceg Novom, Moć klavira, Splitsko ljeto, Podgoričko ljeto, Herceg-fest, Mokranjčevi dani, zatim na kongresima EPTA-e, Memorijalu Emil Hajek, Međunarodnoj tribini kompozitora, Međunarodnom festivalu kamerne muzike u Portogruaru, Međunarodnom festivalu žena-muzičara u Atini i mnogi drugi. Koncertirala je kao solista i kamerni muzičar širom Srbije i Evrope, kao i u SAD i Kazahstanu.

 

 

Loading...