ОНА СТРАНА ВОДЕ  

14.04.2022-19.05.2022, 12:00-20:00

ОНА СТРАНА ВОДЕ
The Other Side of Water
Она страна воде / Jenseits des Wassers / ان ور آب

https://theothersideofwater.com

Кустоси Рошанак Амини и Урош Пајовић са Софијом Вучета Посавец
Уметници Диана Баркеро Перез, Иван Марковић, Џунипер Фоум, Лукас Одахара, Мариам Каландаришвили, Маријана Радовић, Марко Стојановић, Марјам Катан, Мате Угрин, Рошанак Амини, Шкарт, Стефани Имбо и Урош Пајовић

Она страна воде је курирана групна изложба уметника који своје практично деловање заснивају на темама и опсежним истраживањима које су у вези са политиком и поетиком воде. У фокусу овог пројекта – као и многих ранијих радова укључених уметника – јесу начини на које водене површине дефинишу наше животе. Историјски гледано, дискурсе у вези са политичким неједнакостима и недостацима, миграцијама и разарањима животне средине, као и трговином, колонизацијом и империјализмом, увек је обликовала вода, која је уједно и место њиховог одигравања. У сваком контексту у коме вода постоји (како политичком, тако и географском), значење овог најдрагоценијег елемента се другачије тумачи: било да говоримо о традицији или митологији, трговини или сукобима, заштити животне средине или екстрактивним индустријама. Овај пројекат се одвија у три града (Београду, Берлину и Техерану), чиме не само да се повезују Исток и Запад и препловљавају огромне водене површине, већ се повезују и кустоси, кроз различите земље њиховог порекла.

Радови уметника могу се поделити у три тематске категорије: гео/политика, прича/приповедање, и животна средина/окружења, где свака од ових категорија представља засебно поглавље. Сви радови који ће бити приказани у склопу ове изложбе отварају истраживање нарација које се плету око постојећих и измишљених водених површина. У питању су нарације које истовремено обликују идеолошке структуре и заједничке праксе свакодневице. Изложба приступа кустоском поступку као нечему што је само по себи перформативни чин, и конципирана је на основу Хераклитове идеје да „не можеш два пута стати у исту реку“. Током трајања сваког од изложбених сегмената, мењаће се поставке и/или уметници чији су радови изложени, са идејом да се очува флуидни карактер изложбе. Перформативност кустоског приступа такође омогућава сваком од радова да гради нове слојеве значења, у односу на окружење које се непрекидно мења. Док се прилагођава уоколо изложеним уметничким делима, сукобљава се са њима и надопуњује их, свако изложено дело такође постаје и метафора за појединца у пејзажу који се непрекидно мења.

Током свог трајања изложба ће имати шест промена у оквиру три тематске целине/поглавља:

18 – 27. април | Прво поглавље: Ламенти времена
Лукас Одахара, Мате Угрин, Џунипер Фоам и Рошанак Амини, Урош Пајовић

28 – 30. април | Смене (Поворка)
самостална изложба Стефани Имбо

4 – 7. мај | Друго поглавље: Моћи навике
Лукас Одахара, Мариам Каландаришвили, Марко Стојановић, Марјам Катан, Рошанак Амини, Стефани Имбо

9 – 11. мај | 19. јануар
самостална изложба Марка Стојановића

12 – 14. мај | Треће поглавље: Остаци наде
Диана Баркеро Перез, Иван Марковић, Маријана Радовић, Шкарт

16 – 19. мај | Дани затварања
са радовима свих уметника

Loading...