17. Београдска интернационална недеља архитектуре / БИНА 2022

26.05.2022-07.07.2022, 12:00-20:00

Током трајање 17. Београдскe интернационалне недеље архитектуре у Ликовној галерији КЦБ-а биће одржане две изложбе.

17. Београдска интернационална недеља архитектуре / БИНА 2022
АРХИТЕКТОНСКИ КОНКУРСИ 2021-2022
Ликовна галерија КЦБ, Кнез Михаилова 6
26.5 – 11.6.2022.

Током протекле године, Удружење архитеката Србије и Друштво архитеката Београда спровело је 7 јавних отворених архитектонских конкурса за идејна решења објеката од јавног значаја, на централним локацијама у Београду. Одзив струке је у целини био импозантан, имајући у виду да је на 7 конкурса стигло укупно више од 140 конкурсних решења, из земље и из иностранства.

Теме покривају широк спектар локација и архитектонских типологија, тако да, приказане једна уз другу, иницирају суочавања разноликих ставова о животном и јавном простору града. Планирају се проширења значајних институција културе – Народне библиотеке Србије и Музеја савремене уметности у Београду – једна локација је у вибрантном центру града, а друга у зеленом пространству Парка пријатељства. Уједно су пројектована два факултета – Факултет примењене уметности у историјском језгру града на падини Косанчићевог венца, и Факултет музичке уметности у некадашњој индустријској зони уз Дунав. Уз то, планира се оживљавање и пренамена сто година старог споменика индустријског наслеђа, Ложионице парних локомотива Београдске железнице. Одабрани су и пројекти за дизајн првих 16 станица метроа Линије један Београдског метроа, а званично је спроведен и један од ретких јавних конкурса за потребе приватног инвеститора, за стамбено-пословни комплекс у самом центру града, на локацији уз Трг Славија.

Презентацијом најновијих идеја архитектонског стваралаштва, БИНА има за циљ да подржи квалитетну савремену архитектонску праксу и институцију јавног конкурса, и да их приближи широј јавности и приватном инвеститору, уједно иницирајући питања о проблемима и могућим унапређењима конкурсних и постконкурсних процедура, као и о могућностима имплементације награђених решења. Јавни конкурс је представљен као један од најдемократичнијих процеса за долазак до високо квалитетне архитектуре, за унапређење јавних градских и индивидуалних животних простора, и као јединствена платформа за редефинисање типологија и за развој нових експерименталних просторних модела у архитектонском стваралаштву
(Анђела Карабашевић Суџум, из текста у каталогу)

Награда Европске уније за савремену архитектуру „Мис ван дер Рое“ 2022
16.6 – 7.7.2022.

Награда Европске уније за савремену архитектуру „Мис ван дер Рое (Mies van der Rohe) додељује се сваке друге године, како би се одало признање и наградила квалитетна архитектонска продукција у Европи. На тај начин, ова награда скреће пажњу на велики допринос европских стручњака развоју нових идеја и технологија. Истовремено, појединцима и јавним институцијама се пружа прилика да дођу до јаснијег разумевања културолошке улоге архитектуре у изградњи наших градова. Поред тога, ова награда има за циљ да негује архитектуру на два значајна начина: подстицањем повећаног кретања професионал них архитеката у целој Европској унији, као одговор на транснационалне наруџбине и подржавањем младих архитеката који започињу своју каријеру. Кандидате за ову награду предлаже велика група независних стручњака из целе Европе, као и удружења архитеката. Сваке две године, жири бира два победника: једног који добија Награду Европске уније за савремену архитектуру, као признање концептуалног, техничког и конструктивног квалитета, и другог који добија Награду за младог архитекту.

Добитници награде за 2022. годину су Grafton Architects за објекат „Town House“ Унивезитета Кингстон у Лондону и из редова младих архитеката студио Lacol, за пројекат „La Borda“ кооперативног становања у Барселони.

Награде су додељене 12. маја, на свечаности у Павиљону Мис ван дер Рое у Барселони, а Београд ће бити једна од првих дестинација на којој ће публика моћи да види радове свих финалиста.

На изложби ће такође бити приказан преглед радова српских учесника, њих 44, који су узели учешће у овом значајном такмичењу у коме наша земља учествује од 2009. године.

Loading...