EkoKultura ep. 1 – Šta je to Biofilni dizajn u arhitekturi?

31.05.2022., 12:00

EkoKultura ep. 1 – Šta je to Biofilni dizajn u arhitekturi?
Gošća: dr Jelena Brajković, naučna saradnica na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

Prvi EkoKultura „IG Live“, nastao u saradnji Kulturnog Centra Beograd i F.fm Platforme, dešava se 31.05. 12h na Instagram profilima @kulturni_centar_beograda i @ffm_platforma

EkoKultura „IG Live“ ima za cilj da publici predstavi sponu između ekologije i različitih vrsta umetnosti i dizajna, te kroz popularan pristup osvesti brojne ekološke probleme o kojima se kod nas ređe priča. Pilot epizoda će spojiti ekologiju i arhitekturu, te ćemo vam približiti Biofilni dizajn – inovativni arhitektonski pristup projektovanju, a koji je u skladu sa očuvanjem prirode.

Dosadašnji pristupi u u projektovanju gradova i naselja u kojima živimo i radimo u velikoj meri je doprineo degradaciji životne sredine i otuđenju čoveka od prirode. Pored narastajućeg trenda smanjenja zelenih površina u novim naseljima, prema podacima Ujedinjenih Nacija, sektor gradnje je 2019. godine naveden kao jedan od najvećih emitera CO2, pa se hitno moraju tražiti rešenja kako bi se ovaj negativan uticaj smanjio, te pronašli principi gradnje koji smanjuju čovekov uticaj na životnu sredinu tokom izgradnje objekta.

Biofilni dizajn u arhitekturi i građevinarstvu je koncept koji još uvek nije dovoljno prisutan, a predstavlja spajanje zelene gradnje i povezivanje čoveka sa prirodom – što je jedini mogući način da se stvori održivo mesto za život i rad. Koncept Biofilnog dizajna od suštinskog je značaja za nove planere, projektante, dizajnere koji će se baviti kreiranjem novih urbanih politika, redizajnom nasleđenih urbanih celina i stvaranjem novih životnih prostora koji neće isključivati prirodu kao značajan faktor u kreiranju humanijeg životnog prostora.

O ovome će govoriti dr Jelena Brajković, naučni saradnik na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta Beogradu, čije su osnovne oblasti istraživanja biofilni i regenerativni dizajn, kao i novomedijska arhitektura – proširene i fluidne sredine u arhitekturi na preseku prirodih, tehnoloških i socio-kulturnih svojstava i aspekata. U okviru raznih međunarodnih projekata aktivno istražuje balans i odnose izmedju prirodnih i veštačkih svojstava građene sredine, pri čemu se zalaže za upotrebu principa biofilnog dizajna kao vodilje u koncipiranju ovih odnosa..

Razgovor vodi Dunja Jovanović specijalistkinja za komunikacije, direktorka F.fm platforme i autorka i voditeljka jednog od najpopularnijih domaćih podkasta – F.fm podkasta.

Ovaj „IG Live“ će biti uvod u akciju „GOOD URBAN LIFE“ akcija – LJUDSKO – PRIRODNO – URBANO (Prirodno i ljudsko u odnosu na urbano, urbanu prirodu, biofiliju i dobrobit), koja je deo ovogodišnje Beogradske internacionalne nedelje Arhitekture BINA. Odnosi u okviru trougla LJUDSKO – PRIRODNO – URBANO biće obrađeni kroz različite formate i načine interakcije na lokaciji Zvezdarske šume u Beogradu. Ova akcija je fokusirana na goruće teme zdravlja i brige kako za ljudske, tako i za ne-ljudske aktere u životnoj sredini. Programi u Zvezdarskoj šumi su otvoreni za javnost. Svi zainteresovani da učestvuju mogu da se prijave na odabrane programske formate na sajtu BINE.

Ovogodišnja BINA se dešava od 27.05. do 07.07.2022.

Realizacija programske celine „EkoKultura – ekološko-umetničke prakse“ u okviru tematksog segmenta prostori zajedništva koji je KCB pokrenuo 2021. godine (sa idejom o promišljanju mogućosti kolektivnog delovanja danas i preispitivanja sopstvene uloge institucije u društvu).

Loading...