ЕкоКултура еп. 1 – Шта је то Биофилни дизајн у архитектури?

31.05.2022., 12:00

ЕкоКултура еп. 1 – Шта је то Биофилни дизајн у архитектури?
Гошћа: др Јелена Брајковић, научна сарадница на Архитектонском факултету Универзитета у Београду

Први ЕкоКултура „IG Live“, настао у сарадњи Културног Центра Београд и Ф.фм Платформе, дешава се 31.05. 12х на Инстаграм профилима @kulturni_centar_beograda и @ffm_platforma

ЕкоКултура „IG Live“ има за циљ да публици представи спону између екологије и различитих врста уметности и дизајна, те кроз популаран приступ освести бројне еколошке проблеме о којима се код нас ређе прича. Пилот епизода ће спојити екологију и архитектуру, те ћемо вам приближити Биофилни дизајн – иновативни архитектонски приступ пројектовању, а који је у складу са очувањем природе.

Досадашњи приступи у у пројектовању градова и насеља у којима живимо и радимо у великој мери је допринео деградацији животне средине и отуђењу човека од природе. Поред нарастајућег тренда смањења зелених површина у новим насељима, према подацима Уједињених Нација, сектор градње је 2019. године наведен као један од највећих емитера ЦО2, па се хитно морају тражити решења како би се овај негативан утицај смањио, те пронашли принципи градње који смањују човеков утицај на животну средину током изградње објекта.

Биофилни дизајн у архитектури и грађевинарству је концепт који још увек није довољно присутан, а представља спајање зелене градње и повезивање човека са природом – што је једини могући начин да се створи одрживо место за живот и рад. Концепт Биофилног дизајна од суштинског је значаја за нове планере, пројектанте, дизајнере који ће се бавити креирањем нових урбаних политика, редизајном наслеђених урбаних целина и стварањем нових животних простора који неће искључивати природу као значајан фактор у креирању хуманијег животног простора.

О овоме ће говорити др Јелена Брајковић, научни сарадник на Архитектонском факултету Универзитета Београду, чије су основне области истраживања биофилни и регенеративни дизајн, као и новомедијска архитектура – проширене и флуидне средине у архитектури на пресеку природих, технолошких и социо-културних својстава и аспеката. У оквиру разних међународних пројеката активно истражује баланс и односе измедју природних и вештачких својстава грађене средине, при чему се залаже за употребу принципа биофилног дизајна као водиље у конципирању ових односа..

Разговор води Дуња Јовановић специјалисткиња за комуникације, директорка Ф.фм платформе и ауторка и водитељка једног од најпопуларнијих домаћих подкаста – Ф.фм подкаста.

Овај „IG Live“ ће бити увод у акцију „GOOD URBAN LIFE“ акција – ЉУДСКО – ПРИРОДНО – УРБАНО (Природно и људско у односу на урбано, урбану природу, биофилију и добробит), која је део овогодишње Београдске интернационалне недеље Архитектуре БИНА. Односи у оквиру троугла ЉУДСКО – ПРИРОДНО – УРБАНО биће обрађени кроз различите формате и начине интеракције на локацији Звездарске шуме у Београду. Ова акција је фокусирана на горуће теме здравља и бриге како за људске, тако и за не-људске актере у животној средини. Програми у Звездарској шуми су отворени за јавност. Сви заинтересовани да учествују могу да се пријаве на одабране програмске формате на сајту БИНЕ.

Овогодишња БИНА се дешава од 27.05. до 07.07.2022.

Реализација програмске целине „ЕкоКултура – еколошко-уметничке праксе“ у оквиру тематксог сегмента простори заједништва који је КЦБ покренуо 2021. године (са идејом о промишљању могућости колективног деловања данас и преиспитивања сопствене улоге институције у друштву).

Loading...