EkoKultura: serijal „IG LIVE“ razgovora  

31.05.2022., 12:00

Novi format nastao u saradnji Kulturnog centra Beograda i F.fm platforme, fokusira se na ekološko-umetničke prakse u cilju postizanja kontinuiteta u razgovoru o brojnim ekološkim pitanjima

EkoKultura je novi format koji Kulturni centar Beograda realizuje u saradnji sa platformom F.fm – koja se preko četiri godine bavi edukacijom na temu održivosti.

Klimatske promene, zagađivanje reka i okeana, deforestacija, gubitak biodiverziteta… Problemi sa kojima se čovečanstvo današnjice suočava nisu novi. Naučnici kroz brojne radove već decenijama upozoravaju da nešto nije u redu sa načinom na koji se ophodimo prema planeti, međutim problem jeste razumljivost informacija, ali i nezainteresovanost da se iste potraže. Ukoliko naučni rad nije dovoljan da nas zainteresuje, to će učiniti popularna književnost, pozorište, filmovi i drugi mediji.

EkoKultura IG LIVE ima za cilj da publici predstavi sponu između ekologije i umetnosti, te kroz popularan pristup osvesti brojne ekološke probleme o kojima se kod nas ređe priča. Svakog poslednjeg dana u mesecu snimaće se uživo epizoda koja će biti dostupna za gledanje na društvenim mrežama Kulturnog centra Beograd i F.fm platforme, a publika će biti u mogućnosti da upozna pojedince iz različitih umetničkih sfera koji ili rade na održiv način ili se svojim radom bave edukacijom o ekološkim problemima ili rešenjima. Pored informisanja publike, ideja je da kroz ovaj serijal razgovora motivišemo i druge umetike da promisle svoje prakse i damo im konkretne savete kako da ih učine boljim po svet u kom živimo. Prva epizoda je planirana za 31.05. u 12.00.

Najnovija istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu kažu da je 53% građana Srbije zabrinuto u vezi problema klimatskih promena i ekološkog zagađenja, ali jasno je da masovno proekološko ponašanje izostaje: recikliranje, uredno odlaganje smeća, smanjenje korišćenja plastike, štednja u potrošnji vode i struje, izbegavanje korišćenja ličnog prevoza… Ljudi nisu dovoljno informisani, niti motivisani da menjaju svoje navike.

Ideja ovog IG LIVE-a jeste da upravo motiviše kroz predstavljanje dobre ekološke prakse, inspirativnih pojedinaca iz sveta umetnosti – knjževnih autora, producenata, kritičara, glumaca, performera, fotografa… da se pokrene publika, a tema ekologije predstavi kao nova navika, što u kulturi konzumacije sadržaja na mrežama, u umetničkom radu i u životima svih nas.

Autorka i vodiuteljka EkoKultura razgovora je Dunja Jovanović, specijalistkinja za komunikacije, direktorka F.fm platforme i autorka i voditeljka jednog od najpopularnijih domaćih podkasta – F.fm podkast. Organizatorka je i Dana održive mode koji ima za cilj da podigne svest o problematičnim ekološkim i etičkim poslovim praksama unutar modne/tekstilne industrije, kako u svetu, tako i na lokalu. Ova inicijativa proglašena je za primer dobre prakse u cilju kretanja Srbije ka cirkularnoj ekonomiji. Pored toga, kroz brojne projekte učestvovala je u dizanju svesti o ekološkim problemima, radila na razvoju alata koji građanima Srbije olakšavaju probleme sa upravljanjem otpadom, kao i zagovaračkim aktivnostima.

Realizacija programske celine „EkoKultura – ekološko-umetničke prakse“ u okviru tematksog segmenta prostori zajedništva koji je KCB pokrenuo 2021. godine (sa idejom o promišljanju mogućosti kolektivnog delovanja danas i preispitivanja sopstvene uloge institucije u društvu).

Loading...