ЕкоКултура: серијал „IG LIVE“ разговора  

31.05.2022., 12:00

Нови формат настао у сарадњи Културног центра Београда и Ф.фм платформе, фокусира се на еколошко-уметничке праксе у циљу постизања континуитета у разговору о бројним еколошким питањима

ЕкоКултура је нови формат који Културни центар Београда реализује у сарадњи са платформом Ф.фм – која се преко четири године бави едукацијом на тему одрживости.

Климатске промене, загађивање река и океана, дефорестација, губитак биодиверзитета… Проблеми са којима се човечанство данашњице суочава нису нови. Научници кроз бројне радове већ деценијама упозоравају да нешто није у реду са начином на који се опходимо према планети, међутим проблем јесте разумљивост информација, али и незаинтересованост да се исте потраже. Уколико научни рад није довољан да нас заинтересује, то ће учинити популарна књижевност, позориште, филмови и други медији.

ЕкоКултура IG LIVE има за циљ да публици представи спону између екологије и уметности, те кроз популаран приступ освести бројне еколошке проблеме о којима се код нас ређе прича. Сваког последњег дана у месецу снимаће се уживо епизода која ће бити доступна за гледање на друштвеним мрежама Културног центра Београд и Ф.фм платформе, а публика ће бити у могућности да упозна појединце из различитих уметничких сфера који или раде на одржив начин или се својим радом баве едукацијом о еколошким проблемима или решењима. Поред информисања публике, идеја је да кроз овај серијал разговора мотивишемо и друге уметике да промисле своје праксе и дамо им конкретне савете како да их учине бољим по свет у ком живимо. Прва епизода је планирана за 31.05. у 12.00.

Најновија истраживања Филозофског факултета у Београду кажу да је 53% грађана Србије забринуто у вези проблема климатских промена и еколошког загађења, али јасно је да масовно проеколошко понашање изостаје: рециклирање, уредно одлагање смећа, смањење коришћења пластике, штедња у потрошњи воде и струје, избегавање коришћења личног превоза… Људи нису довољно информисани, нити мотивисани да мењају своје навике.

Идеја овог IG LIVE-а јесте да управо мотивише кроз представљање добре еколошке праксе, инспиративних појединаца из света уметности – књжевних аутора, продуцената, критичара, глумаца, перформера, фотографа… да се покрене публика, а тема екологије представи као нова навика, што у култури конзумације садржаја на мрежама, у уметничком раду и у животима свих нас.

Ауторка и водиутељка ЕкоКултура разговора је Дуња Јовановић, специјалисткиња за комуникације, директорка Ф.фм платформе и ауторка и водитељка једног од најпопуларнијих домаћих подкаста – Ф.фм подкаст. Организаторка је и Дана одрживе моде који има за циљ да подигне свест о проблематичним еколошким и етичким пословим праксама унутар модне/текстилне индустрије, како у свету, тако и на локалу. Ова иницијатива проглашена је за пример добре праксе у циљу кретања Србије ка циркуларној економији. Поред тога, кроз бројне пројекте учествовала је у дизању свести о еколошким проблемима, радила на развоју алата који грађанима Србије олакшавају проблеме са управљањем отпадом, као и заговарачким активностима.

Реализација програмске целине „ЕкоКултура – еколошко-уметничке праксе“ у оквиру тематксог сегмента простори заједништва који је КЦБ покренуо 2021. године (са идејом о промишљању могућости колективног деловања данас и преиспитивања сопствене улоге институције у друштву).

Loading...