FAMILIARSCOPE Ђорђа Пифарети Перформативно предавање и разговор

07.05.2022., 18:00

FAMILIARSCOPE
Ђорђа Пифарети
Перформативно предавање и разговор
Субота, 7. мај у 18 часова
Галерија Артгет, Трг Републике 5

У оквиру изложбе „Случај сиромашних слика“ уметница Ђорђа Пифарети представиће свој актуелни пројекат FAMILIARSCOPE у формату предавања-перформанса.

FAMILIARSCOPE је имагинарни, спекулативни оптички уређај који се користи за oтуђивање познатих елемената, као што су предмети, слике или ситуације. Овај уређај почива на „дистанци“, производећи ефекат дефамилијаризације посматраног како би отворио простор за нова значења и пројекције.

Илуструјући различите могућности свог yметничког материјала, Ђорђа Пифарети користи FAMILIARSCOPE при креирању уметничких радова, укључујући публикацију “Новински штанд”, видео есеј ИЗМЕЂУ и перформанс-предавањe којe оживљава њену наративну стратегију засновану на гесту „размотвања“. Кршећи кинематографске конвенције, како би створила живи догађај «монтажног приповедања», Ђорђија води гледаоцe кроз различите визуелне фрагменте, супротстављајући историјске чињеничне и приватне извештаје, анегдоте и архивске снимке.

Перформативно предавање и разговор ће бити на енглеском језику.

Ђорђа Пифарети (1989, Мендризи, Швајцарска) је визуелна уметница која тренутно живи у Амстердаму, где је стекла мастер диплому на холандској филмској академији у оквиру програма „Уметничка истраживања у и кроз филм” 2019. године.
Њен рад је посебно усмерен на личну архивску праксу, почевши од посматрања свакодневних појава и феномена које развија у више наратива и перспектива, доводећи у питање начин на који се ствара значење. У свом истраживању користи предметe, слике, цртежe, покретне сликe, видео есеје, мултимедијалне инсталације и перформативна предавања, са циљем да створи директан дијалог са публиком. Учествовала је на бројним изложбама, пројектима и филмским фестивалима. Тренутно борави у Београду на уметничкој резиденцији у оквиру центра за слику и текст – Фуснота.

Loading...