Интермедијалност у извођачким уметностима

28.05.2022., 11:00

„Интермедијалност у извођачким уметностима“ је сажети двочасовни мастер клас који ће се оджрати 28.5. са почетком у 11.00 часова у галерији Артгет, а који има за циљ да анализира различите врсте интеракција између позоришта и других медија у уметничком раду Барбаре Матијевић и Ђузепеа Чика.

Интермедијалност је уведена у различите уметничке области шездесетих година прошлог века како би се односила на уметничке појаве које се јављају када се цитирају, рефлектују и коментаришу или трансформишу у друге облике представљања и начине перцепције карактеристичне за један медиј. Као широк концепт, ‘интермедијалност’ се бави комбинацијама и процесима размене између различитих медија који не циљају толико на интеграцију различитих медија колико на фигурацију пролаза, међупростора и граница, у којима су посебна достигнућа превођења и трансформације а не само репрезентовано већ и експонирано ауторефлексивно.

У контексту Матијевићиног и Чиковог рада, концепт интермедијалности посебно наглашава аспект међусобног утицаја и интеракције између медија плесног театра и медија интернета што резултира редефинисањем оба, што заузврат води ка освежењу перцепције.

Укорењујући предавање у конкретне практичне примере, Барбара Матијевић ће елаборирати представе Premier Stratagème које се налазе у простору између позоришта као „физичког хипермедијума“ (дефинисаног стварним простором, стварним телима, односом реалног времена и простора са публиком и капацитет да обухвати све друге медије) и Интернет као „виртуелни хипермедиј“ (који такође може да прими све друге медије – видео, текст, звук, итд. – али на нефизички, виртуелни начин).

Било да се ради о цртежима кредом на огромној табли, као у ЈА САМ 1984, кроз видео записе који се пуштају на екрану лаптопа [FORECASTING  / ПРОГНОЗА], коришћењем „уради сам“ машина и објеката са интернета [I’VE NEVER DONE THIS BEFORE / НИКАД ОВО НИСАМ РАДИО], кроз само тело постаје хипер-линк [OUR DAILY PERFORMANCE / НАШ ДНЕВНИ ПЕРФОРМАНС ], или путем живе интеракције са веб сервером [ SCREENAGERS ], перформанси Барбаре Матијевић и Ђузепеа Чика предлажу формално инвентивне, промишљене и поетске медитације о сложености односа између човека, нових потрошачких технологија и медија.

Мастер клас ће се вртети око конкретних уметничких тактика и стратегија преговарања између физичког и виртуелног, офлајн и онлајн медија, деконструишући могуће начине на које се може учинити да механика позоришта коегзистира са механиком интернета у живој представи.

Мастер клас ће бити бесплатни и отворени за све заинтересоване учеснике, односно студенте уметничких академија, уметнике различитих профила (кореографи, играчи, позоришни редитељи, драматурзи, глумци, извођачи, уметници нових медија итд.) и другу радозналу публику наше културне организације.

Барбара Матијевић студирала је језике и књижевност паралелно са плесом и глумом у Загребу (Хрватска).
Са Ђузепеом Чиком, оснивач је и уметнички ко-директор позоришне компаније Premier Stratagème са седиштем у Паризу.
У свом раду истражује утицај дигиталне културе на приповедање кроз форме ауто-фиктивних перформанса, предавања, радио позоришта, групних кореографија, изложби фотографија и инсталација. Њен рад је представљен у преко 30 земаља Европе, Азије и Латинске Америке, у позоришним и плесним просторима, филмским фестивалима, уметничким галеријама и музејима.
Као играчица и глумица сарађивала је са низом кореографа и позоришних редитеља у Француској, Хрватској, Словенији и Белгији (Борис Шармац, Жорис Лакост, Бојан Јаблановац).
Предавала је на Уметничкој академији у Осијеку, Загребачкој плесној академији, Хелсиншкој академији ликовних умјетности и колеџу Ласале у Сингапуру.
Она је смештена у Паризу и ради у иностранству.

Предавање се реализира уз подршку Театроскопа, регионалног програма за извођачке уметности који су покренули Француски институт и Министарство културе Француске.’

 

Loading...