Koncert harfistkinje Nađe Dornik

08.05.2022., 19:00

Nađa Dornik je student harfe i klavira Nacionalnog kozervatorijuma Superior za muziku i igru u Parizu. Tokom predstojećeg leta očekuje je niz koncerata kada će nastupati i kao pijanistkinja i kao harfistkinja, a beogradskoj publici će se ovaj put predstaviti kao harfistkinja.

Program:
Žan Mišel  Damaz
Sicilienne variée, op. 30

Andre Fransoa Mareskoti
Mouvement

Manuel de Falja
Španski ples br. 1 iz opere Kratak život

Sergiu Natra
Oda harfi

Franc List
Un Sospiro (transkripcija: Anrijeta Renije)

Andre Kaple
Dva divertismana
I À la française
II À l’espagnole

Frederik Šopen
Fantazija-emprompti u cis-molu, op. 66

Biografija:
Nađa Dornik (Beograd, 2000) je student harfe i klavira Nacionalnog kozervatorijuma Superior za muziku i igru u Parizu. Završila je osnovne studije harfe u klasi Izabele Moreti, u čijoj klasi će ove godine okončati i postdiplomske studije. Osnovne studije klavira na ovoj prestižnoj školi završila je u klasi Ortans Kartje-Breson, a postdiplomske studije nastavila u klasi  Franka Bralea. Na studije je primljena sa 16 godina, jednoglasnom odlukom žirija. Prethodno je, kao đak generacije, završila MŠ Mokranjac u Beogradu, klavir u klasi Željke Vorkapić i harfu u klasi Dijane Sretenović.
Tokom školovanja je nastupala na brojnim međunarodnim i nacionalnim takmičenjima i održala sa uspehom solističke koncerte, kao i nastupe sa kamernim i simfonijskim orkestrima, predstavljajući svoje umeće kao izvođač na oba instrumenta. Do sada je osvojila više od 30 prvih nagrada, od kojih se izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Leopold Bellan u Parizu 2021. godine, Međunarodnom takmičenju Petar Konjović 2015. i  2017. godine, kao i Recontres Internationales de la Harpe an Ile-de-France 2016. godine. Održala je brojne resitale u Italiji, Nemačkoj, Engleskoj i Francuskoj. Predstavila se publici i u Moskvi, Njujorku, kao i na Svetskom kongresu harfe u Hong Kongu. Prve solističke nastupe održala je sa 12 godina, sa orkestrima MO Stanislav Binički i Pro Classica. Nastupala je i sa Filharmonijom mladih Borislav Pašćan i Simfonijskim orkestrom RTS-a. Na Festivalu flaute u Ženevi izvela je Mocartov Koncert za flautu i harfu zajedno sa flautistom Sebastijanom Žakotom i Ženevskim kamernim orkestrom.
Napredujući sa usavršavanjem, posvetila se priređivanju klavirskih kompozicija za harfu.
Tokom predstojećeg leta očekuje je niz koncerata sa proslavljenim francuskim violončelistom Gotjeom Kapisonom, kada će nastupati i kao pijanistkinja i kao harfistkinja.

Loading...