Концерт харфисткиње Нађе Дорник

08.05.2022., 19:00

Нађа Дорник је студент харфе и клавира Националног козерваторијума Супериор за музику и игру у Паризу. Током предстојећег лета очекује је низ концерата када ће наступати и као пијанисткиња и као харфисткиња, а београдској публици ће се овај пут представити као харфисткиња.

Програм:
Жан Мишел  Дамаз
Sicilienne variée, oп. 30

Андре Франсоа Марескоти
Mouvement

Мануел де Фаља
Шпански плес бр. 1 из опере Кратак живот

Сергиу Натра
Ода харфи

Франц Лист
Un Sospiro (транскрипција: Анријета Реније)

Андре Капле
Два дивертисмана
I À la française
II À l’espagnole

Фредерик Шопен
Фантазија-емпромпти у цис-молу, оп. 66

Биографија:
Нађа Дорник (Београд, 2000) је студент харфе и клавира Националног козерваторијума Супериор за музику и игру у Паризу. Завршила је основне студије харфе у класи Изабеле Морети, у чијој класи ће ове године окончати и постдипломске студије. Основне студије клавира на овој престижној школи завршила је у класи Ортанс Картје-Бресон, а постдипломске студије наставила у класи  Франка Бралеа. На студије је примљена са 16 година, једногласном одлуком жирија. Претходно је, као ђак генерације, завршила МШ Мокрањац у Београду, клавир у класи Жељке Воркапић и харфу у класи Дијане Сретеновић.
Током школовања је наступала на бројним међународним и националним такмичењима и одржала са успехом солистичке концерте, као и наступе са камерним и симфонијским оркестрима, представљајући своје умеће као извођач на оба инструмента. До сада је освојила више од 30 првих награда, од којих се издвајају прве награде на Међународном такмичењу Leopold Bellan у Паризу 2021. године, Међународном такмичењу Петар Коњовић 2015. и  2017. године, као и Recontres Internationales de la Harpe an Ile-de-France 2016. године. Одржала је бројне реситале у Италији, Немачкој, Енглеској и Француској. Представила се публици и у Москви, Њујорку, као и на Светском конгресу харфе у Хонг Конгу. Прве солистичке наступе одржала је са 12 година, са оркестрима МО Станислав Бинички и Pro Classica. Наступала је и са Филхармонијом младих Борислав Пашћан и Симфонијским оркестром РТС-а. На Фестивалу флауте у Женеви извела је Моцартов Концерт за флауту и харфу заједно са флаутистом Себастијаном Жакотом и Женевским камерним оркестром.
Напредујући са усавршавањем, посветила се приређивању клавирских композиција за харфу.
Током предстојећег лета очекује је низ концерата са прослављеним француским виолончелистом Готјеом Каписоном, када ће наступати и као пијанисткиња и као харфисткиња.

Loading...