Koncert kamernog trija „Artisi“ i klavirskog dua Katarina Milosavljević i Andrijana Božić

23.05.2022., 20:30

Kamerni trio Artis čine violinistkinja Angelina Novaković, pijanistkinja Andrijana Božić i klarinetista Andrija Mirković.
Na programu su kamerna dela A. Hačaturjana i I. Brkljačića, kao i o poznate numere iz baleta Labudovo jezero i Krcko Oraščić P. I. Čajkovskog aranžirane za klavir četvororučno.

Program:
Petar Iljič Čajkovski
Labudovo jezero, op. 20 za klavir četvororučno (izbor)
Ples malih labudova, br. 3
Scena, br. 4
Čardaš, br. 5

Krcko Oraščić, op. 71 a za klavir četvororučno (izbor)
Marš
Ples šećerne vile
Ruska igra

Aram Hačaturjan
Trio za violinu, klarinet i klavir
Andante con dolore, molto espressivo
Allegro
Moderato

Ivan Brkljačić
Kuvada za violinu, klarinet i klavir

Endrju List
Klecmer fantazija za violinu, klarinet i klavir

Biografije:
Kamerni trio Artis čine violinistkinja Angelina Novaković, pijanistkinja Andrijana Božić i klarinetista Andrija Mirković. Zajedničko muziciranje započeli su okupljeni oko projekta Muzikom do svetlosti 2018. godine. Od tada nastupaju širom zemlje, i to na Desankinim danima u Brankovini, na otvaranju 3. valjevskog Sajma knjiga, na otvaranju 19. međunarodnog festivala Petar Stojanović u Ubu, na zatvaranju Valjevskih umetničkih svečanosti (VAUS, 2021), kao i na koncertu u Valjevskoj gimnaziji. Specifičnost ovog nestandardnog kamernog ansambla ogleda se kako u samom sastavu instrumenata koji ga čine, tako i u pogledu literature, koja je uglavnom bazirana na muzici 20. i 21. veka. U potrazi za delima koja će obogatiti njihov izvođački opus, trio uspostavlja saradnju sa kompozitorom Ivanom Brkljačićem (FMU, Beograd) i kompozitorom Endrjuom Listom (Berkli koledž, Boston). Potreba za stalnim profesionalnim usavršavanjem i daljim istraživanjem na polju kamerne muzike rezultirala je saradnjom i sa drugim umetnicima u okviru različitih kamernih ansambala. Angelina Novaković završila je specijalističke akademske studije na Katedri za kamernu muziku na FMU u Beogradu, a Andrijana Božić i Andrija Mirković su trenutno studenti prve godine doktorskih akademskih studija, takođe na Katedri za kamernu muziku FMU. Članovi trija se bave i pedagogijom u muzičkim školama u Valjevu, Užicu i Ubu, gde ostvaruju izuzetne rezulate.

Andrija Mirković je započeo obrazovanje u MŠ Živorad Grbić u Valjevu, prvo kao učenik klavirskog odseka, a kasnije se opredelio za klarinet. Tokom školovanja je osvojio brojne nagrade, a u svojoj generaciji je poneo i status učenika koji je najuspešnije predstavljao školu. Studirao je na Fakultetu umetnosti u Nišu, a master studije je završio u Ljubljani. Nastupao je kao solista, kamerni muzičar, kao i u različitim domaćim i inostranim orkestrima. Usavršavao se na Muzičkoj akademiji u Lucernu. Koncertirao je širom Evrope. Trenutno je profesor klarineta u MŠ Živorad Grbić u Valjevu.

Angelina Novaković je završila OMŠ Živorad Grbić u Valjevu i SMŠ Mokranjac u Beogradu, u klasi Vladimira Markovića. Osnovne i master studije je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Irine Jašvili. Završila je specijalističke studije na Katedri za kamernu muziku na FMU u Beogradu. U toku školovanja je ostvarila zapažene rezultate na brojnim takmičenjima i festivalima. Dobitnik je nagrade Eurobanke na prvoj godini studija. Bila je učesnik Festivala mladih umetnika u Bajrojtu, kao i član Internacionalnog omladinskog simfonijskog orkestra u Berlinu sa kojim je nastupila u Sali Berlinske filharmonije. Sarađivala je sa Vojvođanskim simfoničarima, Novosadskim kamernim orkestrom i orkestrom festivala Florilegio (Španija). Bila je član KGO Kamerata akademika iz Novog Sada. Već deset godina nastupa sa violinistkinjom Minom Mladenović u kamernom duu Proces, sa kojom je nastupala u svim značajnijim salama u zemlji, a kao solisti su nastupile sa orkestrom Kamerata akademika i Orkestrom Akademije umetnosti Novi Sad. Bila je izabrana za koncertmajstora festivalskog orkestra Kotorart festivala. Zaposlena je na mestu nastavnika violine u MŠ Živorad Grbić u Valjevu.

Katarina Milosavljević (Valjevo, 1995) je proglašena za đaka generacije Muzičke škole i nosilac je nagrade Dositeja (2010). Srednju muzičku školu je završila u klasi Ivana Rabasovića. Završila je master i specijalističke studije na  FMU u klasi Nenada Radića.Trenutno je na doktorskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, smer interdisciplinarne studije, višemedijska umetnost. Dobitnik je oko šezdeset nagrada, od kojih se izdvajaju: Mali virtouz (Šumice), Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Nišu, Gradus oarnassum u Kragujevcu, Ithaka u Ljubljani, Macedonium u Skoplju, Republičko takmičenje, Festival muzičkih škola Srbije, Međunarodno takmičenje Davorin Jenko, Međunarodni festival mladih pijanista Šabac (Art studio i MŠ Mihailo Vukdragović) i Klavirski duo u Trsteniku. Nastupala je na brojnim muzičkim manifestacijama. Nastupala je u brojnim ustanovama kulture u Beogradu. Postiže značajne uspehe u oblasti kamerne muzike. Sa koleginicom Andrijanom Božić je osvojila zlatnu medalju i laureat na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Smederevu – ULJUS. Zajedno su nastupale u beogradskim salama kao što je Kolarac, Beogradska filharmonija, SKC i UK Parobrod. Sa koleginicom Jelenom Ivković čini duo Euterpa, koji je osvojio nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Smederevu – ULJUS i na 6. internacionalnom pijanističkom takmičenju SIMC na Slobomir univerzitetu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Andrijana Božić (1993) je niže muzičko obrazovanje započela u ŠOMO Petar Stojanović na Ubu, a nastavila i završila u SMŠ Živorad Grbić u Valjevu u klasi Milice Prodanović. Progrlašena je za najboljeg učenika vokalno-instrumentalnog odseka generacije. Osnovne i master akademske studije je završila na FMU u Beogradu u klasi mr Jelene Jovanović Petrović, na studijskom programu za izvođačke umetnosti – klavir. Trenutno je studentkinja prve godine doktorskih akademskih studija na FMU u Beogradu u klasi dr Tee Dimitrijević na studijskom programu izvođačke umetnosti – kamerna muzika. Osvojila je brojne nagrade u kategorijama klavir i kamerna muzika na Međunarodnom takmičenju Nade, talenti i majstori (Bugarska), Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije, Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko, Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Smederevu, Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije, takmičenju Mali virtuoz u Beogradu, Promenadi muzičkih talenata Srbije u Beogradu, Festivalu Petar Stojanović na Ubu, kao i na takmičenju Memorijal Dušan Protić u Beogradu. Dobitnica je nagrade Dositeja koju dodeljuje Fond za mlade talente. Nastupala je u sali Zadužbina Ilije M. Kolarca, Beogradske filharmonije, Narodne biblioteke Srbije, Galerije SANU, Studentskog kulturnog centra, galerije Artget, gradske kuće u Fafenhofenu (Nemačka) i u Kripti crkve Sv. Marka.

Loading...