Концерт Клавирског дуа Теа Димитријевић – Дејан Суботић

12.05.2022., 20:00

Клавирски дуо Теа Димитријевић-Дејан Суботић наступа заједно од 2007. године. Остварили су  бројне концерате у еминентним београдским салама као и широм Србије, изводећи обиман репертоар који обухвата дела од периода класицизма до 21. века.

Због епидемиолошке ситуације, број места је ограничен те је потребно место резервисати телефоном на 2622 058 или путем мејла на damjana.njegic@kcb.org.rs најкасније до 12 сати на дан концерта.

Програм:
Семјуел Барбер 
Сувенири, оп. 28
Waltz
Schottische
Pas de deux
Hesitation-Tango

Карлос Гуаставино
Romance del Plata
Allegretto cantabile
Andante cantabile sereno
Rondo

Мел Бони
Клеоптарин сан

Џорџ Гершвин
Три прелида
Allegro ben ritmato e deciso
Andante con moto
Agitato

Франц Ксавер Шарвенка
Валцер, оп. 44, бр. 2

Биографије:
Клавирски дуо Теа Димитријевић- Дејан Суботић наступа од 2007. године. Остварио је велики број концерата у еминентним београдским салама као и градовима Србије, изводећи обиман репертоар који обухвата дела од периода класицизма до 21. века.  Наступали су у оквиру прославе 200 година рођења Роберта Шумана на Гала концерту у Скупштини града, у оквиру Фестивала Шуман и његови двојници, као и на 45. Мокрањчевим данима у Неготину. Снимак Шуманових дела у интерпретацији дуа емитовао је и британски радио BBC3. Дуо је извео интегрална дела Ерика Сатија за клавир четвороручно, поводом 150 година од рођења Клода Дебисија одржан је концерт на коме су изведена сва дела овог аутора за клавир четвороручно. Одржали су неколико тематских реситала – Музика за децу, Жене композитори, Француска музика 19. и 20. века, Камерна музика Валерија Гаврилина, као и велики број концерата савремене српске музике. Премијерно су извели дела за клавир четвороручно српских аутора који су за њих писана (Светлана Савић, Бранка Поповић, Драгана Јовановић, Татјана Милошевић), а изводе целокупан опус за клавирски дуо Милоша Петровића. Теа Димитријевић и Дејан Суботић су први уметници који су докторирали из области камерне музике у Србији. Дуо је добитник Сребрне медаље Универзитета уметности.

Теа Димитријевић је рођена у Београду. Дипломирала је и магистрирала клавир на Факултету музичке уметности у Београду у класи Мирјане Шуица-Бабић, специјализирала камерну музику и дипломирала чембало у класи Милоша Петровића. Докторирала је из области камерне музике у класи Милоша Петровића и Зорице Ћетковић. Као солиста и камерни музичар концерте је одржала широм Србије, као и у Црној Гори, Немачкој, Словенији, Грчкој, Македонији и Аустрији. Наступала је са Београдском филхармонијом, Ансамблом Арте, Гудачима св. Ђорђа, Ансамблом за нову музику, оркестром Camerata Serbica и Нордијско-балканским гудачким оркестром НОРБАЛ. Учествовала је на фестивалима БЕМУС и БЕЛЕФ у Београду, НОМУС у Новом Саду, Будва Град театар, Мокрањчеви дани, АФЕС у Македонији и  фестивалу Охридско лето. Редован је учесник Међународне трибине композитора. Као стални сарадник Симфонијског оркестра РТС извела је значајна дела светске и домаће литературе, наступајући са познатим диригентима као и солистима и оперским звездама: Мосерат Кабаље, Кири Те Канава, Хозе Карерасом и Пласидом Домингом. Премијерно је изводила многа дела домаћих аутора, поготово за клавирски дуо. Ради на Факултету музичке уметности у Београду као редовни професор на Катедри за камерну музику. Аутор је и водитељ емисије Сусретања, Ноћног програма Иза виолинског кључа као и музички уредник Првог програма Радио Београда.

Дејан Суботић је студирао клавир код Андреје Прегера, Андреје Инхоф и Невене Поповић, у чијој класи је дипломирао и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду. Након тога је дипломирао и магистрирао чембало у класи Зорице Ћетковић и завршио специјализацију из области камерне музике. Докторирао је из области камерне музике у класи Зорице Ћетковић. Као стипендиста Европске комисије, усавршавао се на Високој Краљевској музичкој школи у Стокхолму (одсек за камерну музику у Едсбергу, класа: Матс Сетерквист). Добитник је награда на пијанистичком такмичењу у Риму и конкурсу Kаwаi у Италији. Наступао је на више фестивала, као што су Међународна трибина композитора, Мокрањчеви дани, ОКТОХ и Чембало, жива уметност. Члан је триа Сингидунум (са Станом Крстајић и Ксенијом Милошевић), који је премијерно извео велики број дела иностраних и српских композитора. Представљао је ФМУ на мајсторском курсу барокне и савремене музике у Дубровнику. Протеклих година одржао је неколико концерата савремене камерне музике у Салама Београдске филхармоније и Скупштине града, у сарадњи са истакнутим београдским музичарима. Наступао је као солиста и камерни музичар на концертима у оквиру прослава стогодишњице рођења Љубице Марић и јубилеја Музиколошког института САНУ. Као солиста са оркестром, изводио је дела Баха, Мартена и де Фаље. Сарађивао је са камерним оркестрима Гудачи Св. Ђорђа и Душан Сковран, као и са Београдском филхармонијом и Симфонијским оркестром РТС. Наступао је у Аустрији, Румунији, Словачкој, Хрватској и Чешкој. Делује као редовни професор на Катедри за камерну музику на ФМУ у Београду.

 

Loading...