Koncert pijaniste Nebojše Maksimovića

30.05.2022., 20:30

Nebojša Maksimović javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Predaje kao vanredni profesor na Katedri za klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Na njegovom, sada već tradicionalnom majskom koncertu u Galeriji Artget, izvešće zahtevna pijanistkička dela Šuberta, Ravela, Šopena i Lista.

Program:
Franc Šubert
Emprompti u Ges–duru, D. 899/3

Moris Ravel
Gaspar noći
Ondine
(Ondina)
Le gibet (Vešala)
Scarbo (Skarbo)

Frederik Šopen
Andante spianato i velika poloneza u Es–dur, op. 22

Mazurka u be–molu, op. 24/4

Mazurka u fis–molu, op. 59/3

Prelid u Des–duru, op. 28/15

Franc List
Mađarska rapsodija u cis–molu br. 2, S. 244/2 (aranžman: Vladimir Horovic)

Biografija:
Nebojša Maksimović (Beograd, 1979) je sa dve godine počeo da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u MŠ Josip Slavenski u klasu prof. Gordane Jovanović. Završio je SMŠ Mokranjac u klasi prof. Olge Jovanović kao najbolji učenik u generaciji. Sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Mirjane Šuice–Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi. Magistrirao je i na Akademiji Santa Cecilia u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija 2006. godine sa najvišim ocenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Doktorirao je 2009. godine na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, odbranivši prvi umetnički doktorat u toj instituciji.
Osvojio je brojne nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dve treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu, specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini, prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA u Beogradu, kao i nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU u Beogradu.
Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj, kao i na festivalima kao što su BEMUS, A tempo, Dimitrion u Solunu, Opera Barga i William Walton u Italiji. Njegov snimak sa solističkog koncerta u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na Top listi klasične muzike Radio Beograda 2 (2012) i Hit nedelje (2014) sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji. Godine 2015, njegova izvođenja su objavljena na kompakt disku časopisa Muzika klasika, a 2016. godine je snimio kompakt disk Klavirski virtuozitet koji je izdao PGP-RTS.
Bio je angažovan kao demonstrator na FMU i kao profesor klavira u MŠ Mokranjac. Bio je docent na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Od 2009. godine radi na Fakultetu muzičke umetnosti, prvo kao nastavnik, zatim, od 2012. godine kao docent, a od 2019. godine kao vanredni profesor na Katedri za klavir.

 

Loading...