Концерт пијанисте Небојше Максимовића

30.05.2022., 20:30

Небојша Максимовић јавно наступа од своје четврте године на концертима, као и на радију и телевизији за које је начинио више трајних снимака. Предаје као ванредни професор на Катедри за клавир на Факултету музичке уметности у Београду. На његовом, сада већ традиционалном мајском концерту у Галерији Артгет, извешће захтевна пијанисткичка дела Шуберта, Равела, Шопена и Листа.

Програм:
Франц Шуберт
Емпромпти у Гес–дуру, D. 899/3

Морис Равел
Гаспар ноћи
Ondine
(Oндина)
Le gibet (Вешала)
Scarbo (Скарбо)

Фредерик Шопен
Анданте спианато и велика полонеза у Ес–дур, оп. 22

Мазурка у бе–молу, оп. 24/4

Мазурка у фис–молу, оп. 59/3

Прелид у Дес–дуру, оп. 28/15

Франц Лист
Мађарска рапсодија у цис–молу бр. 2, S. 244/2 (аранжман: Владимир Хоровиц)

Биографија:
Небојша Максимовић (Београд, 1979) је са две године почео да свира клавир, а са четири године је примљен у МШ Јосип Славенски у класу проф. Гордане Јовановић. Завршио је СМШ Мокрањац у класи проф. Олге Јовановић као најбољи ученик у генерацији. Са петнаест година, примљен је на Факултет музичке уметности у Београду у класу проф. Мирјане Шуице–Бабић. Дипломирао је 1999. године са наградом за најбољи успех из клавира на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић, а потом и магистрирао 2004. године у истој класи. Магистрирао је и на Академији Santa Cecilia у Риму код проф. Серђа Пертикаролија 2006. године са највишим оценама као стипендиста Владе Републике Италије. Докторирао је 2009. године на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић, одбранивши први уметнички докторат у тој институцији.
Освојио је бројне награде и признања у земљи и иностранству, међу којима се издвајају прве награде на такмичењима у Београду и у Нишу, две треће награде на међународном такмичењу у Риму, специјална прва награда са максималним бројем бодова на међународном такмичењу Петар Коњовић у Београду, трећа награда на међународном такмичењу у Атини, прва награда на међународном такмичењу ЕПТА у Београду, као и награда за најбољи концерт сезоне у Галерији САНУ у Београду.
Јавно наступа од своје четврте године на концертима, као и на радију и телевизији за које је начинио више трајних снимака. Одржао је више стотина солистичких реситала и наступао као солиста са оркестрима у свим значајним салама у Србији, Црној Гори, Републици Српској, Италији и Грчкој, као и на фестивалима као што су БЕМУС, А темпо, Димитрион у Солуну, Опера Барга и William Walton у Италији. Његов снимак са солистичког концерта у Великој сали Коларчеве задужбине је постао Хит године на Топ листи класичне музике Радио Београда 2 (2012) и Хит недеље (2014) са рекордним бројем гласова у тој емисији. Године 2015, његова извођења су објављена на компакт диску часописа Музика класика, а 2016. године је снимио компакт диск Клавирски виртуозитет који је издао ПГП-РТС.
Био је ангажован као демонстратор на ФМУ и као професор клавира у МШ Мокрањац. Био је доцент на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу. Од 2009. године ради на Факултету музичке уметности, прво као наставник, затим, од 2012. године као доцент, а од 2019. године као ванредни професор на Катедри за клавир.

 

Loading...