Концерт студената Катедре за камерну музику Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу из класе Мирјане Нешковић

09.05.2022., 19:00
blank-image

На коцерту ће наступити најбољи студенти из класе Мирјане Нешковић, доцента и шефа Катедре за камерну музику Филолошко-уметничког факултета, који ове године обележава 20 година од оснивања.

Програм:
Јохан Кристоф Пепуш    
Трио соната у е–молу за флауту, виолу и басо континуо
Adagio
Allegro
Adagio
Allegro
ЈОВАНА МРШУЉА, флаута, 3. год.
САРА МИНИЋ, виола, 2. год.
АНЂЕЛА КОСИЋ, контрабас, 3. год.
ЈЕЛИСАВЕТА БЕГОВИЋ, клавир, 2. год.

Александар Глазунов
Нереида, оп. 60/3 (стихови: А. Пушкин)
ЈОВАНА ВУКАЈЛОВИЋ, сопран, 3. год.
БОШКО ТУЈКОВИЋ, хармоника, 3. год.

Антоњин Дворжак
Introduzione из Tерцета у Цe–дуру, оп. 74 за две виолине и виолу
Доцент МИРЈАНА НЕШКОВИЋ, виолина
НЕВЕНА БОЈОВИЋ, виолина, 4. год.
САРА МИНИЋ, виола, 2. год.

Владимир Трмчић
Пет хаику песама за кларинет, виолончело, хармонику и клавир (премијера)
БОЈАН ЋУМУРОВИЋ, кларинет, мастер
НЕВЕНА РАДОЈКОВИЋ, виолончело, мастер
МАРИЈА ТУРШИЈАН, хармоника, мастер
ЈЕЛИСАВЕТА БЕГОВИЋ, клавир, 2. год.

Јохан Непомук Хумел
Триo у Гe–дуру, S. 46 за две виоле и виолончело (избор)
I Allegro moderato
II Andante grazioso
САРА МИНИЋ, виола (II година)
МИЛИЦА ЈОВАНОВИЋ, виола (мастер)
МИНА МИТРОВИЋ, виолончело (III година)

Камиј Сен-Санс
Une flute invisible за сопран, флауту и клавир (стихови: В. Иго)
КАТАРИНА ТАСИЋ, сопран, 2. год.
ЈОВАНА МРШУЉА, флаута, 3. год.
ЈЕЛИСАВЕТА БЕГОВИЋ, клавир, 2. год.

Бела Барток
Румунске народне игре, Sz. 56 (транскрипција: А. Болоња)
ЕЛЕНА МИЛОШЕВИЋ, виолина, 1. год.
НЕНАД ЈОЦИЋ, хармоника, 3. год.
АНЂЕЛА КОСИЋ, контрабас, 3. год.

Виктор Власов
Концертни триптих за кларинет, виолончело, хармонику и клавир (инспирисан триптихом Страшни суд Х. Боша)
Рај
Искушење
Пакао
БОЈАН ЋУМУРОВИЋ, кларинет, мастер
НЕВЕНА РАДОЈКОВИЋ, виолончело, мастер
МАРИЈА ТУРШИЈАН, хармоника, мастер
ЈЕЛИСАВЕТА БЕГОВИЋ, клавир, 2. год.

Биографија:
Мирјана Нешковић (Београд, 1983) је завршила СМШ Др Војислав Вучковић, у класи Ранкице Оршолић. Дипломирала је 2005. године на ФМУ у Београду, у класи Јасне Максимовић. Од 2001. године наступа као члан БГО Душан Сковран, у чијем је саставу сарађивала са бројним познатим солистима, као што су Најџел Кенеди, Стефан Миленковић, Ксенија Јанковић, Сретен Крстић и многи други. Од 2002. године је члан Београдске филхармоније, где и данас ради на месту заменика концертмајстора. Oд 2019. године ради као Доцент за камерну музику на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.
Као солиста је наступала са Београдском филхармонијом, Загребачком филхармонијом, Националним оркестром из Лиона, Бриселском филхармонијом, Софијском филхармонијом, Симфонијским оркестром из Бретање, Камератом Сербиком и Националним народним оркестром из Прага.
Радом на позоришној музици за представи Бура В. Шекспира, успоставља сарадњу са композиторком Исидором Жебељан из које произилазе многи концерти камерне музике, као и премијерна извођења опера (Зора Д, Маратонци, Две главе и девојка) и место концертмајстора оркестра Жебељан. Активно наступа као члан Ансамбла за нову музику Градилиште, са којим изводи и негује превасходно српску савремену музику. Члан је реномираних оркестара, као што су СО Бољшој (концертмајстор), Оркестар No Borders, СО Макрис, СО РТС, IMOGEN (камерни ансамбл Интернационалног Малер оркестра), Гудачи Св. Ђорђа и КО Љубица Марић. Имала је запажене солистичке и камерне наступе на међународним фестивалима, међу којима се истичу le Festival Saint Riquier, Zagreb Classic, Festival Les Nuits de Fourviere, Fes Festival of World Sacred Music, Интернационални фестивал Исидора Жебељан, БЕМУС, СОМУС, НИМУС, Classic Fest, Међународна трибина композитора, Фестивал руске музике Бољшој и КоторАрт. Остварила је трајне снимке за Universal Music, Mascom, Oboe Classics и РТС.
Од 2012. године је чланица гудачког квартета Wonder Strings са којима изводи филмску, танго, џез, популарну и ауторску музику.

***
Како је Филолошко уметнички факултет настао 2002. године као симбиоза три одсека: Одсека за музичку уметност, Одсека за примењену уметност и Одсека за филологију, сваки од Одсека, а тако и Одсек за музичку уметност има своју предисторију. Изникао је из Наставног одељења Факултета музичке уметности из Београда, које је основано 1998. године, у највећој мери као последица вишегодишњих изузетних резултата крагујевачке школе хармонике, како на националном, тако и на међународном плану. Наставно одељење ФМУ током 2002. године прераста у Одсек за музичку уметност Филолошко- уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, који веома брзо постаје важан део ФИЛУМ-а и један од покретача и носилаца музичког живота у граду.
Године 2008. је акредитовано седам студијских програма основних академских студија: Хармоника, Гудачки инструменти, Флаута, Клавир, Соло певање, Музичка педагогија и Музика у медијима. Две године касније, акредитована су и три студијска програма мастер академских студија: Хармоника, Музичка педагогија и Музика у медијима. У другом циклусу акредитације (од 2013. године) акредитовани су програми основних и мастер студија Музичка теорија и педагогија, Музика у медијима и Извођачке уметности. Увођење студија обое, кларинета, хорне и фагота проведено је у оквиру ТЕМПУС пројекта. У оквиру истог пројекта, на ФИЛУМ-у су засноване докторске студије хармонике, прве докторске уметничке студије на ФИЛУМ-у, јединствене у Србији и ширем региону.

Loading...