Koncert studenata Katedre za kamernu muziku Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu iz klase Mirjane Nešković

09.05.2022., 19:00
blank-image

Na kocertu će nastupiti najbolji studenti iz klase Mirjane Nešković, docenta i šefa Katedre za kamernu muziku Filološko-umetničkog fakulteta, koji ove godine obeležava 20 godina od osnivanja.

Program:
Johan Kristof Pepuš    
Trio sonata u e–molu za flautu, violu i baso kontinuo
Adagio
Allegro
Adagio
Allegro
JOVANA MRŠULJA, flauta, 3. god.
SARA MINIĆ, viola, 2. god.
ANĐELA KOSIĆ, kontrabas, 3. god.
JELISAVETA BEGOVIĆ, klavir, 2. god.

Aleksandar Glazunov
Nereida, op. 60/3 (stihovi: A. Puškin)
JOVANA VUKAJLOVIĆ, sopran, 3. god.
BOŠKO TUJKOVIĆ, harmonika, 3. god.

Antonjin Dvoržak
Introduzione iz Terceta u Ce–duru, op. 74 za dve violine i violu
Docent MIRJANA NEŠKOVIĆ, violina
NEVENA BOJOVIĆ, violina, 4. god.
SARA MINIĆ, viola, 2. god.

Vladimir Trmčić
Pet haiku pesama za klarinet, violončelo, harmoniku i klavir (premijera)
BOJAN ĆUMUROVIĆ, klarinet, master
NEVENA RADOJKOVIĆ, violončelo, master
MARIJA TURŠIJAN, harmonika, master
JELISAVETA BEGOVIĆ, klavir, 2. god.

Johan Nepomuk Humel
Trio u Ge–duru, S. 46 za dve viole i violončelo (izbor)
I Allegro moderato
II Andante grazioso
SARA MINIĆ, viola (II godina)
MILICA JOVANOVIĆ, viola (master)
MINA MITROVIĆ, violončelo (III godina)

Kamij Sen-Sans
Une flute invisible za sopran, flautu i klavir (stihovi: V. Igo)
KATARINA TASIĆ, sopran, 2. god.
JOVANA MRŠULJA, flauta, 3. god.
JELISAVETA BEGOVIĆ, klavir, 2. god.

Bela Bartok
Rumunske narodne igre, Sz. 56 (transkripcija: A. Bolonja)
ELENA MILOŠEVIĆ, violina, 1. god.
NENAD JOCIĆ, harmonika, 3. god.
ANĐELA KOSIĆ, kontrabas, 3. god.

Viktor Vlasov
Koncertni triptih za klarinet, violončelo, harmoniku i klavir (inspirisan triptihom Strašni sud H. Boša)
Raj
Iskušenje
Pakao
BOJAN ĆUMUROVIĆ, klarinet, master
NEVENA RADOJKOVIĆ, violončelo, master
MARIJA TURŠIJAN, harmonika, master
JELISAVETA BEGOVIĆ, klavir, 2. god.

Biografija:
Mirjana Nešković (Beograd, 1983) je završila SMŠ Dr Vojislav Vučković, u klasi Rankice Oršolić. Diplomirala je 2005. godine na FMU u Beogradu, u klasi Jasne Maksimović. Od 2001. godine nastupa kao član BGO Dušan Skovran, u čijem je sastavu sarađivala sa brojnim poznatim solistima, kao što su Najdžel Kenedi, Stefan Milenković, Ksenija Janković, Sreten Krstić i mnogi drugi. Od 2002. godine je član Beogradske filharmonije, gde i danas radi na mestu zamenika koncertmajstora. Od 2019. godine radi kao Docent za kamernu muziku na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.
Kao solista je nastupala sa Beogradskom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, Nacionalnim orkestrom iz Liona, Briselskom filharmonijom, Sofijskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Bretanje, Kameratom Serbikom i Nacionalnim narodnim orkestrom iz Praga.
Radom na pozorišnoj muzici za predstavi Bura V. Šekspira, uspostavlja saradnju sa kompozitorkom Isidorom Žebeljan iz koje proizilaze mnogi koncerti kamerne muzike, kao i premijerna izvođenja opera (Zora D, Maratonci, Dve glave i devojka) i mesto koncertmajstora orkestra Žebeljan. Aktivno nastupa kao član Ansambla za novu muziku Gradilište, sa kojim izvodi i neguje prevashodno srpsku savremenu muziku. Član je renomiranih orkestara, kao što su SO Boljšoj (koncertmajstor), Orkestar No Borders, SO Makris, SO RTS, IMOGEN (kamerni ansambl Internacionalnog Maler orkestra), Gudači Sv. Đorđa i KO Ljubica Marić. Imala je zapažene solističke i kamerne nastupe na međunarodnim festivalima, među kojima se ističu le Festival Saint Riquier, Zagreb Classic, Festival Les Nuits de Fourviere, Fes Festival of World Sacred Music, Internacionalni festival Isidora Žebeljan, BEMUS, SOMUS, NIMUS, Classic Fest, Međunarodna tribina kompozitora, Festival ruske muzike Boljšoj i KotorArt. Ostvarila je trajne snimke za Universal Music, Mascom, Oboe Classics i RTS.
Od 2012. godine je članica gudačkog kvarteta Wonder Strings sa kojima izvodi filmsku, tango, džez, popularnu i autorsku muziku.

***
Kako je Filološko umetnički fakultet nastao 2002. godine kao simbioza tri odseka: Odseka za muzičku umetnost, Odseka za primenjenu umetnost i Odseka za filologiju, svaki od Odseka, a tako i Odsek za muzičku umetnost ima svoju predistoriju. Iznikao je iz Nastavnog odeljenja Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, koje je osnovano 1998. godine, u najvećoj meri kao posledica višegodišnjih izuzetnih rezultata kragujevačke škole harmonike, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu. Nastavno odeljenje FMU tokom 2002. godine prerasta u Odsek za muzičku umetnost Filološko- umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, koji veoma brzo postaje važan deo FILUM-a i jedan od pokretača i nosilaca muzičkog života u gradu.
Godine 2008. je akreditovano sedam studijskih programa osnovnih akademskih studija: Harmonika, Gudački instrumenti, Flauta, Klavir, Solo pevanje, Muzička pedagogija i Muzika u medijima. Dve godine kasnije, akreditovana su i tri studijska programa master akademskih studija: Harmonika, Muzička pedagogija i Muzika u medijima. U drugom ciklusu akreditacije (od 2013. godine) akreditovani su programi osnovnih i master studija Muzička teorija i pedagogija, Muzika u medijima i Izvođačke umetnosti. Uvođenje studija oboe, klarineta, horne i fagota provedeno je u okviru TEMPUS projekta. U okviru istog projekta, na FILUM-u su zasnovane doktorske studije harmonike, prve doktorske umetničke studije na FILUM-u, jedinstvene u Srbiji i širem regionu.

Loading...