Концерт „Жене у музици“ 2022 – „У сусрет Луксембургу“

16.05.2022., 20:30

Meђународни концерт према идеји Оливере Војне Нешић представља музику композиторки из Швајцарске, Србије, Шпаније, Белгије, Немачке и Луксембурга и део је 19. издања фестивала Donne in Musica који организује Удружење Жене у музици. На концерту ће наступити пијанисткиње Сања Пантовић и Сања Донић, као и виолинисткиња Љубица Јовановић и виолиниста Владимир Кох. Концерт ће, осим у Београду, бити изведен и у Крагујевцу, 13. маја, као и у Луксембургу.

Циљ Удружења Жене у музици из Крагујевца, је афирмација жена у области стваралачке и репродуктивне музике: компоновање (примарно), извођаштво, музичка педагогија, музикологија, етномузикологија, дириговање, истраживање, медији, наука… и свих који желе афирмисати жене у музици. Једна од главних актиновсти удружења је конкурс Donne in Мusica за младе такмичаре (6-30 година) у дисциплинама: клавир, камерна музика, кларинет, хор, композиција, а као обавезни програм, тражи се извођење дела композиторке.

Програм:
Женевив Билете
Souvenir
Сања Пантовић

Оливера Војна Нешић
Сонети за виолину (I-IV)
Љубица Јовановић

Круз Лопез деРего Фернандез
Una o dos
Сања Пантовић

Данијеле Бас
Sui Generis: Dance IX за клавир четвороручно
Сања Донић и Сања Пантовић

Оливера Војна Нешић
At summer`s end
Љубица Јовановић и Сања Донић

Виолета Динеску
Litaniae за виолину
Владимир Кох

Албена Петровић
Mirages „…et la dance de nos bombres“
Сања Донић

Оливера Војна Нешић
Fantasy for Sanda
Сања Донић

Оливера Војна Нешић
In modo barbaresco
Љубица Јовановић  и Сања Донић

Биографије:
Композиторка и редовни универзитетски професор Оливера Војна Нешић je оснивач удружења Жене у музици и почасни члан одбора Fondazione Adkins Chiti: Donne in Musica, учесница WIMUST (Women in Music Uniting Strategies for Talent, UNESCO), уметнички директор Међународног фестивала Donne in musica и члан удружења Women in JAZZ S у Флориди. Њена дела су премијерно изведена у САД, као и многим европским градовима између осталог у Бриселу, Паризу, Софији, Женеви, Луксембургу, Лијежу, Хајделбергу, Риму, Барију, Падови и Београду, од стране реномираних ансамбала као што су CSUN Wind Orchestra (САД), EUR Orchestra, I Solisti Veneti, Хор Кир Стефан Србин, Оркестар Опере Осијека са Загребачким солистима, као и музичари Gertrud Firnkees, Vilma Campitelli и други…

Љубицa Јовановић je завршила нижу и средњу музичку школу у Крагујевцу. Дипломирала је виолину на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, у класи Ане Боричић. Мастер студије je завршила на Факултету уметности у Нишу у класи Мине Менделсон. Усавршавала се у земљи и иностранству. Концертирала је у Србији и неколико градова по Европи. Запослена је у МШ Петар Кранчевић у Сремској Митровици. На такмичењу Donne in musica (2018, 2019) је освојила прву награду.

Сања Донић (Смедеревска Паланка, 1994) je дипломирала у класи Сање Вукосављевић Миленић. Са највишим оценама је завршила мастер и специјалистичке студије клавира, а тренутно се налази на трећој години докторских академских студија клавира на ФМУ, у класи Дејана Стошића. Добитник је стипендије Универзитета у Крагујевцу, Фондације за стипендирање и подстицање напредовања најбољих студената, младих научних радника и уметника, као и стипендије Доситеја, Фонда за младе таленте Републике Србије. Освојила је више награда на пијанистичким такмичењима, а као активни соло и камерни извођач одржала је низ солистичких концерата. Од 2016. године је запослена као наставник клавира у МШ др Милоје Милојевић у Крагујевцу. Активна је у Удружењу Жене у музици као организатор, члан жирија и извођач.

Сања Пантовић (Крагујевац, 1964) је завршила средњу музичку школу у родном граду, у класи Наталије Томић. Дипломирала је на ФМУ у Београду 1985. године у класи Зоре Михајловић. На Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, у звању ванредног професора предаје Методику наставе клавира и Комплементарни клавир. Oд 2019. године обавља дужност шефа Катедре за клавир. Одржала је низ солистичких и камерних концерата у земљи и иностранству и била члан жирија домаћих и интернационалних такмичења. Аутор је јавних предавања, стручних радова и публикација у издању ФИЛУМ-а, међу којима су: Ансамбли за клавир (2008), Клавирски комади (2010), Форме клавирске полифоније (2010), Скрипта из Методике наставе клавира (2012) и Холизам у формирању пијанисте (2021). У Удружењу Жене у музици је активна од 2015. у функцији организатора, члана жирија и извођача. Добила је награду од Заједнице музичких и балетских школа Србије (2007) за вишегодишње резултате у уметничком и педагошком раду, и Повељу МШ др Милоје Милојевић у Крагујевцу за изузетне заслуге и допринос у педагошком раду (2008).

Loading...