ОВО (НИ)ЈЕ УЖИЧКА РЕПУБЛИКА!

26.05.2022-07.07.2022, 12:00-20:00

ОВО (НИ)ЈЕ УЖИЧКА РЕПУБЛИКА!

Александар ДИМИТРИЈЕВИЋ
Милош ГАВРИЛОВИЋ
Дејан КЛЕМЕНТ
Ера МИЛИВОЈЕВИЋ (из колекције Галерије New Moment)
Тања ОСТОЈИЋ (из Колекције „Октобарски салон“)
Никола РАДОСАВЉЕВИЋ
Љиљана ШУЊЕВАРИЋ
Милош ВУЧИЋЕВИЋ

*У контекст ставили, радове/уметнике бирали: Александар Димитријевић, Зорана Ђаковић Миннити, Катарина Костандиновић

О томе колико је уметничко деловање уметница и уметника који су рођени у Ужицу релевантно за савремену визуелну сцену региона али и Европе (с обзиром да неки већ живе и раде ван Србије), говори како њихов континуирани, веома често самоорганизовани рад око Галерије Рефлектор и Удружења визуелних уметника, тако и награда „Јелена Шантић“, коју су пре неколико година добили за храброст и искорак ка стварању нове локалне уметничке заједнице. У ову заједницу на изложби додали смо радове Тање Остојић и Ере Миливојевића, који су својим личним деловањима пружали и пружају примере перманентних искорака и истрајности у процесу промишљања улоге уметника у друштву.

Полазна тачка у грађењу ове изложбе јесте територија, односно место рођења и заједничко искуство као потенцијал за колективно деловање. Концептуално било би најлакше објединити идеју о ослобођеној или полуослобођеној територији под назив „Ужичка република“. Међутим, у наслову који сада то негира, али не и у потпуности, заправо желимо да скренемо пажњу на опасност од трансформације ослободилачког карактера који временом може да постане темељ за сасвим другачију парадигму. Иако, тематски различити, сви радови на изложби се прецизно и критички односе према овом трансформативном и хипокризном карактеру система у којем живимо.

Дакле, ова изложба не приказује могући „пресек“ ужичке савремене визуелне уметничке сцене. Радови уметника и уметница на изложби нису везани искључиво за локални контекст, иако је он послужио као једна врста базе и полазне тачке за даље промишљање о самом процесу настајања једне изложбе. Питања која радови покрећу односе се на уметничку продукцију, положај и улогу уметника/уметница у друштву и све оне кризе и невоље са којима се изнова сусрећемо – миграције, различите врсте дискриминација и насиље.

Иако је изложба била планирана за наредну годину, услед честих и неочекиваних промена али и неочекиваног позива Културном центру Београда да буде не само орагнизатор, већ и аутор коцепта 59. Октобарског салона, одлучили смо да сваки слободан/ослобођен простор и термин у редовном програму буде преусмерен ка домаћим уметницима.

Током трајања изложбе планирано је вођење и разговор са уметницима, а датум и време ће накнадно бити објављени.

Након отварања изложбе планирано је издање електронског каталога који ће бити доступан за преузимање на сајту.

Биографије уметника и уметница:

АЛЕКСАНДАР ДИМИТРИЈЕВИЋ. Рођен у Ужицу 1977. године. Завршио Академију Уметности у Новом Саду 2004. године, у класи професора Милана Блануше, магистрирао 2010. године. 2020. завршава докторски уметнички пројекат на истој академији. Излагао (од 2004. године) на 30 самосталних и преко 150 групних изложби, како у земљи тако и у иностранству. За свој рад је награђиван више пута. Његови радови се налазе у бројним домаћим и страним колекцијама (Музеј савремене уметности Војводине, Колекција Октобарског салона, Теленор колекција, Колекција Рене Блок, ИмагоМунди Бенетон колекција, Артер колекција Инстанбул, Колекција града Београда) као и у многим приватним колекцијама ( Београд, Рим, Лос Анђелес, Амстердам, Ротердам, Барселона, Берлин, Минхен, Хановер, Копенхаген, Осло, Беч, итд). Оснивач је Удружења визуелних уметника Ужица, као и Уметничке асоцијације Рефлектор (Галерија Рефлектор). Живи и ради у Ужицу. www.dimitrijevica.com

МИЛОШ ГАВРИЛОВИЋ. Рођен у Ужицу 1993. године, дипломирао је сликарство на Академији уметности у Новом Саду, 2017. године под менторством професорке Босиљке Зиројевић Лечић. Мастер студије сликарства завршава код исте професорке 2019. године. До сада је реализовао 5 самосталних изложби у Новом Саду, Ужицу и Београду, и учествовао на преко 20 колективних изложби у земљи и иностранству. Учесник је више уметничких колонија и радионица међународног карактера. Тренутно живи и ради у Новом Саду. Члан је УВУУ-а (Удружење визуелних уметника Ужице) и СУЛУВ-а (Савез удружења ликовних уметника Војводине).

ДЕЈАН КЛЕМЕНТ. Рођен 1989. године у Београду, школовао се на Институту Марине Абрамовић и Факултету савремених уметности у Београду, где је и дипломирао на сликарској катедри. Најчешће делује у пољу експерименталног видеа и перформанса. Активно излаже од 2008. године. Радове представио на преко педесет самосталних, групних изложби и фестивала уметности у 15 држава.

ЕРА МИЛИВОЈЕВИЋ. Рођен у Ужицу 1944. године, дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Стојана Ћелића. Од самих почетака Миливојевић се развијао крећући се специфичном линијом која је спајала концептуалну уметност и изразити индивидуализам. Као члан чувене неформалне групе шесторо уметника који су у Београду почетком седамдесетих стварали у галерији Студентског културног центра (Раша Тодосијевић, Марина Абрамовић, Зоран Поповић, Неша Париповић и Гергељ Урком), активно је учествовао у ономе што су тадашњи критичари назвали „радикалним преокретом“ на ликовној сцени који је довео до појаве „нове уметничке праксе“. Од 1989. године члан је Удружења ликовних уметника Србије. За свој рад награђиван је наградама на 39. Октобарском салону, Наградом „Од априла до априла“ за најбољу изложбу у протеклој години Студија Б (1995), великом наградом Града Београда 2005. године. Имао је статус заслужног уметника чија је уметничка пракса препозната као јединствена и вредна у локалним и међународним оквирима. Умро је 2021. године у Београду.

ТАЊА ОСТОЈИЋ. Рођена 1972. године у Ужицу, интердисциплинарна и перформанс уметница која живи и ради у Берлину од 2003. године. Међународно је препозната као пионирка институционалне родне критике и за свој рад у пољу друштвено и политички ангажоване феминистичке уметности и уметности у јавном простору. Њена уметничка дела предмет су бројних теоријских анализа, и укључена су у бројне књиге, часописе и антологије. Остојић је студирала на Универзитету уметности у Београду, на École Regionale des Beaux-Arts Nantes, Француска и добитница је стипендије Albert Einstein за интердисциплинарна истраживања на Универзитету уметности у Берлину. Излагала је самостално и у оквиру групних изложби у земљи и иностранству. Њена дела су део значајних збирки: Музеја примењене уметности у Бечу, Контакт колекција Беч, Музеј савремене уметности Љубљана, Музеј савремене уметности Београд, Neuer Berliner Kunstverein, Берлин , између осталих. https://tanjaostojicshop.wordpress.com

НИКОЛА РАДОСАВЉЕВИЋ. Рођен 1991. у Ужицу, дипломирао је на Факултету примењених уметности у Београду, одсек примењене графике, атеље графика и књига, 2014. године. Добитник више награда из области цртежа и графике, учествовао на скоро двеста колективних и организовао тридесет и пет самосталних изложби у земљи и иностранству. Мастер студије заврсио на истом факултету, графички одсек, област ликовне графике. 2015. године. Докторирао на студијама Факултета примењених уметности у Београду, одсек примењених уметности и дизајна 2020. године, на тему књиге уметника и новомедијских графичких пракси.

ЉИЉАНА ШУЊЕВАРИЋ. Рођена 1979. године у Ужицу, дипомирала је и докторирала Сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду. Активно излазже на групним и самосталним излоз̌бама у земљи и иностранству од 2000. године. Добитница је многобројних награда за цртеж. Њени радови су део уметничких збирки МСУБ, КЦ Пожега, КЦ Чачак, Галерије савремене уметности у Зрењанину, колекције Града Београда, Колекције Народног музеја у Краљеву, Колекције Народног музеја у Аранђеловцу и више приватних колекција. Запослена је на Факултету уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, у звању ванредног професора.

МИЛОШ ВУЧИЋЕВИЋ. Рођен 1991. године у Ужицу, завршио је основне и мастер студије сликарства на Академији ликовних уметности у Требињу. Један је од оснивача Галерије Рефлектор, као и Фестивала савремене уметности Видеопарк, чији је директор. Ради у оквиру BAL пројекта у Бечу чији је иницијатор у сарадњи са Cultural Platform Improper Walls Vienna, и LT art Vienna. Његов уметнички приступ кроз различите медије попут видеа, перформанса и инсталације претежно је повезан са постојећим политичким и друштвеним парадигмама. Формирање концепата има примарну улогу у његовим радовима, где покушава да их позиционира као рефлексију свакодневног живота.
https://www.milosvucicevic.com/

Loading...