Tematski Art Branč BRUS STERLING

05.05.2022., 12:00

Tematski Art Branč
Četvrtak, 5. maj u 12 sati
Galerija Artget, Trg republike 5, prvi sprat

BRUS STERLING
O drevnom inženjeru, Apolodoru i alternativnoj istoriji
Povod za predavanje i razgovor sa Brusom Sterlingom je dvojezično izdanje na srpskom i engleskom njegove novele pod nazivom Drevni inženjer (The Ancient Engineer), koju je Kulturni centar Beograda objavio u aprilu ove godine. Zadivljuće je koliko dubinskog istraživanja i preciznih znanja ali i razmišljanja stoji iza uzbudljivih zapleta i majstorski zamagljenih i smaknutih iz istorije poznatih ili nedovoljno poznatih, a istraženih događaja, poduhvata, pronalazaka i likova. Ovo je prvi prevod na srpski jezik jednog teksta Brusa Sterlinga i prilika da se sa ovim čuvenim piscem sajber panka popriča uživo!

Predavanje i razgovor će biti na engleskom jeziku.

…Samo pre nekoliko decenija, jednu generaciju uvrh glave, najlepši gradovi Mezije bili su ribarska naselja, a makadamski ma – gistralni putevi blatnjave stočne staze. A onda je došao Apolodor sa Rodosa, astronom, inženjer, i prijatelj Rimskog carstva. Apolodor je na Dunavu osnovao veliku akademiju: Mezijski tehnološki institut nauka i veština. Tehnologija je preobrazila celu provinciju: navodnjavani su usevi, podizani granični vojni bedemi, otvarana javna kupatila, a izgrađen je i najveći i najstameniji most na svetu. I, kao nebo nad svim: regulisani su kalendarski propisi već upisani u zvezdama!
Iz knjige Drevni inženjer

Specijalni gosti: Jasmina Tešanović, Slađana Novaković, Dijana Milošević, Aleksa Gajić
Knjigu Drevni inženjer moguće je kupiti u Beogradskom izlogu, Knez Mihailova 6. Tokom događaja 5. maja, knjigu će biti moguće kupiti po promotivnoj ceni i dobiti poptis autora!

Brus Sterling (1954), autor, novinar, izdavač i kritičar, svetski je poznat pisac naučnofantastičnih romana, a takođe piše i kratke priče, prikaze knjiga, kritiku dizajna, rubrike i uvode za knjige, počev od Ernsta Jingera do Žila Verna. Njegove esejističke knjige su, Lom hakera: Zakon i nered elektronske zajednice (1992), Sutra sada: Zamisliti narednih pedeset godina (2003), Oblikovanje stvari (2005) i Epska borba internet stvari (2014). Njegova poslednja knjiga je zbirka priča, Roboti umetnici i crni labudovi: Priče italijanske Fantascienze (2021).

Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz kafu i kolače, jednog dana u mesecu, tačno u podne koji je osmislila i vodila Ana Rodić. Pozvani gost, gošća iz oblasti filozofije, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15 do 20 minuta izlaže na temu o kojoj će se u sledećih 45 minuta voditi razgovor između publike i govornika.„Tematski Art branč“ se razlikuje od klasičnog- uredničkog, po tome što govornik uz temu koju će predstaviti, promoviše svoju knjigu, film, izložbu.

Brus Sterling Drevni inženjer ~ Bruce Sterling The Ancient Engineer
Izdavač: Kulturni centar Beograda
Urednica edicije Zorana Đaković Minniti
Urednica knjige Ana Rodić
Prevod sa engleskog Jasmina Tešanović
Redaktura prevoda Slađana Novaković, Marija Lazović
Lektura Marija Lazović
Grafičko oblikovanje i prelom Bojana Aleksijević
Mesto prodaje: Beogradski izlog, Knez Mihailova 6

Loading...