Тематски Арт Бранч БРУС СТЕРЛИНГ

05.05.2022., 12:00

Тематски Арт Бранч
Четвртак, 5. мај у 12 сати
Галерија Артгет, Трг републике 5, први спрат

БРУС СТЕРЛИНГ
О древном инжењеру, Аполодору и алтернативној историји
Повод за предавање и разговор са Брусом Стерлингом је двојезично издање на српском и енглеском његове новеле под називом Древни инжењер (The Ancient Engineer), коју је Културни центар Београда објавио у априлу ове године. Задивљуће је колико дубинског истраживања и прецизних знања али и размишљања стоји иза узбудљивих заплета и мајсторски замагљених и смакнутих из историје познатих или недовољно познатих, а истражених догађаја, подухвата, проналазака и ликова. Ово је први превод на српски језик једног текста Бруса Стерлинга и прилика да се са овим чувеним писцем сајбер панка поприча уживо!

Предавање и разговор ће бити на енглеском језику.

…Само пре неколико деценија, једну генерацију уврх главе, најлепши градови Мезије били су рибарска насеља, а макадамски ма – гистрални путеви блатњаве сточне стазе. А онда је дошао Аполодор са Родоса, астроном, инжењер, и пријатељ Римског царства. Аполодор је на Дунаву основао велику академију: Мезијски технолошки институт наука и вештина. Технологија је преобразила целу провинцију: наводњавани су усеви, подизани гранични војни бедеми, отварана јавна купатила, а изграђен је и највећи и најстаменији мост на свету. И, као небо над свим: регулисани су календарски прописи већ уписани у звездама!
Из књиге Древни инжењер

Специјални гости: Јасмина Тешановић, Слађана Новаковић, Дијана Милошевић, Алекса Гајић
Књигу Древни инжењер могуће је купити у Београдском излогу, Кнез Михаилова 6. Током догађаја 5. маја, књигу ће бити могуће купити по промотивној цени и добити поптис аутора!

Брус Стерлинг (1954), аутор, новинар, издавач и критичар, светски је познат писац научнофантастичних романа, а такође пише и кратке приче, приказе књига, критику дизајна, рубрике и уводе за књиге, почев од Ернста Јингера до Жила Верна. Његове есејистичке књиге су, Лом хакера: Закон и неред електронске заједнице (1992), Сутра сада: Замислити наредних педесет година (2003), Обликовање ствари (2005) и Епска борба интернет ствари (2014). Његова последња књига је збирка прича, Роботи уметници и црни лабудови: Приче италијанске Фантасциензе (2021).

Арт бранч је формат разговора, прилика за размену мишљења уз кафу и колаче, једног дана у месецу, тачно у подне који је осмислила и водила Ана Родић. Позвани гост, гошћа из области филозофије, књижевности, социологије, архитектуре, дизајна, медицине… у 15 до 20 минута излаже на тему о којој ће се у следећих 45 минута водити разговор између публике и говорника.„Тематски Арт бранч“ се разликује од класичног- уредничког, по томе што говорник уз тему коју ће представити, промовише своју књигу, филм, изложбу.

Брус Стерлинг Древни инжењер ~ Бруце Стерлинг Тхе Анциент Енгинеер
Издавач: Културни центар Београда
Уредница едиције Зорана Ђаковић Миннити
Уредница књиге Ана Родић
Превод са енглеског Јасмина Тешановић
Редактура превода Слађана Новаковић, Марија Лазовић
Лектура Марија Лазовић
Графичко обликовање и прелом Бојана Алексијевић
Место продаје: Београдски излог, Кнез Михаилова 6

Loading...