22. Međunarodni festival „Dani orgulja“ – LETNJA ŠKOLA ORGULJA

29.06.2022-07.07.2022, 10:00

Letnja škola će obuhvatiti predavanja i individualni rad sa polaznicima – učenicima i studentima orgulja, kao i diplomiranim orguljašima.

Ove godine će se festival Dani orgulja održati u smanjenom obimu usled izostanka finansijske podrške Ministarstva kulture R Srbije čija je podrška bila osnov za planiranje programa Festivala već dugi niz godina. Ipak, drago nam je da smo uspeli makar deo od planiranog programa da realizujemo i da dovedemo četiri zanimljiva orguljaša koji će iskoristiti vreme boravka u Beogradu da u okviru kratkih susreta održe predavanja i kurseve sa zainteresovanim studenima, orguljašima i drugim muzičarima.

Raspored predavanja i kurseva:
Sreda, 29. jun i četvrtak, 30. jun
10.00 – 13.00
LORENCO GIJELMI
– Opus J. S. Baha i rad na dovršavanju fragmenata Bahovih dela
– slobodna tema

Sreda, 6. jul
10.00 – 12.00
KARMEN JAUH
– dela savremenih autora za orgulje i koncipiranje koncertnog programa
– slobodna tema

Četvrtak, 7. jul
13.00 – 15.30
NEJTAN LAUBE i DALIBOR MIKLAVČIČ
– slobodna tema

Predavanja i kursevi se održavaju u Katedrali Blažene Djevice Marije

O predavačima:
LORENCO GIJELMI se posvetio proučavanju i izvođenju muzike renesanse i baroka. On je jedan od najuspešnijih interpretatora Bahovih dela za orgulje i čembalo. Koncertira širom Evrope, Rusije, Japana, Koreje, Severne i Južne Amerike i načinio je brojne radio snimke. Njegovu obimnu diskografiju su izdale kuće Passacaille, Winter & Winter, Harmonia mundi i Teldec.
Predaje orgulje, čembalo i kamernu muziku na Institut za staru muziku Civica Scuola di Musica di Milano Od 2006. do 2015. godine je bio profesor orgulja u Skoli kantorum u Bazelu. Gijelmi je titularni orguljaš Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu.

KARMEN JAUH je završila studije crkvene muzike, koncertne orgulje i čembalo na Visokoj školi za muziku i pozorište u Minhenu. Studije je nastavila kod  Hans-Ola Eriksona u Švedskoj i studije čembala kod Mihaela Ebertha na Mocarteumu u Salcburgu. Od 2015. godine je kantorka u čuvenom Manastiru  Alpirsbaher Klosterkirhe, koji je poznat po kompleksu starom 900 godina i jedinstvenoj skulpturi koja se pomera i u kojoj su orgulje Winterhalter-Orgelskulptur iz 2008. godine.

DALIBOR MIKLAVČIČ (Ljubljana) je studirao orgulje i kompoziciju na Univerzitetu za muziku u Beču. Usavršavao se u polju rane muzike u Milanu kod Lorenca Gijelmija. Posvećen je istraživanju i interpretaciji muzike na dva veoma zanimljiva instrumenta: pedalnom klaviru i pedalnom čembalu. Kao gostujući profesor je predavao orgulje i improvizaciju na Muzičkom univerzitetu u Gracu u periodu od 2006. do 2009. godine. Od 2007. predaje na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, a od 2000. godine je profesor orgulja u Zavodu Sv. Stanislava u Ljubljani.

NEJTAN LAUBE je jedan od najznačajnijih orguljaša današnjice. Predaje na Državnom univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Štutgartu, gde je nasledio svog mentora Ludgera Lomana. Laube je konsultant na studijama orgulja na Kraljevskom konzervatorijumu u Birmingemu. Natupao je u najznačajnijim koncertnim prostorima današnjice kao i na festivalima širom sveta.  Poznat je po briljantnom sviranju i kreativnom koncipiranju širokog repertoara koji obuhvata dela komponovana tokom pet vekova (uključujući i njegove virtuozne transkripcije orkestarskih dela).

Više o gostujućim orguljašima možete saznati na sajtu Kulturnog centra Beograda ili na ličnim stranicama muzičara.

Prijavljivanje:
Potrebno je da pošaljete svoje podatke mejlom na damjana.njegic@kcb.org.rs i to ime i prezime, godište, škola, angažovanje, kontakt telefon, kao i za koji sustret se prijavljujete. Ukoliko ste orguljaš i želite da aktivno učestvujete na nekom od tri kursa, molimo Vas da dostavite svoj program (kompozitor i naziv kompozicije sa opusom).

***

U okviru Festivala biće održano i predavanje i kurs za učenike horne. Martin Ros i Ana Stanković (koji će se na festivalu predstaviti svirajući alpsku hornu, u triju za orguljašicom Karmen Jauh) će izdvojiti vreme da se susretnu sa učenicima horne, i ostalim zainteresovanim, kako bi im predstavili alpsku hornu i održali majstorski kurs (horna), po sledećem rasporedu:
Sreda, 6. jul 2022
Velika sala MŠ Mokranjac, Dečanska 6
10.00-11.00
Alpska horna – predstavnjljanje instrumenta – MARTIN ROS (Švajcarska)

11.00-15.00
Majstorski kurs (horna) – ANA STANKOVIĆ (Nemačka/Srbija)

 

 

Loading...